|

Huishouden versus homemaking

Welkom op Het Moederfront. Zocht je ons huishoud blog? Dat vind je hier!

Gastpost door Mieb van Bewuste Eenvoud

Er is geen goede Nederlandse vertaling van het mooie Engelse woord 'homemaker'.

Huisvrouw

Huisvrouw (M/V) doet dit woord geen recht. Bovendien is het een begrip dat, zeker in Nederland, erg gedevalueerd is. Ik kom uit een generatie vrouwen die in theorie keuzevrijheid had om te gaan werken of thuis te zijn en te zorgen. Mits er sprake is van een relatie met een werkende (en dus verdienende) partner. Ik zeg bewust in theorie, omdat de keuze om thuis te blijven om te zorgen, voor kinderen, een huishouden, een partner, er niet een is die zonder meer geaccepteerd wordt door de omgeving. Het heeft weinig status, het brengt geen brood op de plank en er komt bovendien nooit een eind aan. In een samenleving die hecht aan geld, materie en de maatschappelijke ladder wordt huisvrouwschap gewoonweg niet relevant gevonden.

Homemaking

Op dit moment zit ik 'between jobs'. Ik heb mezelf voorgenomen om deze periode te wijden aan de edele kunst van homemaking. Ik concentreer me op het creëren en onderhouden van een prettig en gezond thuis voor mijn gezin en mezelf. Dat omvat veel meer dan opruimen en schoonmaken - alhoewel dat nog steeds een aardig deel van de dag in beslag neemt. Het gaat over het organiseren en runnen van het huishouden. Het zo voordelig mogelijk inkopen van boodschappen en het op peil houden van de voorraden. Koken zonder kunstmatige toevoegingen, pakjes en zakjes. Het meegeven van een gezonde lunch naar school. Onderhouden van de (groenten)tuin, de inmaak van groente en fruit...

Ik ben geen professioneel homemaker, maar ik geniet er van dat ik me een tijdje bewust kan concentreren op de overzichtelijke omgeving van mijn huis.

Hoe kijk jij aan tegen de (vrije?) keuze om voor het huishouden te zorgen? Hoe kijkt je omgeving er tegenaan als je zelf bewust thuis blijft om voor het gezin en/of het huishouden te zorgen?

Meer lezen van Mieb?

Bezoek dan haar blog Bewuste Eenvoud

En lees Weckpot tips.

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. Huisvrouw staat volgens de woordenboeken voor een vrouw die voor het huishouden en eventuele kinderen zorgt (en niet te vergeten je man), of anders; vrouw die aan het hoofd van een gezin of huishouden staat. En dan geeft 'thuismaker', toch net even dat extraatje... mooi!

 2. Huisvrouw staat volgens de woordenboeken voor een vrouw die voor het huishouden en eventuele kinderen zorgt (en niet te vergeten je man), of anders; vrouw die aan het hoofd van een gezin of huishouden staat. En dan geeft 'thuismaker', toch net even dat extraatje... mooi!

 3. Precies,ik begin me ook zo langamerhand schuldig te voelen.Maar waarom eigenlijk?Kinderen tijd en aandacht geven en opvoeden tot verantwoordelijke burgers,is het belangrijkste wat er is.

 4. Precies,ik begin me ook zo langamerhand schuldig te voelen.Maar waarom eigenlijk?Kinderen tijd en aandacht geven en opvoeden tot verantwoordelijke burgers,is het belangrijkste wat er is.

 5. Bovenstaand stuk is voor ons zeer herkenbaar. We hebben hier destijdsbewust voor gekozen. Het geeft rust en structuur in de gezinssituatie. In ons geval kon het niet anders omdat mijn partner geen baan van 9 tot 5 heeft en vaak van huis is. De kritiek wordt steeds heviger en is vaak nergens op gebaseerd. Ik hoor steeds vaker "ik moet er niet aan denken om thuis te zitten". Vooral het woord zitten wekt mijn ergernis. Heel vaak heb ik werkende ouders geholpen met de opvang van hun kinderen en daar niets voor gevraagd.
  De laatste tijd lijk ik veel gevoeliger voor de kritiek op onze gezinssituatie temeer omdat ons kabinet zoveel wil nivelleren dat we er 10 procent op achteruit gaan in inkomen. Het lijkt erop alsof we gestraft worden maar waarvoor dan eigenlijk?

 6. Bovenstaand stuk is voor ons zeer herkenbaar. We hebben hier destijdsbewust voor gekozen. Het geeft rust en structuur in de gezinssituatie. In ons geval kon het niet anders omdat mijn partner geen baan van 9 tot 5 heeft en vaak van huis is. De kritiek wordt steeds heviger en is vaak nergens op gebaseerd. Ik hoor steeds vaker "ik moet er niet aan denken om thuis te zitten". Vooral het woord zitten wekt mijn ergernis. Heel vaak heb ik werkende ouders geholpen met de opvang van hun kinderen en daar niets voor gevraagd.
  De laatste tijd lijk ik veel gevoeliger voor de kritiek op onze gezinssituatie temeer omdat ons kabinet zoveel wil nivelleren dat we er 10 procent op achteruit gaan in inkomen. Het lijkt erop alsof we gestraft worden maar waarvoor dan eigenlijk?

 7. Wat ben ik blij dat ik op deze website terecht ben gekomen. Ik zocht al langer naar gelijkgestemden. Geloof dat ik jullie gevonden heb! Even on topic; ik werk momenteel 4 dagen per week in het onderwijs. Door onze financiële verplichtingen is het momenteel nog niet mogelijk hierin terug te gaan. Wel ben ik momenteel aan het 'onderzoeken' of ik met een loon van 3 dagen uit zou komen. Dit 'test' ik voor 6 maanden, daarna maak ik de balans op. Het opent zeker je ogen, vooral wat betreft de onzin-aankopen...

 8. Wat ben ik blij dat ik op deze website terecht ben gekomen. Ik zocht al langer naar gelijkgestemden. Geloof dat ik jullie gevonden heb! Even on topic; ik werk momenteel 4 dagen per week in het onderwijs. Door onze financiële verplichtingen is het momenteel nog niet mogelijk hierin terug te gaan. Wel ben ik momenteel aan het 'onderzoeken' of ik met een loon van 3 dagen uit zou komen. Dit 'test' ik voor 6 maanden, daarna maak ik de balans op. Het opent zeker je ogen, vooral wat betreft de onzin-aankopen...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *