Fulltime moederen: Nanda

Het zou eigenlijk een sabbatical zijn, om te ontdekken hoe ze haar carrière verder wilde vormgeven, maar inmiddels is Nanda (35) al sinds april 2011 met veel plezier thuis. Haar dochter was acht maanden toen Nanda fulltime ging moederen.

Van reisadviseur/manager/coach tot Thuisblijfmoeder

Na haar MBO-opleiding toerisme werkte Nanda als reisadviseur, manager en coach bij verschillende reisorganisaties. Maar na vijftien jaar zag ze geen toekomst meer in dit werk, en overwoog een carrièreswitch 'voor het te laat was'.

'Ik wist niet goed wat ik wilde. Het leek me fijn om met het coachen door te gaan, maar op welk vlak dan? Bovendien wilde ik daar dan ook verder een opleiding in volgen. Ik ben gestopt onder het mom van een sabbatical summer, en tijd nemen om mijn langgewenste boek te schrijven. Dat boek is er inmiddels. De sabbatical duurt al bijna twee jaar, het bevalt zo goed. En een gat in je CV is uit te leggen als er thuis jonge kinderen zijn.'

Fulltime moederen: de keuze

Nanda koos dus niet bewust voor fulltime moederen: ze stopte vooral met haar betaalde baan om zich te bezinnen op de toekomst. Dat haar baan niet uniek of superinteressant was maakte de beslissing om te stoppen eenvoudiger. Was het een droombaan geweest die goed te combineren was met de zorg voor Noor, dan denkt Nanda dat ze waarschijnlijk niet had gekozen voor het fulltime thuisblijfmoederschap.

Wel vond ze tijdens haar zwangerschap drie dagen buitenshuis werken het maximum. 'Ik dacht: ik zie te zijner tijd wel hoe het loopt. Je weet toch niet hoe je het leven als jonge ouder ervaart, hoe het zal verlopen met de kinderopvang, of je een gezond kind krijgt, en of je kind het naar de zin heeft op de kinderopvang.'

Verder speelden de lastige combinatie werk in een winkel (en daarmee gepaard gaande openingstijden), ploegendienst en openingstijden van het kinderdagverblijf een rol bij de beslissing haar baan op te geven.

Partner

Nanda's partner werkt in ploegendiensten, en had er een hekel aan om zich van zijn werk naar het kinderdagverblijf te moeten haasten. Hij reageerde dan ook positief op Nanda's voorstel om thuis te blijven. Nu geniet hij van de rust in huis, en de flexibiliteit die een thuisblijvende partner met zich mee brengt. Zo hoeven ze bijvoorbeeld geen ingewikkelde logistieke oplossingen te zoeken als hun dochter Noor eens een keer ziek is.

In de weken dat Nanda's man vrij heeft, neemt hij weer wat zijn voormalige huishoudelijke taken over, of besteedt extra tijd aan Noor. Hij heeft een leuke, afwisselende baan, en zou die niet willen opgeven om huisman te worden.

De financiële kant

Nanda en haar partner waren er al snel uit dat het financieel uit kon als Nanda's inkomen wegviel. Doordat ze niet langer buitenshuis werkt, laat ze bovendien een plek open voor iemand die het harder nodig heeft, vindt Nanda. Het overheidsbeleid dat zo hamert op arbeidsparticipatie voor iedereen, begrijpt ze dan ook niet. Nanda vindt dat iedereen de vrijheid verdient om zelf te kiezen.

Nanda probeert wel geld bij te verdienen met diverse activiteiten:

 1. Freelance schrijven voor websites
 2. Boek geschreven en uitgegeven in eigen beheer
 3. Blog begonnen
 4. Verkoop overbodig huisraad op bol.com en Marktplaats

Reacties omgeving

De reacties op Nanda's besluit waren heel divers:

 • Mijn ouders reageerden positief. Mijn moeder was ook thuis in mijn basisschoolperiode.
 • Vriendinnen met kinderen zeiden dat ze me benijdden, maar vonden het ook raar dat ik mijn onafhankelijkheid zo uit het raam gooide.
 • Werkende vriendinnen zonder kinderen waren over het algemeen sceptisch.
 • Mannen vroegen zich af of ik nu een moederkloek met sponshersens zou worden.

Grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder

De grootste uitdaging vindt Nanda elke keer weer iets leuks verzinnen met haar dochter, hoewel dat wel makkelijker wordt naarmate Noor ouder wordt. 'Voorheen vond ik dat moeilijker, maar nu kan ze al leuk knutselen en bouwen, ze is erg vrolijk en vind veel dingen leuk om te doen . Ik denk ook dat ik het straks een (leuke) uitdaging vindt haar verder te begeleiden in haar ontwikkeling.  Maar misschien is de grootste uitdaging nog wel om mensen ervan te overtuigen dat fulltime moederen heel leuk en zinvol is om te doen.

Fulltime moederen: de voordelen

De volledige ontwikkeling van je kind meemaken is een vaak genoemd voordeel van fulltime moederen. Ook voor Nanda. 'Ik zie dat Noor zich zelfverzekerd voelt en dat we lekker naar buiten kunnen op het moment dat het mooi weer is. Dat ik precies weet wat ze zegt en denkt. Ik merk gewoon dat mensen die haar minder vaak zien, haar minder goed begrijpen. Dat moet dan ook zo zijn voor een moeder die haar kind vier dagen per week niet ziet. Dat is toch jammer? Ze zijn maar zo kort zo klein.

Ik vind het ook heel prettig dat we flexibel kunnen zijn om iets gezelligs te gaan doen. Of dat ik juist een thuisdagje kan plannen als ik merk dat ze moe of hangerig is. Dan hoeven we niet per se boodschappen te doen. Wat vandaag niet komt, kan morgen wel. En dat ik niet zo vaak tegen haar hoef te stressen. Ik hoor zo vaak moeders ongeduldig zijn en kinderen die daar dan drammerig op reageren.

Thuisblijfmoeder: een typische week

 • Ongeveer 9 uur sporten, daarnaast ga ik regelmatig naar vriendinnen toe. Als ze kinderen hebben overdag, zodat de kinderen samen kunnen spelen. Ze werken bijna allemaal drie dagen, dus dan zijn er nog altijd twee dagen over waarop we kunnen afspreken. Ik sport veel, waar ik veel mensen ken en spreek. En met andere vriendinnenclubjes spreek ik 's avonds af.
 • 15 uur schrijven en marketing boek. Ik gaf mijn boek Uitgerekend/Uitgeteld uit via Boekscout, en moet dus zelf de marketing doen. Nadat ik mijn hele (virtuele) vriendenkring op de hoogte had gesteld van mijn boek, ben ik gaan bedenken hoe ik meer mensen nieuwsgierig kan maken naar mijn boek. Via mijn blog bereik ik mensen die ik anders nooit had kunnen bereiken. Geen opstartkosten en een groot bereik als je het succesvol maakt. En ik vind het nu zo leuk, dat ik vaak vergeet waar het om te doen was.
 • 14 uur huishouden

Noor gaat twee keer per week naar de peuterspeelzaal, uren waarin Nanda schrijft. Op donderdag gaat Noor de hele dag naar Nanda's ouders, dat is een dag voor Nanda om weer op te laden. Op woensdag gaan ze samen naar de sportschool.

Elma Drayers' boek 'Verwende Prinsesjes' en over Munttheemoeders

Nanda vindt dat ze inderdaad verwend is, en bevoorrecht. Maar er zitten ook minder rooskleurige kanten aan haar keuze vindt ze. 'De onzekerheid, die neem ik er bij. Volgens Opzij ben ik bijna een munttheemoeder, met uitzondering van het feit dat ik niet hoogopgeleid ben (MBO). Ik voel me echter niet aangesproken. Ik breng mijn kind weg als zij het leuk vindt, niet omdat ik zo nodig iets moet.

Als je betaald werk doet, dan mag je je kinderen, desnoods tot zeven uur 's avonds wegbrengen, maar als je probeert een ander soort carrière op te bouwen, dan hoort het onder het kopje fröbelen en zelfontplooiing en mag je ze niet voor een paar uurtjes wegbrengen. Zijn dit misschien dezelfde vrouwen die zich tot een jaar of 28 hebben zitten ontplooien op kosten van de overheid, zonder kinderen? Dat is zwart/wit gesteld, ik blijf erbij dat ieder zijn eigen keuzes zou moeten kunnen maken en deze verantwoorden tegenover zichzelf. Wanneer kun je precies zien wie wat gekost en opgeleverd heeft? En moet dat altijd de maatstaf zijn?

Persoonlijke ontwikkeling

Nanda heeft het gevoel dat ze zich nu meer ontwikkelt dan in haar voormalige baan. 'De reiswereld is qua carrièrekansen zo plat als een pannenkoek. Hoezo ontwikkelen? De afgelopen twee jaar heb ik me verdiept in de opvoeding, bloggen, schrijven, marketing (om mijn eigen boek te promoten), effectief sporten en betere voeding.'

Wel merkt Nanda ze minder op de hoogte is van het wereldnieuws, ondanks regelmatige bezoekjes aan nu.nl

De toekomst

Mits ze er goed geld mee verdient, zou Nanda het liefst verder willen gaan met schrijven. Ze hopen voor het werk van haar partner een paar jaar naar het buitenland te kunnen gaan.

Als haar dochter Noor naar de basisschool gaat en een schrijfcarrière niet van de grond is gekomen, wil Nanda een opleiding coaching volgen en daar een eigen bedrijf mee starten. Het zelfstandige leven als thuisblijfmoeder, waarbij je eigen baas bent, heeft ze namelijk als heel prettig ervaren.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

 1. Wat een helder en mooi weer gegeven stuk. Ik zelf heb ook de keuze gemaakt om tot het moment waarop de jongste naar de middelbare school ging fulltime moeder te willen zijn en heb daar geen dag spijt van gehad. Met alle respect voor een andere mening ík heb gekozen voor kinderen en wilde die zelf opvoeden en er van genieten.
  Daarna een stichting opgericht en hou mij nu (bijna) dag en nacht bezig met schuldhulpverlening/coaching/adviseren/begeleiding en het feit dat ik mijn eigen agenda beheer heeft vele voordelen. Mijn kinderen geven aan daar geen hinder van gehad te hebben toen ze op het middelbare onderwijs zaten. Ik ben het volledig met Nanda eens: het moet een eigen keuze zijn om te moederen. Wel denk ik dat met name de kinderen waarvan beide ouders werken en minder kwalitatieve tijd is met elkaar. Nogmaals, maak je eigen keuze maar laten we vrouwen die fulltime willen moederen niet veroordelen, dat is mij namelijk zelf te vaak overkomen! O, en dan was ik ook nog een alleenstaande moeder. Ik zou willen afsluiten dat we elkaar moeten respecteren en in de waarde laten bij de keuzes die worden gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *