Mijn verhaal: Katrien

Heb jij wel eens een pak koekjes opengerukt, in de oven gedaan, om ze er vervolgens met een weids gebaar weer uit te halen met de woorden: 'Kijk eens kinderen: Mama heeft koekjes gebakken!'

Katrien (38) kijkt er nu lachend op terug, maar toen ze nog fulltime werkte probeerde ze soms zo haar drie kinderen Cato (bijna 14), Midas (12) en Gloria (3,5) tevreden te stellen.

Katrien werkte fulltime en ondervond het allemaal: stress, pijn in de nek, nergens tijd voor, op het randje van een burn-out. Maar ook een heleboel arbeidsvreugde. Ze deed haar werk met passie, en het was dan ook een samenloop van omstandigheden die ervoor zorgden dat Katrien nu Thuisblijfmoeder is. Dit is haar verhaal.

Katriens cv

Katrien deed een opleiding in een 'esthetische richting', maar werkte niet lang in deze sector. Ze werkte een paar jaar voor een cosmeticabedrijf als vertegenwoordigster, vervolgens in een parttime administratieve baan in het museum voor Schone Kunsten, en daarna zes jaar fulltime als leidinggevende bij een bouwbedrijf.

Met name deze baan ging gepaard met veel stress en verantwoordelijkheid. Katrien: Ik stond als vrouwen alleen tussen mannen, met rubberlaarzen in het slijk op de werf… Ik deelde bevelen uit, controleerde en jutte aannemers op zodat ik alles op tijd kon leveren.'

Katrien wordt zelfstandig ondernemer

Vervolgens startte Katrien haar eigen winkel, die ze drie jaar runde tot de economische recessie in 2008 ook haar winkel trof. Katrien stond voor de keuze: verleng ik mijn huurcontract met drie jaar, of stop ik er mee?

Met net een nieuwe baby en zorgen over de kinderopvang, had Katrien 'plots geen zin meer' in het geren en gehaast. Daar kwam nog eens bij dat de straat waarin haar winkel stond voor minstens vier maanden zou worden opengebroken. In overleg met haar man besloot ze de zaak te sluiten en geen verder risico te nemen. Ze hield een uitverkoop en solliciteerde ondertussen naar een baan bij een helikopterbedrijf. Katrien bleef als enige over met één andere kandidaat, maar tot haar grote teleurstelling ging de baan aan haar neus voorbij.

Katrien: 'Dat was een klap, de job leek echt iets voor mij, maar ik werd afgewezen. Ik werd plots zo moe. Ik wou even tijd voor mezelf èn mijn gezin, iets waar ik eigenlijk al die jaren, nooit echt tijd voor had gehad. Alles moest altijd snel, bad, eten, naar bed. Altijd maar voortdoen, want ik had nog zoveel ándere dingen te doen, zoals de was en strijk en koken en boodschappen enz.'

'Wat zie je er ontspannen uit!'

'In 2009 werd ik dus Thuisblijfmoeder. De eerste dagen thuis waren net vakantie. Ik werd zo rustig, iedereen zei dat ik er zo ontspannen uitzag. Dat ik die verbeten trek op mijn gezicht niet meer had. En ik genoot!'

Ook Katriens gezin herademde. Katrien: 'Voor mijn man was ons nieuwe leven een verademing. Hij hielp altijd mee in het huishouden waar hij kon. Nu kwam hij 's avonds thuis, en alles was klaar. Ik schonk een aperitiefje in, en had een voorgerechtje klaarstaan. Het leek alle dagen vakantie. Mijn man werkt hard, en financieel komen we niks tekort. Ik denk dat het serieus aanpassen zou worden voor ons alletwee als ik weer buiten de deur zou werken.'

Toch sluit Katrien niet uit dat ze in de toekomst weer een baan buitenshuis gaat zoeken, maar ze vraagt zich wel af hoe haar periode van fulltime moederen haar kansen op de arbeidsmarkt zal beïnvloeden. Ze is zich dan ook dagelijks bewust van haar keuze voor het thuisblijfmoederschap, maar concludeert telkens weer dat haar man en kinderen het belangrijkste voor haar zijn. Bovendien leest ze veel, en gebruikt ze het internet om van allerhande zaken op de hoogte te blijven waardoor haar ontwikkeling niet stil staat.

Katrien: 'Het leukste aan fulltime moederen is dat ik mijn kinderen echt ken. Ik heb tijd voor ze, en de band is heel hecht. De kinderen vinden het zalig dat ik er altijd ben. Ik maak alles mee vanaf de eerste rij. Doordat we nog een kleintje hebben, weet ik ook hoe snel alles gaat. Voor je het weet zijn ze groot, je leven vliegt voorbij, en ik wil nooit terugkijken en denken: 'Had ik maar wat meer tijd gemaakt voor mijn kinderen.' Dat zou ik echt heel erg vinden.'

Een typische week van Katrien als Thuisblijfmoeder

'Op zondagavond zet ik mij aan tafel met een glaasje wijn, kookboeken en papier, dan maak ik het weekmenu en de boodschappenlijst.

Maandagochtend breng ik de kinderen naar school, doe ik de boodschappen en ruim ik het huis op na het weekend. Voor de rest heb ik geen vaste dagen om klusjes te doen, maar ik zorg zoveel mogelijk dat ik klaar ben met alles tegen het weekend.

Ik bak elke dag zelf brood, stofzuigen doe ik ook elke dag en de wasmachines draaien volop. Ik naai veel en dan vliegt de dag zo om. Ik moet me soms haasten om alles klaar te hebben en op tijd aan de schoolpoort te staan! Ik maak veel 'to do lijstjes' en dan streep ik af. Maar als ik klaar ben, kan ik weer overnieuw beginnen. Het is echt een never-ending story!! Verder houd ik het huishouden van mijn vader ook nog bij, en strijk zijn hemden. Werk genoeg dus.'

Katrien heeft weinig behoefte aan sociale contacten, en gebruikt haar vrije tijd onder andere om te gaan hardlopen. Ook volgt ze maandelijks een workshop kleding maken. De vaardigheden die ze daar leert, zet ze thuis meteen in om kleding te maken voor haar jongste. Ook 'laad' ze zichzelf op met bezoekjes aan de bibliotheek en bioscoop.

Meer lezen van Katrien?

Bezoek dan haar blog: My Lovely Life

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *