Menstruatieverlof: slecht voor de emancipatie?

menstruatieverlof

Feministes zijn 'not amused' over Peter de Vroeds voorstel om vrouwen vrij te geven als ze ongesteld zijn.
Volgens hen doet hij daarmee decennia emancipatie te niet.

Maar De Vroed vindt op zijn beurt dat het een uitwas van een mannenmaatschappij dat vrouwen zich net zo moeten gedragen als mannen, terwijl ze niet hetzelfde zijn.

Maar wie ís deze Peter de Vroeds eigenlijk?

Peter de Vroed coachte zakenmensen en is nu ondernemer. Hij creëerde een online community, een instructieboek en een pakket workshops. En binnenkort komt er een internet cursus uit.

Zijn boodschap?

Vrouwen moeten toegeven aan hun menstruatiepijn, en de broodnodige rust nemen die ze nodig hebben op dat moment.


Hoe het idee ontstond

De Vroeds kwam op zijn idee van menstruatieverlof door een gesprek met een vrouwelijke leidinggevende. Zij vertelde dat ze in haar werk rekening hield met haar cyclus. Zo nam ze alleen belangrijke beslissingen in de twee weken na de menstruatie, en rust tijdens de bloedingen.

De Vroeg startte daarop een online enquete en kreeg 1600 reacties.

Daaruit bleek dat slechts 6% van de vrouwen geen menstruatieklachten heeft.

Vervolgens bedacht hij zijn methode om de klachten rondom de menstruatie te verminderen.

Peter de Vroeds methode

De Vroeds methode is dat je als vrouw de eerste paar dagen van de menstruatie rust neemt. Door tijdig op de rem te trappen heb je minder pijn en voel je je sneller weer beter.

Door die paar dagen rust ben je de rest van de maand creatiever, energieker en productiever.

De menstruatie challenge

Grote bekendheid kreeg De Vroeg met zijn menstruatie challenge. Mannen krijgen daarbij elektrodes op hun buik om zo menstruatiepijn te simuleren.

In onderstaand filmpje meer hier over:

Onderzoek naar menstruatieverzuim

Het Radboud UMC gaat in samenwerking met de Endometriose Stichting onderzoek doen onder 10.000 vrouwen naar ziekteverzuim door menstruatiepijn.

Enkele onderzoeksvragen zijn:

 • Hoe vaak verzuimen vrouwen met een smoesje omdat ze ongesteld zijn?
 • Hoeveel vrouwen gaan ondanks hevig bloedverlies en pijn toch naar school/werk?
Wil je meedoen aan dit onderzoek? Op de website van Peter De Vroed kun je je aanmelden.

Praktische informatie

Op de website van Peter de Vroed men-struatie.nl vind je zijn boek, informatie over zijn workshops etc.
Je kunt daar ook de eerste twee hoofdstukken van zijn boek gratis downloaden.


Mijn conclusie over menstruatieverlof

Toen ik eerst hoorde over het idee van menstruatieverlof had ik gemengde gevoelens. Maar omdat ik zelf weinig klachten hebben rondom mijn menstruatie was ik voorzichtig. 
Want je zult maar maandelijks dubbelklappen van de pijn. Dan is het toch wel fijn om even een paar dagen rustig aan te kunnen doen.

Zou het kunnen dat het onderwerp menstruatie, net zoals het moederschap en de overgang, een onderwerp is dat door feministes onder het tapijt wordt geschoven in de strijd om net zo te mogen leven als mannen?

En is het in dat geval niet juist goed om daar wel degelijk aandacht aan te besteden?

Zie ook menstruatie onderbroekenovergangsklachten en Zelf een uitstrijkje maken.


Wat vind jij van het idee van menstruatieverlof?


Bron afbeelding: Shutterstock

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

16 reacties

 1. Interessant hoor. Ik zou er persoonlijk geen verlof voor hoeven hebben. Maar ik kan het me wel heel goed voorstellen. Door de pijn weet ik direct wanneer ik begin te menstrueren.

 2. Interessant hoor. Ik zou er persoonlijk geen verlof voor hoeven hebben. Maar ik kan het me wel heel goed voorstellen. Door de pijn weet ik direct wanneer ik begin te menstrueren.

 3. Ik zou het persoonlijk niet hoeven maar er zijn wel mensen die inderdaad dubbel klappen vd pijn en daarvoor zou het wel een uitkomst zijn. Maar ja dat gebeurd wel met regelmaat dan ..

 4. Ik zou het persoonlijk niet hoeven maar er zijn wel mensen die inderdaad dubbel klappen vd pijn en daarvoor zou het wel een uitkomst zijn. Maar ja dat gebeurd wel met regelmaat dan ..

 5. Leuk artikel om te lezen. Ook dat ze het bij mannen hebben getest haha. Weten zij ook hoe het voelt 😉 Ik hoef er persoonlijk geen verlof voor, maar ik heb ook niet echt extreme pijn. Al kan ik het me wel goed voorstellen.

 6. Leuk artikel om te lezen. Ook dat ze het bij mannen hebben getest haha. Weten zij ook hoe het voelt 😉 Ik hoef er persoonlijk geen verlof voor, maar ik heb ook niet echt extreme pijn. Al kan ik het me wel goed voorstellen.

 7. Als puber werd ik zelf door de docenten naar huis gestuurd als ik ongesteld was. Ik kan me herinneren onder aan de trap te liggen en niet te weten hoe ik boven moest komen. Gelukkig heb ik nu een spiraaltje en ben ik nog nauwelijks ongesteld. Maar had ik dat niet gehad, dan had ik mij zeker elke maand ziek moeten melden

 8. Als puber werd ik zelf door de docenten naar huis gestuurd als ik ongesteld was. Ik kan me herinneren onder aan de trap te liggen en niet te weten hoe ik boven moest komen. Gelukkig heb ik nu een spiraaltje en ben ik nog nauwelijks ongesteld. Maar had ik dat niet gehad, dan had ik mij zeker elke maand ziek moeten melden

 9. Ik ben dan niet op Mn best, maar vrij nemen kan natuurlijk gewoon door je ziek te melden. Niet iedereen hoeft te weten wanneer ik menstrueer namelijk... maar het blijft geen pretje en werken is dan zeker niet altijd even fijn.

 10. Ik ben dan niet op Mn best, maar vrij nemen kan natuurlijk gewoon door je ziek te melden. Niet iedereen hoeft te weten wanneer ik menstrueer namelijk... maar het blijft geen pretje en werken is dan zeker niet altijd even fijn.

 11. Ik heb zelf een ernstige vorm van endometriose, dus ik weet dat er vrouwen zijn die ondraaglijk veel pijn hebben tijdens de menstruatie. Al in mijn tienerjaren heb ik me soms ziek moeten melden van mijn bijbaantje omdat ik tijdens mijn ongesteldheid zoveel pijn had, dat ik niets anders dan op bed kon liggen met veel pijnstillers en een kruik. Maar het is nogal een taboe hoor, je meldt je niet zomaar ziek. Ik vind dat het meer bespreekbaar zou moeten zijn dat vrouwen pijn hebben tijdens de menstruatie en dat we daar niet lullig over moeten doen. Iedere vrouw is anders, dus er zullen ook een hoop zijn die nergens tot bijna geen last hebben. Die hoeven natuurlijk geen verlof. Meer begrip voor de vrouwen die daadwerkelijk vergaan van de pijn, zou wel mogen en dat ze best even mogen bijtanken tijdens deze dagen.

 12. Ik heb zelf een ernstige vorm van endometriose, dus ik weet dat er vrouwen zijn die ondraaglijk veel pijn hebben tijdens de menstruatie. Al in mijn tienerjaren heb ik me soms ziek moeten melden van mijn bijbaantje omdat ik tijdens mijn ongesteldheid zoveel pijn had, dat ik niets anders dan op bed kon liggen met veel pijnstillers en een kruik. Maar het is nogal een taboe hoor, je meldt je niet zomaar ziek. Ik vind dat het meer bespreekbaar zou moeten zijn dat vrouwen pijn hebben tijdens de menstruatie en dat we daar niet lullig over moeten doen. Iedere vrouw is anders, dus er zullen ook een hoop zijn die nergens tot bijna geen last hebben. Die hoeven natuurlijk geen verlof. Meer begrip voor de vrouwen die daadwerkelijk vergaan van de pijn, zou wel mogen en dat ze best even mogen bijtanken tijdens deze dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *