Mama komt zo. Ze is nu even Minister-President!

Nederland scoort laag met 'vrouwen aan de top' waarbij de top gedefinieerd wordt als bestuurs- en managementfuncties. In de Deense serie Borgen zien we een vrouw en moeder, Brigitte Nyborg, die de ultieme top heeft bereikt: ze wordt minister-president van Denemarken!

Minister-president en moeder: ergens gaat het wringen

Brigitte Nyborg is dus succesvol volgens de gangbare definitie, maar de prijs die ze voor dat succes betaalt is hoog.

Aanvankelijk is haar man Philip een grote steun en toeverlaat. Philip en Brigitte hadden afgesproken dat zij eerst vijf jaar carrière mocht maken, en daarna zou het zijn beurt zijn. Brigitte's vijf jaar zijn om, maar als ze minister-president kan worden doet Philip vol overtuiging een stapje terug. Terwijl Brigitte overspoeld wordt daar haar nieuwe werk, zorgt Philip er voor dat het huishouden en de kinderen goed verzorgd zijn. Hij combineert de zorg en huishouden met zijn baan als docent.

Groeiende frustraties

Maar erg lang gaat het niet goed: al snel zie je als kijker Philips misnoegen over Brigitte's werktijden en het feit dat ze zoveel met haar werk bezig is, groeien. Overigens doet Brigitte wel degelijk haar best om haar gezin genoeg aandacht te geven. Zo stelt ze zelfs voor om een vaste avond in te plannen voor sex, en plant quality time in de vorm van een gezellige maaltijd met het gezin. Maar Philips frustraties blijven groeien, en als hij dan ook nog een prachtige carrièrekans moet laten schieten omdat zijn vrouw minister-president is, loopt hij kwaad het huis uit, gaat vreemd, en wil scheiden. Hij herkent Brigitte niet meer: hij heeft een hekel aan de minister-president, en mist zijn vrouw.

Ook de kinderen worden beïnvloedt door de gebeurtenissen: in het eerste seizoen begint haar zoontje plotseling weer in de 'bokse' te plassen, en in het tweede seizoen krijgt Brigitte's dochter een angststoornis.

Een goede politica maar ontoereikende partner, en afwezige moeder

De bedenker van Borgen, Adam Price vertelde in een interview met de Engelse Huffington Post dat de centrale verhaallijn van het eerste seizoen Brigitte's verandering in persoonlijkheid is:

'The story is actually about a person who gets completely engulfed in work, whose idealism leads her into a dark place in her life where she is a very succesful politician, a very succesful professional, you could say, but a very poor person when it comes to private life. I didn't want politics to corrupt her as a politician, I wanted her to become a very, very good politician, but a very bad wife, a very distracted mother, because this job is so incredibly demanding. And that was the core of the story of the first season.

You could argue that men have had ten thousand years of letting down their wives and their family, because they needed to lead armies into war and so on. Women have only had about 100 years of professional life, and perhaps only forty, fifty years of playing a serious part in political life. Therefore I thought it would be more interesting to watch a woman let down the feelings that are dear to her, than watch a man doing the same thing we've always known them to do .' (Lees het hele interview hier)

Price geeft hier een duidelijke statement af: werken aan de top heeft een hoog prijskaartje! Mannen hebben dat al langer betaalt, en dankzij de emancipatie mogen vrouwen dat nu ook. Maar moet je daar wel zo blij om zijn?

Borgen: het is net Nederland!

Borgen is het Deense woord voor 'burcht' en verwijst naar het regeringscentrum in Kopenhagen. Het is opvallend hoezeer de politieke thema's die worden aangesneden lijken op die in Nederland! Zo loopt in de serie een Deense versie van Geert Wilders rond die alle allochtonen het liefst weg wil hebben, en Brigitte Nyborg roept herinneringen op aan Femke Halsema. En dan te bedenken dat Morten Hesseldahl, de directeur van DR, de Deense omroep, dacht dat de serie 'te Deens' zou zijn!

Wanneer kun je Borgen kijken?

Borgen is vanaf 17 januari elke donderdag om 23.00 uur te zien op Nederland 2. Toegegeven: het is eventjes wennen aan de Deense taal, maar het verhaal doet je dat snel vergeten. De serie is ook op de koop op dvd voor 29,95 bij Bol.com.

Bekijk de trailer van Borgen


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *