Besparen met een deelauto: maar hoe zit het met je verzekering?

Bron afbeelding: Shutterstock

Om de keuze voor fulltime moederen/vaderen financieel haalbaar te maken, moeten de meeste mensen hun levensstijl enigszins aanpassen.


Eén auto weg om te besparen

Eén van die aanpassingen is vaak het wegdoen van een tweede auto om zo kosten te besparen. Afhankelijk van je woonplek hoeft dit geen probleem te zijn. In steden heb je vaak prima openbaar vervoer. Maar stel dat je in het buitengebied woont, of je wilt een dagje ergens naar toe waarvoor een auto handiger is.

Dan kun je tegenwoordig gebruik maken van autodelen. Via deelplatformen kun je heel eenvoudig voor een dag een auto huren.


Geld verdienen met je auto via autodelen

Maar je kunt er ook voor kiezen om de tweede auto aan te houden en die zelf te verhuren via een deelplatform! Op die manier kun je de kosten van een tweede auto compenseren, en er wellicht zelfs wat mee verdienen.

Maar hoe zit dat met je verzekering als je een auto deelt met anderen? Sara mailde mij onderstaande artikel met informatie hier over!

Hoe zit het met verzekeren bij een deelauto?

SnappCar, Greenwheels, MyWheels, ConnectCar, BlaBlaCar, car2go. Deelplatformen en -initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Even klikken en je hebt een auto te pakken. Het lijkt erop dat steeds meer mensen autodelen als alternatief voor hun eigen auto zien.

Wil je ook autodelen? Hier lees je hoe het zit met verzekeren bij autodelen.

Autodelen: hoe moet ik mij verzekeren? 

Leen je je (bestel)auto een keer uit aan een bekende? Dan is je auto gewoon verzekerd via je autoverzekering. Maar als iemand anders in je auto rijdt en schade maakt, val je wel terug in schadevrije jaren. Daardoor kan de premie van je autoverzekering omhoog gaan en betaal je vaak een eigen risico voor de reparatie van je auto. OHRA biedt met Clixx de mogelijkheid om hier een autoverzekering per dag voor af te sluiten, zodat deze kosten (deels) vergoed worden.


Je auto delen via een platform valt niet onder je eigen autoverzekering. 

Dat komt omdat een verzekeraar niet weet welke bestuurders allemaal gebruik gaan maken van de auto. Zij dragen dus een hoger risico. Als je je auto deelt of een auto leent via een platform als Snappcar of MyWheels krijg je er in de meeste gevallen een autoverzekering bij. Die is geldig zolang je de auto leent.

Schade door lener of huurder?

Maakt de lener of huurder schade aan je auto? Dan geldt de verzekering van het platform en moet je hier ook de schade melden. Lees altijd van tevoren de voorwaarden van het platform door, zodat je weet waar je wel en niet voor verzekerd bent.


Mag het van je verzekeraar?

Als je auto deelt op eigen initiatief of met een groep bekenden, adviseren wij te informeren bij je verzekeraar of dit mag. Houd er rekening mee dat je voor een deelautoverzekering een hogere premie per maand betaalt. Het kan ook zijn dat je verzekeraar aanvullende voorwaarden stelt. Denk hierbij aan een maximum aantal bestuurders, het uitsluiten van bepaalde bestuurders en/of het aanstellen van één persoon die verantwoordelijk is voor de premiebetaling.

Aanvullende verzekering: pechhulp, inzittendenverzekering en rechtsbijstand 

Deel je een auto via een deelplatform? Dan ben je meestal automatisch verzekerd voor pechhulp. Vaak hebben zij in hun voorwaarden ook een inzittendenverzekering opgenomen en regels over hoe het zit met jouw rechten en plichten bij conflicten. Als dat niet het geval is, of als je je auto op eigen initiatief deelt, is het fijn om aanvullend verzekerd te zijn.

Pechhulp. 

Als je met een deel- of leenauto en passagiers langs de weg komt te staan, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer op weg. Dat geldt ook als je je auto aan iemand anders uitleent. Daarom is het slim om een pechhulpverzekering voor de auto af te sluiten. Tip: verzeker de auto op kenteken en niet op persoon.

Inzittendenverzekering. 

Als je anderen meeneemt om te carpoolen of via BlaBlaCar is het slim om een inzittendenverzekering te hebben. Met een ongevallen inzittendenverzekering verzeker je jezelf en de medepassagiers bij een ongeluk met blijvende invaliditeit of overlijden als gevolg. Zelfs als je als bestuurder het ongeluk hebt veroorzaakt. Je verzekeraar keert dan een vast bedrag uit aan de persoon met blijvende invaliditeit en bij overlijden aan de nabestaanden.

Een schadeverzekering inzittenden is hier een uitgebreidere variant op. Met deze verzekering krijg je als bestuurder en als passagier behalve letselschade ook schade aan bagage of kleding vergoed. Het uitbetaalde bedrag staat gelijk aan de werkelijk opgelopen schade.


Rechtsbijstandverzekering. 

Als je een rechtsbijstandverzekering voor verkeer afsluit, ben je in bijna alle gevallen verzekerd voor juridische hulp als je een meningsverschil hebt over het bezit en gebruik van je auto. Maar niet alle verzekeraars verzekeren rechtshulp als je je auto deelt. Neem eerst contact op met je verzekeraar om zeker te weten of dit vergoed wordt.

Nawoord

Je auto delen via een deelplatform kan een manier zien om toch je (tweede) auto te kunnen behouden. Maar het is wel belangrijk om je verzekeringen goed op orde te hebben en te kijken of je financieel inderdaad voordeliger uit bent.

N.B. Ervaringsverhaal

Daantje en haar man Sander van het blog Sander en Daantje verhuren hun auto via Snappcar. Op haar blog schrijft ze regelmatig over haar ervaringen!

Leestip: Gevonden geld van Annemarie van Gaal

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

16 reacties

  1. Het lijkt me enorm handig om op deze manier een auto te kunnen delen. Ik heb er zelf niet een, maar als ik er een van iemand anders op deze manier zou gaan gebruiken is het handig om te weten waar ik op moet letten qua verzekering. Had ik zelf in eerste instantie even niet aan gedacht. Dank voor de info

  2. Het lijkt me enorm handig om op deze manier een auto te kunnen delen. Ik heb er zelf niet een, maar als ik er een van iemand anders op deze manier zou gaan gebruiken is het handig om te weten waar ik op moet letten qua verzekering. Had ik zelf in eerste instantie even niet aan gedacht. Dank voor de info

  3. Ik had er nooit zo over nagedacht. Wel een handige optie. Zelf reis ik meestal met de trein en tot een km of 10 doe ik alles op de fiets. In de stad heb je niet echt een auto nodig

  4. Ik had er nooit zo over nagedacht. Wel een handige optie. Zelf reis ik meestal met de trein en tot een km of 10 doe ik alles op de fiets. In de stad heb je niet echt een auto nodig

  5. Heb het wel eens geregeld voor een vakantie, via Snappcar. Maar best wel een gezeur om dat allemaal rond te krijgen en dan moet je ook nog het vertrouwen hebben in degene die 'm verhuurt, dat 't bestelde wagentje er ook daadwerkelijk staat op de afgesproken plek. Is namelijk ook niet altijd het geval...

  6. Heb het wel eens geregeld voor een vakantie, via Snappcar. Maar best wel een gezeur om dat allemaal rond te krijgen en dan moet je ook nog het vertrouwen hebben in degene die 'm verhuurt, dat 't bestelde wagentje er ook daadwerkelijk staat op de afgesproken plek. Is namelijk ook niet altijd het geval...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *