| |

Huisvrouw

Gastpost door Nanda auteur van Nanda's Daily

Ben ik een huisvrouw?

Laatst vroeg iemand of ze mij kon omschrijven als ‘huisvrouw’. Ik had daar een beetje moeite mee. Gewoon, met de term. Want ik ben het natuurlijk wel: huisvrouw. Toch moest ik eerst even Wiki-en om tot een besluit te komen of ik het nu echt ben of niet. En ook de van Dale dan maar meteen.

Huisvrouw volgens Wikipedia

Wiki zegt:
Je moet minstens 12 uur betaalde arbeid per week verrichten om van je titel huisvrouw af te komen.

Nou. Tja. Nee, ik doe een hoop, maar wordt nergens voor betaald. Of eigenlijk, word ik voor mijn boeken natuurlijk wel betaald, maar ik kan niet zeggen dat ik daar het afgelopen jaar gemiddeld 12 uur per week in heb zitten.

Huisvrouw volgens Van Dale

Van Dale maakt het iets lastiger:

huis·vrouw (de; v; meervoud: huisvrouwen)

1 vrouw die in een gezin voor het huishouden zorgt

Als je het zo bekijkt zijn ál mijn vriendinnen huisvrouwen, ongeacht of ze daarbij nog een baan hebben van 32 uur. Want ze zorgen allemaal voor het huishouden. Toch, dames?

Huisvrouw heeft stoffig imago

Toch heeft een belachelijk stoffig imago. Ik zit niet zozeer met de inhoud van mijn dagelijkse bezigheden, want ik ben de enige die precies weet wat ik doe op een dag en ik vind het echt genoeg. Ik heb zelden de behoefte mij hierover te verantwoorden tegenover anderen. Het is meer het woord. Huis-vrouw. Het klinkt als: aan huis gekluisterd vrouwmens. Ik kan goed thuis zijn, maar ik ben bij tijd en wijle ook enorm uithuizig. Bovendien voel ik me nog steeds een meisje, hoewel jongens van een jaar of twintig mij regelmatig met de neus op de feiten drukken en me ‘mevrouw’ noemen. En daar schrik ik telkens van, maar dat terzijde. Een nieuwe naam kan ik niet zo snel verzinnen.

Huisvrouw zijn: voordelen

Ik ben blij dat ik:

  • kan afspreken met mensen en koffie drinken, oh ik ben nog nooit zo sociaal geweest als de afgelopen twee jaar
  • rustig aan kan doen na een gebroken nacht
  • guilty pleasure: overdag soms een serie kan gaan kijken
  • van mijn kind kan genieten. En dat vind ik echt een heel groot pluspunt
  • in de zomer van ELKE mooie dag kan genieten, en dat ook doe

Wat ben ik?

Toch blijf ik het lastig vinden. Huisvrouw zijn / het huishouden doen, daar ben ik hooguit twee uur per dag mee bezig. Voor Noor zorgen zie ik inmiddels niet meer als een taak, voorheen wel, maar ze is twee en doet alles het liefst zelf. Drie keer per dag een pamper verschonen is nauwelijks werk te noemen. Met schrijven ben ik minimaal twee uur per dag bezig (nieuw boek, blog en gastblog en af en toe een freelance opdracht) en met de marketing van mijn boek ook ongeveer een uur per dag. (als je hem NU besteld op Boekscout heb ik deze week marketingvrij…)

Wat ben ik dan? Good god, ik zit in een identiteitscrisis.

Meer lezen van Nanda?

Bezoek dan haar blog Nanda's Daily


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Herkenbaar. Als parttime werkende moeder pas je niet in het hokje van carrieremoeder (toch?) maar je bent ook geen huisvrouw, hoewel het soms wel zo voelt. Als 'moeder met een bijbaantje' ook al is dat 'bijbaantje' je eigen bedrijf. Lastig hoor. Denk dat dat de oplossing gewoon zit in het ophouden van naampjes en hokjes verzinnen om iedereen in te passen. Jij bent gewoon jij en je doet wat je doet. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *