Kostwinnersgezinnen met modaal inkomen hebben het zwaar

kostwinnergezinnen

Het Nibud maakt zich zorgen over gezinnen waarbij één ouder werkt. En dan hebben ze het over:

 • Kostwinnersgezinnen met twee of meer kinderen
 • Kostwinnersgezinnen met een jaarinkoment tot 35.000 euro

Volgens het Nibud hebben deze gezinnen te weinig geld om 'mee te doen met de maatschappij'. Onder meedoen verstaat het Nibud onder andere: kinderen laten sporten, op vakantie gaan en auto rijden.

Voorbeeld huishoudboekje modaal kostwinnersgezin

Het Nibud maakte een voorbeeld van een huishoudboekje voor kostwinnersgezinnen met een modaal inkomen:

nibud
Bron: Nibud

Kostwinnersgezinnen zijn risicogroep

In Nederland zijn zo’n 87.000 kostwinnersgezinnen met een jaarinkomen tot 35.000 euro per jaar. Deze gezinnen hebben het financieel gezien zwaar en noemt het Nibud een echte risicogroep. Ze krijgen geen kwijtschelding van lokale lasten en krijgen geen zorg- of huurtoeslag. Daarvoor is hun inkomen nét te hoog.

De financiële problemen van kostwinnergezinnen zijn mede het gevolg van het overheidsbeleid dat tweeverdieners financieel een stuk vriendelijker behandeld dan kostwinnersgezinnen. Denk aan de afbouw van de Algemene Heffingskorting. Zo betalen kostwinnersgezinnen relatief meer belasting!

Lees hier het hele artikel op de site van het Nibud.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

15 reacties

 1. Jammer dat dit gebeurt. Het is toch wel vergaande overheidsbemoeienis vind ik. Je dwingt als het ware af om beide ouders te laten werken. Soms willen ouders dat niet en soms kan het ook gewoon niet. Somsword ik ook een beetje moe van de tweeverdieners die roepen dat ze de Aow van mij als thuisblijfmoeder financieren. Ik leg dan uit hoeveel meer belasting mijn werkende partner maandelijks meer betaalt dan een tweeverdieners gezin en dan wordt het heel stil........ Mijn partner heeft een baan waarvan we als gezin goed kunnen rondkomen maar het bovenstaande stukje van het Nibud over de gezinnen waar dit niet meer kan maakt mij niet blij. Ik vind dat de heffingskorting nooit had mogen worden afgeschaft. Ik maak me ook wel zorgen over de negatieve opmerkingen die gegeven worden op de thuismoeder en het valt me wel op dat dit vaak door werkende moeders wordt gedaan.

 2. Ja dat merken we hier ook, ieder jaar moeten we meer betalen. We komen niets te kort maar het blijft krom. Waarom meer betalen als je thuis blijft voor de kinderen. Of in mijn geval vanwege ziekte nooit kunnen werken....

 3. Wat me wel opvalt in het lijstje van het NiBud is dat de bedragen zo hoog zijn.
  5000 euro per jaar voor kleding, inventaris en onderhoud (dat is 50.000 euro in 10 jaar). Moet er gespaard worden voor een serre, extra etage én zonnepanelen of zo?

  Verder bijna 700 euro per maand aan gas, water en licht, verzekeringen en vervoer. Als wij op dergelijke bedragen uitkwamen, dan nam ik m'n verzekeringen toch nog eens even door...!

 4. Wat me wel opvalt in het lijstje van het NiBud is dat de bedragen zo hoog zijn.
  5000 euro per jaar voor kleding, inventaris en onderhoud (dat is 50.000 euro in 10 jaar). Moet er gespaard worden voor een serre, extra etage én zonnepanelen of zo?

  Verder bijna 700 euro per maand aan gas, water en licht, verzekeringen en vervoer. Als wij op dergelijke bedragen uitkwamen, dan nam ik m'n verzekeringen toch nog eens even door...!

 5. Je zit anders al snel aan 700 euro. Wij betalen 180 voor gas en energie in de maand, 180 voor ziektekosten, vervoer-reken maar uit wat een auto per maand kost en dan je verzekeringen. Woon, autoverzekering, soms nog een polis bij een hypo. Dan zit je al heel snel aan die 700 zonder rare fratsen.

 6. Ik moest lachen om je plaatje. Arme Ned, wordt hoogstwaarschijnlijk ook nog gekort op het PGB voor Bran... On topic, sinds een jaar ben ik huisvrouw. Na het invullen van de belasting voor mijn man en mij was ik juist blij verrast dat ik zomaar bijna 1200 euro krijg. Als huisvrouw die nog in de werknemersmodus zit is dat best bizar, geld krijgen zomaar gratis voor niks.

 7. Ik moest lachen om je plaatje. Arme Ned, wordt hoogstwaarschijnlijk ook nog gekort op het PGB voor Bran... On topic, sinds een jaar ben ik huisvrouw. Na het invullen van de belasting voor mijn man en mij was ik juist blij verrast dat ik zomaar bijna 1200 euro krijg. Als huisvrouw die nog in de werknemersmodus zit is dat best bizar, geld krijgen zomaar gratis voor niks.

 8. Ned kan denk ik inderdaad wel fluiten naar het PGB ; )

  En Suzanna, je doet wel degelijk iets voor die 1200,-. Onderschat dat niet. De mindset dat vrouwen die fulltime voor kinderen en het huishouden zorgen 'niets doen' is zo enorm verweven geraakt met onze maatschappij...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *