Thuisblijfmoeder Jessica (23)

thuisblijfmoeder

Jessica droomde altijd al van een gezin. Een gezin combineren met betaald werd overwoog ze niet eens. Dus toen ze moeder werd van haar dochtertje (2,5) was er geen enkele twijfel. Ze werd thuisblijfmoeder.

Dit is haar verhaal.

Was het een makkelijke/moeilijke beslissing om fulltime te moederen? 

Voor mij was de keuze snel gemaakt. Ik wou altijd al een gezin, en heb er nooit over nagedacht om naast mijn gezin te gaan werken. Ik wil zelf zorgen voor mijn kinderen, en dat voorlopig niet uit handen geven. Kinderen worden zo snel groot! Ik wil genieten van het feit dat ze nu nog klein is en mij nodig heeft. Ik ben er altijd voor haar, en maak al haar belangrijke sprongen en ontwikkelingen mee.

Mijn dochter is mijn trots, mijn verantwoordelijkheid en mijn alles.

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 

Mijn omgeving had denk ik niet anders van mij verwacht. Er werd dan ook niet echt op gereageerd. Wat betreft mijn partner: we vinden allebei dat onze dochter bij ons thuis hoort te zijn totdat ze naar school gaat.

Veranderde jullie taakverdeling?

Het was aan het begin wel even wennen. Wie doet wat? Het ouderschap heeft een behoorlijke impact op ons gehad, want bij een eerste kind verandert er veel. Het heeft dan ook wel een tijdje geduurd voordat we de taken goed verdeeld hadden.

Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon? 

In het begin zaten we financieel gezien krap. We waren dan ook heel blij met alle dingen die we kregen tijdens mijn zwangerschap. Ook hebben we veel via markplaats gratis, of goedkoop kunnen ophalen. Nieuwe dingen behoorden niet tot onze mogelijkheden. Inmiddels is ons inkomen omhoog gegaan en hebben we geleerd betere financiële keuzes te maken. Ik doe nu bijvoorbeeld de financiën. Eerst deden we dat samen, maar dat ging niet altijd goed.

Wat vind je er van dat je financieel afhankelijk bent van je partner? 

Ik denk dat wij afhankelijk zijn van elkaar. Hij van mij, en ik van hem. We hebben erg veel aan elkaar en dat is fijn. Als we elkaar niet meer zouden hebben zouden we het ook wel redden, maar het zou een stuk zwaarder worden. Mensen vergissen zich er vaak in hoeveel een partner voor je doet. Je staat er niet alleen voor maar doet het samen.

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces? 

Ja, maar wanneer precies, en wat ik dan zou doen weet ik niet. Het zal nog wel een aantal jaren duren aangezien onze dochter niet enig kind blijft. Op dit moment zijn we nog niet bezig voor een tweede, maar we weten zeker dat die er ooit zal gaan komen.

Ik zou er overigens geen moeite mee hebben om parttime te gaan werken. Als ik vanuit huis kan werken, en er tegelijkertijd voor mijn dochter kan zijn, zou ik zo willen beginnen.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

Toch wel het huishouden. Ik heb het gevoel altijd achter de feiten aan te lopen. Het liefst wil ik dat mijn hele huis spik en span is, maar dat krijg ik niet voor elkaar. Ik hoef me maar om te draaien of de vloer ligt vol met speelgoed, en de tafel zit onder de limonade. De wasmand puilt uit van het wasgoed en de afwas blijft maar terug komen.

Natuurlijk hoort het erbij maar ik ben wel op zoek naar, en aan het sparen voor oplossingen zodat het huishouden wat makkelijk en sneller gedaan kan worden. Zo spaar ik bijvoorbeeld voor een vaatwasser, en lijkt een grotere wasmachine me wel heel fijn. Stuk je bij beetje komen we er wel.

Wat is het leukst aan fulltime moederen? 

De tijd die ik met mijn dochter door kan brengen. We doen veel leuke dingen samen. Dat hoeven geen grote of dure uitstapjes te zijn, want ook van de kleine dingen genieten we. We gaan dan bijvoorbeeld op speeltuintjes tocht, naar de kinderboerderij, de eendjes voeren, samen een boekje lezen of filmpje kijken, knutselen, dansen, zingen, spelletjes doen en nog veel meer.

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder? 

Er zijn elke dag standaard dingen zoals opruimen, schoonmaken, koken enzovoort. Mijn dochtertje gaat één ochtend per week naar de peuterspeelzaal en verder bekijk ik het van dag tot dag. Is het mooi weer dan gaan we naar buiten toe. Is het slecht weer, dan gaan we binnen dingetjes doen.

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 

Eerlijk gezegd heb ik me er nog niet zo in verdiept.

Hoe voorzie je in sociale contacten? 

Ik zie mijn vriendinnen niet elke dag, maar dat komt doordat de meeste ver weg wonen. En die ene vriendin die wel in de buurt woont heeft een druk leven. Ik probeer gemiddeld 1x per week met een goeie vriendin af te spreken.

Hoe 'laad' je jezelf weer op? 

Daar heb ik verschillende manieren voor. Een gezellig uitje met mijn dochter vind ik heel ontspannend. Maar ik vind het ook heerlijk om 's avonds op te bank te kruipen met een dekentje met de tv aan. Of ik maak een wandeling of ik neem een lange douche om te ontspannen.

Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 

Ik kan me er iets bij voor stellen, maar op dit moment staat mijn ontwikkeling niet stil. Al specialiseer ik me natuurlijk niet in een bepaald vak. Maar van het moederschap leer ik veel over mezelf.

  • Ik leer wat ik belangrijk vind in opvoeding.
  • Ik probeer te bedenken wat ik in de toekomst zou willen.
  • Ik leer nieuwe tips en trucs in het huishouden. 
  • Mijn recepten kennis is veel groter geworden en groeit nog steeds. 
  • Ik weet meer over het belang van gezond eten, en begrijp nu dat kwaaltjes en druk gedrag aan verkeerde voeding kunnen liggen.
  • Ik leer nieuwe dingen door mijn blog. 

Nee mijn ontwikkeling staat dus zeker niet stil.

Hoe zie je de toekomst? 

Op de lange termijn weet ik het nog niet precies. Maar op korte termijn heb ik meer duidelijkheid. We willen graag een tweede kindje, maar op dit moment heb ik het gevoel er nog niet klaar voor te zijn. Daarom heb ik een wenslijst in mijn hoofd.

Veel dingen die op die wenslijst stonden heb ik al bereikt, zoals mijn rijbewijs halen, een auto kopen en verhuizen naar een groter huis. Dingen die ik nog wil hebben zijn; een grotere bank, een vaatwasser, een combimagnetron en een droger. Ik wil de zolderkamer af hebben en de slaapkamer van onze dochter verven. Daarna wil ik sparen voor de baby, zodat ik deze keer wel kan kopen want ik graag hebben wil en me financieel gezien geen zorgen hoef te maken tijdens de zwangerschap

Ik denk dat je als moeder goed moet luisteren naar je eigen gevoel, en van daaruit prioriteiten moet stellen. De ene moeder zal beter functioneren als werkende moeder, terwijl de ander zich beter voelt als zij de volledige aandacht voor haar gezin heeft.

Wil je meer weten van Jessica?

Bezoek dan haar blog!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *