Kinderen Thuisblijfmoeders minder kans op overgewicht?

Hoe meer jaren een moeder buitenshuis werkt, hoe hoger het BMI van haar kind(eren). Dit verband is het grootst bij kinderen tussen de tien en twaalf jaar oud. Dat staat in de Journal of Child Development van januari/februari.

Onderzoeksmethode

Onderzoekers analyseerden gegevens afkomstig uit de NICHD's Study of Early Child Care and Youth Development.

Deze studie startte in 1991, en volgt kinderen praktisch vanaf hun geboorte. Voor dit nieuwste onderzoek werden negenhonderd van die kinderen geïnterviewd, en er werd gekeken naar de arbeidsmarktpositie van de moeder.

Verband buitenshuis werkende moeder - hoog BMI onduidelijk

Wát precies de invloed is van de buitenshuis werkende moeder op het BMI van kinderen, weten de onderzoekers niet. Maar ze zijn niet te beroerd om over de oorzaak te speculeren: moeders met een baan hebben wellicht minder tijd om boodschappen te doen en te koken, waardoor hun kinderen vaker buitenshuis eten of kant-en-klaar voedsel krijgen voorgeschoteld.

Daarnaast komen kinderen thuis in een leeg huis, en gaan dan snacken. De onderzoekers spreken in dit verband van 'sleutelkinderen'.

Tv en te weinig bewegen hebben geen invloed!

De gewichtstoename wordt niet veroorzaakt door veel televisie kijken, of gebrek aan beweging. De zogenaamde 'sleutelkinderen' keken net zoveel tv als kinderen van Thuisblijfmoeders, en bewogen net zo weinig. Toch hadden de 'sleutelkinderen' een hoger BMI.

Onderzoeksresultaten nemen met korreltje zout

Harvard professor, en obesitas onderzoeker, Alison Field, vindt dat de uitkomsten van dit onderzoek moeten worden genomen met een grote korrel zout. In het onderzoek is namelijk geen rekening gehouden met de reden dat een moeder buitenshuis werkt, en de kinderen werden bestudeerd rondom de puberteit: het is mogelijk dat dit invloed had op hun BMI.

De moraal van het verhaal

Taryn Morrissey, auteur van het onderzoek benadrukt: het is niet de schuld van de moeders! Buitenshuis werkende moeders zijn slechts één van de omgevingsfactoren die een hoger BMI veroorzaken.

De belangrijkste les uit dit onderzoek is om voorzichtig te zijn met kant-en-klaar eten, en zoveel mogelijk vers voedsel te eten.

En neem je eten, in tegenstelling tot dit onderzoek, met zo mín mogelijk korreltjes zout.

Hoe gezond kook jij?


Leestip voor gezonde leefstijl

Vergelijkbare berichten

5 reacties

 1. Jammer dat er geen vaders bij betrokken zijn bij dit onderzoek. Vaders die thuis zijn, zijn overwegend meer betrokken en actiever met hun kroost. Kortom, zonde van de tijd en energie wat in dit onderzoek is gestoken.

 2. Harvard professor Alison Field constateert ook dat vaders geen rol spelen in dit onderzoek. Zij verklaart dit uit het feit dat het onderzoek in 1991 is gestart: Field verwacht dat anno 2011 de rol van vaders wél zou zijn meegenomen in het onderzoek.

 3. Als je levensmiddelen koopt die je grootouders nog als eten herkennen dan laat je veel dingen in een supermarkt liggen. In heel veel spullen kom je E621 tegen. Het is bewezen dat daar je voedsel slechter van verteert en je dus zwaarder wordt. Op YouTube zijn verschillende dingen te vinden en ook op Wikepedia. Het etiketten lezen is een crime, er worden veel andere namen opgezet, oa. gistextract. Een puzzel maar wel waardevol. Er zijn veel mensen intolerant voor dit spul. Zelf je groente snijden, je aardappeltjes schillen, je brood bakken enz. enz. Het scheelt allemaal Enrs. En als wij het niet meer kopen dan laten de fabrikanten dat spul wel uit hun producten.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 4. Als je levensmiddelen koopt die je grootouders nog als eten herkennen dan laat je veel dingen in een supermarkt liggen. In heel veel spullen kom je E621 tegen. Het is bewezen dat daar je voedsel slechter van verteert en je dus zwaarder wordt. Op YouTube zijn verschillende dingen te vinden en ook op Wikepedia. Het etiketten lezen is een crime, er worden veel andere namen opgezet, oa. gistextract. Een puzzel maar wel waardevol. Er zijn veel mensen intolerant voor dit spul. Zelf je groente snijden, je aardappeltjes schillen, je brood bakken enz. enz. Het scheelt allemaal Enrs. En als wij het niet meer kopen dan laten de fabrikanten dat spul wel uit hun producten.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 5. Tja en de vraag is dan toch, waar het heeft plaats gevonden en hoe al die mensen tegen eten aankijken. Ik vind ook dat het met een korreltje zout genomen moet worden.
  Ik was ook een sleutel kind en aardig mollig, mijn zus was mager. Dus tja.

  Wij eten redelijk tot goed gezond en die kids van ons hebben een goed BMI. Het is wat je ze aanleert te eten en dat heeft meer met de ouders te maken dan met het feit of je werkt of niet.

  Ik vind ook dat het met een korreltje zout genomen moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *