Werk van 9 tot 3: hoe en waar vind je dat?

werk van 9 tot 3Werk van 9 tot 3? Veel mensen zoeken ernaar!

Vivienne Westerhout, webmaster van de site mamas.nl, startte daarom het project ‘9tot3’. Doel van dit project is om de heersende bedrijfscultuur van werken van 9 tot 5 te veranderen, en zo vriendelijker te maken voor ouders. Daarom opende ze de 9 tot 3 vacaturebank waar je vacatures vindt voor banen die je kunt doen onder schooltijd.

Inmiddels is het 16 jaar later en haar 9tot3 Vacaturebank is nog steeds actief.

Tijd voor een update dus!

Waarom zijn banen van 9 tot 3 zo gewild?

Banen van 9 tot 3 zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, vooral onder ouders die op zoek zijn naar een betere balans tussen werk en privéleven. De werktijden van 9 tot 3 bieden een uitkomst voor mensen die hun kinderen naar school willen brengen en ophalen, en tegelijkertijd financieel onafhankelijk willen blijven. Maar waarom zoeken steeds meer mensen naar dit soort banen, hoe kun je ze vinden, en wat zijn de voor- en nadelen? En wat is er veranderd sinds 2008?

Werk van 9 tot 3 is handig voor ouders

Voor veel ouders, vooral moeders, is de periode tussen 9 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags een handige werktijd. Dit sluit namelijk vrij goed aan op de schooltijden van hun kinderen, waardoor ze zonder stress hun kinderen naar school kunnen brengen en ophalen. Deze werktijden zorgen ervoor dat ouders makkelijker aanwezig kunnen zijn voor belangrijke momenten in het leven van hun kinderen. Denk aan schoolvoorstellingen, oudergesprekken en sportactiviteiten.

Schooltijden: soms zijn kinderen al om 2 uur uit!

In Nederland mogen scholen zelf hun schooltijden bepalen. Vroeger was dat bij bijna alle scholen hetzelfde, maar tegenwoordig zijn er verschillende varianten.

Veelvoorkomende schooltijden zijn:
  • Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag:
    • Start: Rond 8:30 uur
    • Einde: Tussen 14:30 en 15:15 uur
  • Woensdag:
    • Start: Rond 8:30 uur
    • Einde: Tussen 12:00 en 12:30 uur

Veel scholen hanteren tegenwoordig een continu-rooster, waarbij de kinderen tussen de middag op school blijven en gezamenlijk lunchen. Hierdoor gaan de kinderen eerder naar huis in vergelijking met de traditionele roosters waar er een langere middagpauze is en de schooldag later eindigt.

Verschillen per school:
  • Traditioneel rooster: Dit rooster heeft een langere middagpauze waarbij de kinderen naar huis kunnen om te lunchen en dan weer terugkomen voor de middaglessen. Hierdoor eindigt de schooldag later.
  • 5-gelijke-dagenrooster: Bij dit rooster hebben de kinderen elke dag dezelfde tijden, bijvoorbeeld van 8:30 tot 14:00 uur, inclusief een korte lunchpauze op school.
  • Continurooster: Kinderen blijven op school tijdens de lunchpauze en de schooldag eindigt eerder, meestal tussen 14:00 en 14:30 uur.

Zie het probleem? Als je kind een continurooster of 5-gelijke-dagenrooster heeft is werken van 9 tot 3 alsnog niet handig! In dat geval is een baan van 9 tot 2 juist weer handiger.

Werk van 9 tot 3 als je geen fulltime baan wilt

Daarnaast zijn banen van 9 tot 3 aantrekkelijk voor mensen die, om welke reden dan ook, geen fulltime baan kunnen of willen aannemen. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn met mantelzorgtaken, eigen ondernemers die een extra inkomen zoeken, of mensen die simpelweg hun werktijd willen beperken om meer tijd te hebben voor hobby’s of andere persoonlijke doelen.

Hoe kun je werk van 9 tot 3 vinden?

Hoewel banen van 9 tot 3 gewild zijn, zijn ze niet altijd even gemakkelijk te vinden. Een goede eerste stap is de vacaturesite van Vivienne Westerhout bezoeken.

werk van 9 tot 2Daarnaast kun je met behulp van Google zoeken op termen als ‘parttime,’  en ‘flexibele uren’. Klep in je netwerk rond dat je een baan zoekt onder schooltijden. LinkedIn kan hierbij een handig platform zijn. Je kunt ook direct bedrijven benaderen en vragen  naar de mogelijkheden voor parttime of flexibele werktijden.

De voordelen van werk van 9 tot 3

Banen van 9 tot 3 bieden tal van voordelen, vooral voor ouders en mensen die hun werk willen combineren met andere verantwoordelijkheden of activiteiten. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  • Je hebt de mogelijkheid om je kinderen naar school te brengen en op te halen, wat de stress van opvang regelen vermindert.
  • Deze werktijden laten ruimte over voor persoonlijke bezigheden, zoals sporten, hobby’s, of vrijwilligerswerk.
  • Een baan die past bij je levensstijl kan leiden tot minder stress en een betere mentale gezondheid.
  • Ondanks de beperkte uren biedt een baan van 9 tot 3 (vaak) de mogelijkheid om financieel onafhankelijk te blijven.

De nadelen van werk van van 9 tot 3

Hoewel er veel voordelen zijn aan banen van 9 tot 3, zijn er ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen:

  • Minder uren werken betekent vaak ook minder inkomen, wat invloed kan hebben op je financiële situatie.
  • Parttime werken kan de doorgroeimogelijkheden beperken, omdat veel bedrijven leidinggevende functies associëren met fulltime werk.
  • Parttime banen bieden vaak minder secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals pensioenopbouw, vakantiedagen en ziektekostenverzekering.
  • Niet alle sectoren bieden banen van 9 tot 3 aan, waardoor de zoektocht naar een passende baan langer kan duren.

Wat is er veranderd sinds 2008? Een 9 tot 3 baan is makkelijker geworden!

Sinds de economische crisis van 2008 is er veel veranderd op de arbeidsmarkt. De behoefte aan flexibele werkregelingen is toegenomen, en werkgevers zijn zich steeds meer gaan aanpassen aan deze vraag. De crisis dwong veel bedrijven om creatiever om te gaan met personeelsplanning en kostenbesparing, wat leidde tot een toename van parttime en flexibele banen.

Daarnaast heeft de opkomst van technologie en thuiswerken ervoor gezorgd dat flexibele werktijden toegankelijker zijn geworden. Werknemers kunnen nu hun werk vaker op hun eigen tijd en plek doen, wat het vinden van een baan van 9 tot 3 eenvoudiger maakt dan vroeger.

Ook is de discussie over werk-privébalans sinds 2008 prominenter geworden. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat gelukkige werknemers productiever zijn en zijn daarom bereid om meer flexibiliteit te bieden. Hierdoor is er nu een groter aanbod aan banen met flexibele werktijden, waaronder banen van 9 tot 3.

Welke banen zijn geschikt voor werken van 9 tot 3?

baan 9 tot 2

1. Administratief Medewerker

  • Beantwoorden van telefoons, verwerken van documenten, beheren van agenda’s.
  • Administratieve functies bieden vaak de flexibiliteit om parttime te werken. Veel bedrijven hebben behoefte aan ondersteuning tijdens kantooruren, wat deze werktijden ideaal maakt.

2. Receptionist(e)

  •  Bezoekers ontvangen, telefoon- en e-mailverkeer beheren, lichte administratieve taken.
  • Veel organisaties hebben een receptionist nodig voor de ochtend en vroege middag, waardoor je vaak van 9 tot 2 of 3 kunt werken.

3. Onderwijsassistent

  • Ondersteunen van leraren, helpen bij activiteiten in de klas, begeleiden van kleine groepjes leerlingen.
  • Onderwijsassistenten werken vaak tijdens de schooluren van de kinderen, wat deze baan perfect maakt voor een 9-tot-3 schema.

4. Schoonmaakmedewerker

  • Schoonmaken van kantoren, scholen, of woningen.
  • Schoonmaakwerk kan vaak in de ochtend of vroege middag gedaan worden, vooral in scholen of kantoren buiten de piekuren.

5. Callcenter Medewerker

  • Klantenservice via telefoon, chat of e-mail, vaak vanuit huis.
  • Callcenters hebben vaak behoefte aan werknemers voor verschillende tijdsblokken, inclusief de ochtenduren.

6. Administratieve functies in de gezondheidszorg

  • Patiëntadministratie, afspraken inplannen, dossiers beheren.
  • Veel klinieken en zorginstellingen hebben administratief personeel nodig gedurende de ochtend en vroege middag.

7. Freelance werk (bijvoorbeeld schrijven, vertalen, grafisch ontwerp)

  • Afhankelijk van de opdracht, zoals schrijven, ontwerpen, of vertalen.
  • Als freelancer kun je je eigen werktijden bepalen, wat ideaal is voor werken van 9 tot 2 of 3. Dit vereist wel dat je voldoende opdrachten kunt vinden om een stabiel inkomen te genereren.

8. Pedagogisch medewerker in de buitenschoolse opvang

  • Begeleiden van kinderen voor en na school, activiteiten organiseren.
  • Buitenschoolse opvang werkt vaak in blokken, met werkuren die samenhangen met de schooldag, ideaal voor een korter werkdag schema.

9. Detailhandel (specifieke ochtend-/middagdiensten)

  • Klanten helpen, kassa beheren, winkelvoorraad aanvullen.
  • Sommige winkels hebben medewerkers nodig voor de ochtend- en vroege middagdrukte, bijvoorbeeld voor opening en bevoorrading.

10. Thuiswerken in klantendienst of administratieve ondersteuning

  • Klantvragen beantwoorden, administratieve taken uitvoeren op afstand.
  • Thuiswerken biedt de flexibiliteit om een schema van 9 tot 2 of 3 in te richten, afhankelijk van de aard van de werkzaamheden.

Deze banen zijn allemaal flexibel genoeg om binnen een kortere werkdag uitgevoerd te worden, waardoor ze ideaal zijn voor ouders en anderen die op zoek zijn naar een balans tussen werk en privéleven.

Conclusie over werk van 9 tot 3

Banen van 9 tot 3 zijn een aantrekkelijke optie voor ouders en anderen die hun werk willen combineren met andere verantwoordelijkheden of persoonlijke tijd. Hoewel deze banen zowel voor- als nadelen hebben, biedt de veranderende arbeidsmarkt sinds 2008 meer mogelijkheden voor mensen die op zoek zijn naar deze specifieke werktijden. Met de juiste strategie en doorzettingsvermogen is het zeker mogelijk om een baan van 9 tot 3 te vinden die aansluit bij je levensstijl en doelen. Maar let op:

Veel kinderen zijn om 2 uur ’s middags al uit, en dan heb je met een 9 tot 3 baan alsnog een probleem. In zo’n geval zoeken mensen naar een baan van 9 tot 2.

Zelf ben ik een groot voorstander van zelf een bedrijf beginnen. Zo werk ik vanuit huis als fulltime blogger en kan zo helemaal mijn eigen tijden bepalen!

Ideaal.

Leestips

Wat zijn jouw gedachten en ervaringen over de combinatie betaald werk en je gezin? Waarvoor heb jij gekozen?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *