Huidige belastingstelsel is inbreuk op keuzevrijheid

Aanstaande woensdag is er, op initiatief van SGP-kamerlid Dijkgraaf, een hoorzitting waarbij de volgende vraag centraal staat: 'Moet het Nederlandse belastingstelsel niet 'leefvormneutraler' worden?

Overheid trekt tweeverdieners voor

Op dit moment komen namelijk zowel kostwinnersgezinnen, als anderhalfverdieners er bekaaid af. Vorig jaar publiceerde het RD nog berekeningen waaruit bleek dat kostwinners tot maar liefst 80% meer belasting betalen dan tweeverdieners met hetzelfde gezinsinkomen.

Volgens Lex Borghans, hoogleraar arbeidseconomie en sociaal beleid aan de Universiteit Maastricht, maakt de overheid met het huidige belasting-en toeslagensystematiek 'forse inbreuk' op de keuzevrijheid.

Borghans: 'Het is alsof de overheid melkhagelslag in de winkel minder zou belasten dan pure, omdat ze wil dat daarvan meer wordt verkocht. Dan denk je toch ook: mag ik alstublieft zelf mijn keuzes maken?'

Splitsingsstelsel is het rechtvaardigst

Volgens Nicole Gubbels, docente aan de Universiteit Tilburg, zou het zogeheten splitsingsstelsel het beste tegemoetkomen aan maatschappelijke rechtvaardigheid. Daarbij mogen huishoudens het gezinsinkomen over beide partners verdelen, ongeacht wie wat verdient.

Dit splitsingsstelsel wordt al succesvol gehanteerd in Duitsland en in de VS.

Het artikel in het RD


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Leuker kunnen we het niet maken, aldus de Belastingdienst. Gelukkig maar, voor de invulling van dat leuk neemt de Nederlandse burger de verantwoordelijkheid al jaren prima zelf. Dan maar wat minder kortetermijnvoordeel. Keuzes waar je in gelooft, zijn toch vaak verkieslijker. Het begrip vrijheid laat zich nauwelijks aan banden leggen door een blauwe enveloppe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *