De zin en onzin van vitamine supplementen voor slechte eters

Als ouder wil je graag dat je kind alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor een goede ontwikkeling en gezond lichaam.

Vandaar ook dat kinderen die stijf hun mond dicht houden voor bijvoorbeeld vitaminerijke groenten zoveel bezorgdheid en stress oproepen bij hun ouders. Want hoe krijgen ze dan hun vitamines en mineralen binnen?!


Gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk

In het algemeen geldt volgens Het Voedingscentrum dat een gezonde en gevarieerde voeding garandeert dat je alle vitamines binnenkrijgt die je nodig hebt.

Maar er zijn 3 uitzonderingen op deze regel:

  1. Vitamine D. Voor een aantal risicogroepen: kinderen tot 4 jaar, vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar. Verder nog mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen. Lees ook Vitamine D tekort.
  2. Vitamine K voor zuigelingen die borstvoeding krijgen of minder dan 500 milliliter kunstvoeding per dag krijgen. 
  3. Vitamine B12 voor veganisten.
Vitamine d bij flinndal.nl

Wat als je kind een lastige eter is? Dit zeggen 2 experts.

Stel nou dat je kind stijf zijn of haar mondje dichthoudt zo gauw je groente en fruit aanbiedt. Dan maak je je wellicht zorgen dat hij onvoldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Op de site Opvoeden.nl zeggen ze hierover:

'Heb je het gevoel dat je kind een langere periode echt onvoldoende binnenkrijgt, dan kun je overwegen een multivitaminepreparaat voor kinderen te geven. Dat kun je gewoon kopen bij de drogist of apotheek.'

Opvoeden.nl is de site waarnaar de Rijksoverheid verwijst voor vragen over opvoeding en voeding. Je zou dus verwachten dat hun informatie accuraat en betrouwbaar is.

Maar op de pagina Vrouw van de Telegraaf adviseren ze om eerst langs de huisarts te gaan met je kind. Hun argument hiervoor vind ik heel zinnig klinken:

'Slechts vermoeden dat je kind te weinig van deze voedingsstoffen binnenkrijgt, is niet genoeg. De huisarts kan precies bekijken aan welke vitaminen en mineralen jouw kind een tekort heeft en aan de hand daarvan een specifieke aanvulling voorschrijven.'

Persoonlijk spreekt het advies op de pagina Vrouw mij meer aan dan het algemene advies op Opvoeden.nl. Als je vermoedt dat je kind onvoldoende vitamines binnenkrijgt, dan lijkt het mij inderdaad verstandig om dit A: eerst te controleren en B: precies te willen weten om welke vitamines het gaat.

Mijn conclusie over vitamines voor slechte eters

Als je kind een slechte eter is, en weigert gezonde dingen als groente en fruit te eten dan snap ik heel goed de zorg over een eventueel vitamine tekort.

Je kunt zelf vitamine supplementen kopen, maar ik zou zelf liever eerst naar de huisarts gaan met mijn kind. Om te controleren of er inderdaad een vitamine tekort is. En zo ja, om dan de juiste vitamines te kopen. Vraag eventueel aan je huisarts om je door te verwijzen naar een goede diëtiste.

N.B. Wist je dat je voor drogisterij artikelen soms de helft goedkoper uit kunt zijn bij de DM drogist?!

Wat doe jij met slechte eters?


Meer weten of vitamines? Op de site van Het Voedingscentrum vind je meer informatie.

Bron afbeeldingen: Shutterstock en Flinndal.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik ben toevallig sinds vorige week gestart met het geven van vitamines aan de kinderen. Niet omdat het slechte eters zijn, wel omdat ze elk jaar heel regelmatig ziek zijn. Of het echt gaat helpen betwijfel ik, maar ik wil het toch echt eens proberen en het verschil bekijken.

  2. Ik ben toevallig sinds vorige week gestart met het geven van vitamines aan de kinderen. Niet omdat het slechte eters zijn, wel omdat ze elk jaar heel regelmatig ziek zijn. Of het echt gaat helpen betwijfel ik, maar ik wil het toch echt eens proberen en het verschil bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *