Joelle schaamde zich omdat ze 'maar' thuisblijfmoeder was

thuisblijfmoeder

Joelle werd al jong moeder, en moest daardoor noodgedwongen haar studie verruilen voor een thuisstudie.

Het lukte haar om die succesvol af te ronden, maar toen het tijd was voor haar stage was haar man vanwege zijn drukke baan veel in het buitenland.

Logistieke puzzel die zich niet laat oplossen

Hoewel Joelle graag ook buitenshuis wilde werken, was ze in de dagelijkse praktijk in haar eentje verantwoordelijk voor de kinderen en het huishouden. Dat leidde tot een logistieke puzzel die ze niet kon oplossen.

Met pijn in haar hart hakte Joelle daarom de knoop door, en gaf haar betaalde werk op.

Ik schaamde me dat ik thuisblijfmoeder was

Joelle voelde zich vervolgens een 'verschrikkelijk niksnut,' hoewel ze voor het gezin en het huishouden zorgde.

Als ze moest zeggen dat ze geen baan had, voelde ze zich dom, en ongeëmancipeerd.

Daarnaast miste ze sociale contacten. Doordat ze fulltime thuis was bij haar kinderen, had ze overdag minder aanspraak. En door haar gevoel van schaamte over thuisblijfmoeder zijn, vond ze het ook lastig om naar buiten te treden.

De schaamte voorbij

Joelle's omslagpunt kwam door een programma over eenzaamheid. Daarin zei iemand dat eenzaamheid een keuze is. Joelle besloot meer haar best te doen om andere moeders te leren kennen, en haar schaamte over het feit dat ze thuisblijfmoeder was opzij te zetten.

De voordelen van thuisblijfmoeder zijn

De omslag kwam niet meteen. Joelle had nog een paar maanden nodig om de tijd die ze doorbracht met haar kinderen te kunnen waarderen. Ze begon zich te realiseren dat het fijn was om te kunnen focussen op de kinderen. En dat ze niet 's avonds om half zeven nog moest bedenken wat ze zou gaan koken die dag.

Laat je niet gek maken door onze maatschappij!

Joelle's gevoelens zijn het treurige gevolg van de normen van onze huidige maatschappij. Deze wordt gekleurd door het kapitalistische idee dat je alleen wat waard bent als je betaalde arbeid verricht.
Het is een trieste constatering dat veel thuisblijfmoeders het gevoel hebben dat ze zich moeten schamen omdat ze fulltime voor hun kinderen zorgen....

Leestips


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *