Iven Cudogham uit Een huis vol schreef een boek: Papa!

Iven Cudogham

Ken je Iven Cudogham uit het populaire programma Een Huis Vol? Hij heeft een boek geschreven over zijn ervaringen als vader van 7 kinderen.

Ik las het en hieronder mijn review van Papa van Iven Cudogham.

Maar eerst: Wie is Iven Cudogham eigenlijk?

Iven Cudogham

Iven Cudogham werd bekend door het programma Een huis vol, maar op LinkedIn lees ik dat hij sinds 2008 televisiepresentator is bij AT5. Ook speelt hij in commercials en presenteert hij grote evenementen.

In zijn boek Papa lees ik dat hij in 2005 afstudeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. Daar volgde hij de opleiding Management, Economie & Recht. Hierna ging hij eerst aan de slag als sales intercedent.

Papa van Iven Cudogham

Het boek ziet er aantrekkelijk uit. Op de cover een vriendelijk lachende Iven omringd door stripballonnen met de tekst: 'Papa!' Als je het boek openslaat zie je meteen zijn voltallige gezin. Dat vond ik erg leuk. Ook voor de mensen die Een huis vol nooit kijken kunnen zo zijn gezin zien en waar het boek dus over gaat.

Columns over het vaderschap

Iven Cudogham koos voor columns waarin hij zijn gedachten, gevoelens en gebeurtenissen deelt. In totaal zijn het er 33.

Mijn belangrijkste observatie over Papa van Iven Cudogham is dat hij (gelukkig) niet koketteert met mannelijke onkunde.

Ook mijdt hij vakkundig de Het-is-hilarisch-valkuil. Je hoeft niet hilarisch te schrijven over het ouderschap. Sommige gebeurtenissen als ouder zorgen vanzelf al voor een glimlach of soms een schaterlach. Ivens humor is subtieler.

Subtiele humor

Zo geeft hij in de column Vakantiestress de tip om, als het je als ouder eventjes teveel wordt, even naar de wc te gaan om uit te huilen. Aan het eind van deze column schrijft hij nadat het gezin succesvol is ingecheckt op het vliegveld: 'Kom jongens, we gaan even iets lekkers halen. Maar eerst moest papa naar de wc.'

Als lezer snap je hem dan helemaal.

In dit kader vind ik zijn uitgebreide beschrijving van het ochtendritueel van het gezin Cudogham ook erg leuk. Eerst beschrijft hij het ideale scenario, en daarna hoe het soms ook gaat.

Wat kun je van Iven Cudogham leren? 7 tips

  1. De belangrijkste praktische tip die Iven geeft is om 'buddy's' te maken. Dat wil zeggen: je koppelt een ouder kind aan een jonger kind. Op die manier houd je meer overzicht en letten de kinderen zelf ook op elkaar.
  2. Het gezin Cudogham heeft een planning, maar binnen die planning is veel ruimte voor flexibiliteit. Ivan schrijft: 'Stop met plannen. Hoe strakker de planning, des te groter de teleurstelling.'
  3. Verwacht bij een restaurantbezoek met kinderen niet je dat je net zo rustig kunt eten als anders. Pas je verwachtingen aan.
  4. Als er veel eisen zijn kun je jezelf de volgende drie vragen stellen: 'Moet het nu? Kan het later? Lost het zichzelf op?'
  5. Als je meerdere kinderen hebt is het goed om regelmatig iets apart te doen met elk kind. (Toen mijn kinderen nog klein waren hadden we het Kind van de Dag Systeem. Elke dag was er een ander kind Kind van de Dag en had dan bepaalde privileges. En op zaterdagen ging ik met het kind van de dag naar de stad!)
  6. Straal als ouder rust en kalmte uit naar je kinderen toe, ook als je inwendig stijf staat van de stress.
  7. Durf oudere kinderen de ruimte te geven om hun eigen keuzes te maken. Iven Cudogham schrijft: 'Het komt goed. Vertrouw op ze. Het is immers met jou ook goed gekomen.'

Zaterdagochtend bij de familie Cudogham

Hieronder een fragment van 10 minuten uit Een Huis Vol over zaterdagochtend bij de familie Cudoham.

Wat kost een gezin met 7 kinderen?

Iven Cudogham is ook zo open en vriendelijk om inzicht te geven in hun financiën. Daarbij is het goed  om te weten dat het gezin vegetarisch eet en zo bewust mogelijk leeft. Ook bestellen ze hun boodschappen online. Daar hangt een prijskaartje aan.

139 euro aan boodschappen per 3 dagen

Iven deelt een kassabon van cr•sp. Daarop staat een bedrag van 139,06 euro. Daarmee doet het gezin 3 dagen. Dat betekent dat de maandboodschappen ± 1400 euro kosten bij het gezin Cudogham.

Mijn conclusie over Papa!

Ik vind Papa! van Iven Cudogham een heel prettig en leuk boek. Vooral omdat het niet in de loedermoeder stijl is geschreven. Hij beschrijft gewoon zonder zijn ervaringen zonder hilarisch incompetent proberen te zijn.

Papa van Iven Cudogham kopen?

Je kunt Papa! kopen bij bol.com of je lokale boekhandel voor de vriendelijke prijs van 12,50.

Meer weten van Iven?

Je vindt hem op Instagram en LinkedIn.

Leestip

Thuisblijfmoeder Janneke Jelies uit Een Huis Vol noodgedwongen baantje

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *