Kinderboekenweek gedicht 2023: wat is er aan de hand?

kinderboekenweek gedicht
Wat is er toch aan de hand rondom het kinderboekenweek gedicht dit jaar?

Elk jaar is er de zogenoemde Kinderboekenweek. Deze wordt georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). En elk jaar is er een schrijver die hiervoor een speciaal kinderboekenweek gedicht schrijft.

Pim Lammers

Dit jaar was dit kinderboekenschrijver Pim Lammers die het gedicht zou gaan schrijven.  Pim Lammers staat er onder andere om bekend dat hij onderwerpen op het gebied van diversiteit en inclusiviteit op een toegankelijke manier in zijn kinderboeken verwerkt. Zijn boek Het lammetje dat een varken is, is hier een mooi voorbeeld van.

kinderboekenweek gedicht

Schrijver kinderboekenweek gedicht trekt zich terug na doodsbedreigingen

Voor wie de commotie heeft gemist: Pim Lammers die dit jaar het kinderboekenweek gedicht schreef heeft zich teruggetrokken.

De reden?

Doodsbedreigingen aan zijn adres vanwege het korte verhaal Trainer. Dit verhaal verscheen in een literair tijdschrift voor volwassenen in 2016.

Trainer

Het verhaal Trainer is gebaseerd op de ervaringen van een vriend van hem. Het gaat over seksueel grensoverschrijdend gedrag van een volwassene bij een kind.

Verheerlijking pedofilie?

De commotie over Pim Lammer en zijn kinderboekenweek gedicht is ontstaan doordat sommige mensen het verhaal interpreteren als een verheerlijking van pedofilie.

Het verhaal Trainer is juist een kritiek

Maar volgens Jeroen Dera, universitair docent Nederlandse letteren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen is die interpretatie van het verhaal Trainer absurd. Het verhaal is geen vergelijking, maar juist kritiek!

Volgens Jeroen Dera is de opheft over het verhaal Trainer een symptoom van het feit dat steeds minder mensen boeken lezen. Daardoor zijn ze niet meer in staat boeken goed te lezen en te interpreteren. In Trouw staat:

'Het onbegrip rond het verhaal laat volgens Dera zien dat veel mensen in deze tijd van ontlezing nauwelijks meer in staat zijn om een tekst subtiel te lezen, áls ze het verhaal van Lammers al hebben gelezen.'

Hoe ontstond de commotie rondom het kinderboekenweek gedicht? Tijdlijn

De Volkskrant deed een reconstructie van hoe de commotie rondom het kinderboekenweek gedicht van Pim Lammers ontstond, want in eerste instantie gebeurde er eigenlijk niets nadat bekend werd dat hij het kinderboekenweek gedicht mocht schrijven.

 • Vrijdag 27 januari artikel op reactionair.nl over Pim Lammers met als stelling dat deze schrijver niets te zoeken heeft bij kinderboekenweek.
 • Donderdag 2 februari: zangeres Monique Smit plaatst op haar Instagram pagina een bericht waarbij ze zegt: 'Pim je bent een viespeuk'.
 • Donderdag 3 februari twittert Monique Smit dat de CPNB haar heeft laten weten dat ze achter Pim Lammers blijven staan. 'Sprakeloos' is ze hiervan. Ze constateert dat op het Instagram account van de kinderboekenweek negatieve reacties over Pim Lammers worden verwijderd. Inclusief die van haarzelf. (Als ik daar kijk zie ik wel boze reacties over Pim Lammers)
 • Kim Feenstra (fotomodel) valt Monique Smit bij.
 • De website Gezin in gevaar lanceert op 3 februari een petitie om Pim Lammers 'de pedofilie schrijver' geen podium te geven.
 • Op 4 februari verschijnt op de website van de partij van Wybren van Haga een artikel waarin hij onder andere zegt: 'De boodschap die wij uitzenden als we deze man het Kinderboekenweekgedicht laten schrijven, is verkeerd en gevaarlijk.’ Daarnaast diende Van Haga zestien Kamervragen in bij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf, waarin hij onder meer verwees naar de tweets van Monique Smit.
 • 4 februari: die middag trekt Pim Lammers zich terug als schrijver van het gedicht van voor de kinderboekenweek van 2023.
 • Pim Lammers doet aangifte.

Is dit een symptoom van Draagzakfeminisme?

In haar boek Eigen welzijn eerst beschreef Roxane van Iperen een soortgelijk proces. Volgens Roxane is er een online community die gestoeld is op een sterke moedercultus. Deze vrouwen hebben niet zoveel met politiek ze als moeder worden aangesproken. Dan veranderen ze in 'leeuwinnen' die voor hun kinderen opkomen.

Wellness rechts

Roxane van Iperen waarschuwt in haar boek Eigen welzijn eerst voor deze groep van moeder influencers die volgens haar sterk beïnvloed wordt door rechts-extremistische ideeën. Ze noemt de social media van deze momfluencers ook wel wellness rechts.
Roxane van Iperens analyse van de commotie rondom Pim Lammers vind je op Twitter.

Veel steun voor Pim Lammers

Ondertussen is er veel steun voor Pim Lammers. Zoals een steunbetuiging in de krant die door meer dan 2000 mensen in de boekenwereld is ondertekend. Pims gedichtenbundel vliegt ook de winkels uit.

Kinderboekenweek gedicht samenvattend

Wat begon als een simpele opdracht voor kinderboekenschrijver Pim Lammers om dit jaar het gedicht voor de kinderboekenweek te schrijven mondde uit in doodsbedreigingen. Pim Lammers wordt omschreven als een lhbt-activist die seksueel misbruik bij kinderen verheerlijkt. Daarom mag hij geen podium krijgen.
De aanval op Pim Lammers wordt gezien als een aanval op 'het vrije woord'.

Kinderboeken Pim Lammers waardevol

Zoals ik het begrijp zijn de boeken van Pim Lammers waardevolle kinderboeken met de boodschap dat iedereen mag zijn wie hij is.
De uitleg van Jeroen Dera, universitair docent Nederlandse letteren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen dat de ophef voortkomt uit onbegrip en een verkeerde interpretatie van zijn boeken lijkt mij valide.
En tot slot vind ik dat je het met elkaar oneens mag zijn, maar doodsbedreigingen zijn natuurlijk absurd en absoluut niet oké.
Nieuwsgierig geworden naar Pim Lammers boeken? Die vind je hier.

Leestips

Lees ook mijn post over kinderboeken van vroeger.
Wat vind jij van de commotie rond Pim Lammers en het gedicht voor de kinderboekenweek?

Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Waar een klein land groot in kan zijn, wil ik maar zeggen. Niets mis met boeken van Pim Lammers. Zo lang de kinderen zijn boeken willen lezen is er niets aan de hand.
  Anneke

 2. Waar een klein land groot in kan zijn, wil ik maar zeggen. Niets mis met boeken van Pim Lammers. Zo lang de kinderen zijn boeken willen lezen is er niets aan de hand.
  Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *