Thuisblijfmoeder Nicole Janse (40)

Nicole Janse (40) groeide op met een moeder die er altijd was. Haar man zat juist op een internaat. Hun kindertijd was dus heel verschillend.

Maar toen hun zoon Willem (7) werd geboren waren ze het juist op basis van die twee heel verschillende ervaringen roerend met elkaar eens: Nicole bleef thuis om voor hem te zorgen.

Thuisblijfmoeder: de keuze

Nicole: 'We vinden het belangrijk dat Willem een veilige en stabiele thuisbasis heeft. We zijn erg gelukkig dat het ons gegund is om een kind te krijgen, en willen de opvoeding zelf in handen houden. De reacties waren heel wisselend. Vaak zijn oudere mensen heel blij dat er nog Thuisblijfmoeders zijn. Maar jongere mensen kijken je raar aan. 'Moet je dan niet werken?' vragen ze dan. Maar zelf voor je kind zorgen ís werk!'

Nicole betreurt het overheidsbeleid dat alleen maar gericht is op buitenshuis werken. 'Iedereen zou die keuze zelf moeten kunnen maken. Mensen verdienen de vrijheid te kiezen wat voor hen het beste werkt. Bovendien, als iedereen aan baan had, zou er geen tijd meer zijn voor vrijwilligers werk en hulpmoeders op school. En daar is dringend behoefte aan.'

Financiën van een kostwinnersgezin

Financieel gingen ze er wel flink op achteruit, toen Nicole fulltime moeder werd. Tot die tijd werkte ze samen met Willem op een binnenvaartschip. Maar de financiële aderlating woog niet op tegen het welzijn van hun zoon, vindt Nicole. Dat de Algemene Heffingskorting wordt afgeschaft vindt Nicole jammer. Maar ze vertrouwt er op dat er wel weer wat anders voor in de plaats komt. Ze maakt zich er niet zo druk over.

Taakverdeling Thuisblijfmoeder - Kostwinner

Nicole's man werkt nog steeds op een binnenvaartschip, en is om de week thuis. Als hij thuis is doet hij veel met Willem, maar Nicole is degene die het huishouden en de dagelijkse gang van zaken doet.

Week uit het leven van een Thuisblijfmoeder

  • Maandag: Sportschool. 's Middags help ik op school met handvaardigheid en computerles. Na schooltijd doet ik nog even iets leuks met Willem.
  • Dinsdag: Markt. Dan loop ik graag een rondje en doe boodschappen.
  • Woensdag: Huishoudelijke taken. 's Middag gaat Willem handballen, en ik help een ander team met de training.
  • Donderdag: weer rondje in sportschool en nog wat kleine klusjes in huis. 's Middags houd ik vaak een knutseluurtje met Willem en een vriendje of vriendinnetje
  • Vrijdag: de was en strijk. 's Middags naar opa en/of oma toe.

's Avonds knutsel ik graag, en zet ik me in voor de handbalvereniging. Ik doe bijv. het wedstrijdsecretariaat. Tussendoor maak ik soms tijd vrij voor een vriendin of buurvrouw. Dan drinken we gezellig samen een kopje koffie.

Persoonlijk leven van een Thuisblijfmoeder

Nicole's grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder is een goede balans vinden tussen 3 dingen:

  1. Huishouden
  2. Zorg voor man en kind
  3. Voldoende ontspanning voor zichzelf (sportschool en knutselen)

Zoals veel Thuisblijfmoeders vindt Nicole één van de leukste dingen aan fulltime moederen dat je alles van de ontwikkeling van dichtbij, en direct meemaakt.

Sociale contacten zijn geen probleem: bij Nicole in de straat wonen meer Thuisblijfmoeders. En er is onderling een goed contact.

Om bij te blijven besteed Nicole veel tijd op de computer. Daarnaast helpt ze veel op school. Maar haar belangrijkste taak vindt ze haar zoon opvoeden tot een goede, zelfstandige jongen. Dat lijkt haar de beste investering in de toekomst!

Meer lezen over Nicole?

Bezoek dan haar blog De Knutselthuisblijfmoeder.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *