Huisman Hylke

huisman, huisvader

Hylke ter Bals  (39)heeft een HBO diploma Bos-en Natuurbeheer. Maar toen hij afstudeerde zette net de economische crisis in. En omdat Hylke's vakgebied erg afhankelijk is van subsidies lukte het hem niet om een betaalde baan te vinden.

Omdat zijn vrouw Maartje probleemloos een baan vond, werd Hylke al vrij snel huisman. Naarmate de jaren verstreken werd het gat in zijn cv groter. Dus toen hun oudste dochter Nienke (3) geboren werd  in oktober 2012 was het heel natuurlijk voor Hylke om de rol van zorgende ouder op zich  te nemen.

Inmiddels hebben Hylke en Maartje ook nog een zoontje: Steven van één.

Lees nu het verhaal van huisman Hylke!

Wilde je altijd al huisman worden?

Nee, ik had er zelfs nooit over nagedacht als een mogelijkheid. Het is me eigenlijk een beetje opgedrongen, maar ik merkte al vrij snel dat ik het echt leuk vond!

Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of het uit kon?

We hebben regelmatig moeten rekenen. Maartje is een aantal keren van baan gewisseld. Soms gedwongen, soms vrijwillig. Dat vroeg telkens om een herberekening. We moeten sowieso goed opletten. We hebben de kinderen bijvoorbeeld van het dagverblijf af moeten halen, want daar krijg je alleen subsidie voor als je allebei verdient. Maar over het geheel genomen komen we goed rond, en kunnen we ook nog wel eens een uitje doen.

Hoe reageerde de omgeving op je beslissing om huisman te worden?

Overwegend positief. Sommigen hadden er in het begin wat moeite mee. Maar toen ze zagen hoe ik het aanpakte en hoe de kinderen en ik naar elkaar toegroeiden werden ze allemaal enthousiast.

Heb je met veel mensen overlegd?

We hebben niet echt met anderen overlegd, omdat het een gedwongen keuze was. We hebben wel regelmatig met mensen overlegd over hoe we het nou het beste aan konden pakken.

Hoe stond je partner in de beslissing?

Wat vind zij van de constructie huisman - kostwinner?

Maartje heeft het er heel lang best moeilijk mee gehad dat ze de kinderen zo weinig kon zien. En ze heeft het ook heel moeilijk gehad met het feit dat zij degene was op wie de financiële last van het gezin rust. Maar inmiddels zegt ze steeds vaker als ze in het weekeind thuis is:

'Ik ben blij dat ik dit niet elke dag hoef te doen.'

Of

'Ik merk toch echt dat ik geen huisvrouw ben.'

En als ik verhalen hoor van haar, of vrienden, over hun werksituatie, denk ik eigenlijk ook niet dat ik mij op de werkvloer prettig zou voelen.

Wat vind je er van om financieel afhankelijk te zijn?

Ik heb daar niet zo veel moeite mee. Misschien komt dat doordat ik nooit echt een baan heb gehad, en dus niet anders gewend ben. Eerst was ik afhankelijk van mijn ouders, toen van de studiefinanciering en nu van Maartje.

Ik kan hooguit wat minder geld uitgeven aan mijn hobby (ik heb een zeer grote muziekcollectie) omdat de kinderen geld kosten. Maar dat is niet zo erg omdat ik toch weinig tijd heb om naar muziek te luisteren.

Wat vind je van het overheidsbeleid dat juist hamert op financiële onafhankelijkheid en arbeidsparticipatie?

Ik ben hier echt helemaal niet mee bezig. Ik zou niet weten wat het beleid is. Ik geniet van mijn huisvaderschap en we kunnen rondkomen. Dus ik vind het prima. Mogelijk dat ik me hier voor de verkiezingen komend jaar wel in ga verdiepen.

Het verraste ons namelijk dat we geen subsidie voor kinderdagopvang kregen omdat we maar één kostwinnaar hebben.

Het lijkt scheef dat tweeverdieners die toch vaak meer verdienen dan een gezin met maar één kostwinnaar, wel subsidie krijgen.

Gelukkig is dit in Arnhem andersom voor de peuterspeelzalen. Nienke gaat daar, voor een voor ons zeer schappelijke prijs, twee ochtenden per week naar toe.

Wat zijn de leuke kanten van huisman zijn?

Dat ik de kinderen de hele tijd zie! Ik zie ze opgroeien, ik zie ze langzaam de wereld ontdekken en dingen leren. Ik geniet er echt intens van!

Wat zijn de minder leuke kanten? Wat vind je het lastigst?

Dat ik de kinderen de hele tijd zie! Dat ik nooit eens wat langer dan vijf minuten kan zitten, zonder dat er weer een glas water omgaat, of ik billen schoon moet vegen of politieagentje moet spelen als ze weer eens ruzie hebben.

Hoe ziet een gemiddelde dag in je leven als huisman er uit?

Ochtenden

Steven wordt altijd rond half zes wakker. Bij Nienke wisselt dit nogal, maar meestal een uurtje later. Na het ontbijt maken we een lange wandeling met Ronnie de hond. Dat is een stuk makkelijker geworden voor mij, nu Nienke kan fietsen. Hiervoor moest ze op het zitje achter de wagen.

Als we thuiskomen is het fruit-tijd en daarna speeltijd. Vaak doe ik dan wat huishoudelijke dingetjes of trek me even terug op de computer, afhankelijk van hoe goed ze zelf kunnen spelen die dag. Meestal gaat Steven slapen.

Middagen

Na de lunch is het weer speeltijd, of samen de was doen of boodschappen. Gevolgd door een korte wandeling met Ronnie. Rond 16.30 zet ik de tv aan zodat ik rustig alvast wat kan opruimen en daarna kan gaan koken. Maartje komt rond 17.30 thuis.

Na het eten nog een half uurtje spelen, en dan brengen we ze samen naar bed. Of Maartje brengt ze naar bed terwijl ik de huiskamer opruim.

Daarna nog een uurtje of anderhalf ontspannen, en dan hou ik de ogen meestal niet meer open.

Wat doe je als het gaat om sociale contacten?

Die heb ik vooral via het internet, dus dat gaat vrij goed. Er zijn een aantal vriendschappen verwaterd en dat vind ik wel jammer.

Wat doe je in je vrije tijd, als je die hebt?

Een boek lezen. En ik breng veel tijd door op de natuur-website wildearth.tv waar ik ook veel van bovengenoemde internet-contacten van ken. Maar inderdaad, veel vrije tijd is er niet. Als de kinderen in bed liggen hou ik het hooguit nog 1,5 uur vol.

Ken je veel andere huismannen?

Geen enkele, helaas! Ik heb op het internet gezocht en er bestaan een paar communities maar die zijn helemaal niet actief. Daarom ben ik mijn blog ook begonnen.

Hopelijk is ergens een huisvader die ook zoekt, mijn blog vindt en met me in contact treed.

 

Hoe is het als huisman tussen de vele parttime buitenshuis werkende vrouwen en thuisblijfmoeders?

Ik heb me altijd beter thuis gevoeld bij vrouwen dan bij mannen. Dus dat voelt heel natuurlijk aan voor mij.

Je hebt een blog: waarom ben je dat begonnen?

Ik hoop zo andere huismannen te vinden. Daarnaast postte ik regelmatig korte anekdotes op Facebook. Daar kreeg ik complimenten voor. En ik merkte dat ik met de wereld wil delen hoe trots ik ben op wat ik doe.

Ben je in de toekomst nog van plan om weer actief te worden op de arbeidsmarkt?

Ik denk daar vaak over na en zeg eens in de zoveel tijd weleens tegen Maartje:

'Als de kinderen op school zijn zou ik die opleiding wel eens willen doen.'

Maar om nou te zeggen dat ik hier erg serieus mee bezig ben, niet echt. Ik heb het al druk genoeg nu, ik heb helemaal geen energie om daarover na te denken. Ik zie dat tegen die tijd wel.

Hoe zie je de toekomst?

In de nabije toekomst verwacht ik iets meer rust omdat Nienke in oktober naar school gaat. De verder weg gelegen toekomst, ik weet het niet. Ik ga gewoon door met waar ik zo onverwachts goed in bleek te zijn en waar ik van bleek te kunnen genieten: huisvader zijn!

Meer weten van Hylke?

Bezoek dan zijn Huispapablog.

Lees ook over Adrianne van Aad Actief!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

 

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *