Thuisblijfmoeder Minke (24)

Minke (24) is de trotse moeder van Luca van bijna 16 maanden. Na haar opleiding HBO-Rechten werkte ze bij de Socaile Verzekeringsbank. Daar maakte ze pensioenoverzichten, en kende AOW toe.

Toen ze 3 maanden zwanger was, werd haar contract niet verlengd. Minke volgde toen een cursus als budgetcoach 'voor later'.

Maar voor nu is Minke overtuigd thuisblijfmoeder.

Was het een makkelijke/moeilijke beslissing om fulltime te moederen? 

Het was een makkelijke beslissing. Toen ik ongeveer 3 maanden zwanger was werd mijn contract niet verlengd. Zoeken naar een baan was al moeilijk, maar werd door de zwangerschap nog moeilijker. Toen ben ik een cursus gaan doen om daar later iets mee te kunnen gaan doen. Dat later is nu geworden. Af en toe vrijwillig iemand helpen en misschien in de toekomst als baan.

Heb je advies gevraagd?

Ik heb het er met mijn partner over gehad. We waren er vrij snel over uit dat het niet rendabel zou zijn om te gaan werken. Natuurlijk heb je het er wel eens over met je (schoon)ouders. Maar advies hebben we niet gevraagd.

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 

Ik heb er niet echt een reactie op gehad. Dat komt misschien ook omdat ik chronisch vermoeid ben. Daardoor zou de combinatie werken en moederschap sowieso al zwaarder zijn.

Wat vind je partner ervan? 

Hij vind het belangrijk dat wij zelf voor ons kindje zorgen in de beginfase van zijn leven. Voor zover dit haalbaar is natuurlijk. Nu het mogelijk blijkt dat ik thuis blijf bij Luca, vinden we dat erg fijn.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt? 

Nee, ik doe zoveel mogelijk in het huishouden. Maar door mijn beperkte energie is dat soms niet helemaal haalbaar. Daarbij gaat Luca natuurlijk voor. Als er iets met hem is, springt mijn man in en doet veel dingen in het huishouden.

Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon? 

We hebben een globale berekening gemaakt of het financieel haalbaar was. Daarnaast houden we het per maand in de gaten. We weten precies wat er in komt, en wat er uit gaat. Mochten er problemen zijn, dan kunnen we daar snel op inspringen.

Daarnaast verdien ik een beetje bij als proefpersoon. Soms, als ik uitgekozen wordt, ga ik producten proeven hier in de buurt. Dan is mijn man of schoonvader bij Luca. Daar verdien ik 7,50 mee per keer (soms iets meer). Dit wordt uitbetaald in een cadeaubon.

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces? 

Als Luca naar de basisschool gaat wil ik wel graag weer gaan werken. Mochten we nog een kindje krijgen, dan wil ik wachten tot hij/zij ook naar de basisschool is. Dan wordt het nog even uitgesteld.

Als mijn kind(eren) naar school zijn is er thuis natuurlijk minder te doen. Het lijkt me dan leuk om weer met mijn vakgebied bezig te zijn. Luca is nu bijna 1,5 dus dat zal over ongeveer 2,5 jaar zijn.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

Dat alles op rolletjes loopt. Er zijn natuurlijk huishoudelijke klussen die gedaan moeten worden. Luca heeft aandacht nodig, en eten en drinken. Daarnaast ben ik druk met mijn blog. Soms lijkt het wel of ik nu drukker ben dan toen ik werkte.

Wat is het leukst aan fulltime moederen? 

  • Alle ontwikkelingen van je kind mee kunnen maken. 
  • Je bent er (bijna) altijd voor je kind en je bouwt zo een goede band op. 
  • Je kunt samen veel dingen ondernemen en ontdekken.
  • Ik ben thuis als mijn partner weg is. Hij werkt onregelmatig, en is daardoor ook wisselend thuis. 

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder? 

We starten elke dag rond half 8. Dan haal ik Luca uit bed en kleden we ons aan. We gaan ontbijten en ik leg wat speelgoed neer voor Luca. In de ochtend doe ik altijd wat klusjes. Als er niet veel op de planning staat ga ik een half uurtje bloggen boven. Dan zet ik Luca in de box, en speelt hij daar. Rond half 12 eten we, en rond 12 uur gaat Luca naar bed. Rond 2 uur komt hij daar weer uit. We gaan dan wat drinken, eten en spelen.

Als er nog boodschappen gedaan moeten worden doen we dakt. Of we gaan even naar het centrum. Op zondag gaan we meestal naar de kerk. Daar kan Luca met andere kindjes spelen. Dan zijn we rond half 12 weer thuis en eten we wat waarna Luca naar bed gaat. De ene week gaan we naar de dierentuin of kinderboerderij. De andere week gaan we naar mijn ouders of naar mijn schoonvader. Het ligt er een beetje aan waar we zin in hebben, en of mijn partner moet werken.

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 

Ik snap het wel, maar het loont gewoon niet om te werken. Dan krijgen we minder zorgtoeslag en geen kindgebonden budget. Daarnaast moeten we dan wél betalen voor de kinderopvang van Luca, waarbij de hulp van de overheid weinig is en de kosten hoog. Dus zou het grootste deel van mijn inkomen daar aan op gaan. Misschien moeten ze daar eens naar kijken en blij zijn dat er vrouwen zijn die zelf voor hun kind willen zorgen. Dat lijkt me een mooi streven: de eerste 4 jaar van het leven van je kind zelf voor hem/haar zorgen.

Hoe voorzie je in sociale contacten? 

De meeste vrouwen werken part-time dus dan is er overdag gewoon tijd. Ook kan ik ’s avonds afspreken als mijn partner thuis is bij Luca. Of ik regel een oppas. Mijn schoonvader is veel thuis dus dat is handig.

Hoe 'laad' je jezelf weer op? Doe je cursussen, sporten, meditatie etc? 

Mijn blog werkt als een uitlaatklep. Even met iets anders bezig zijn. Daarnaast loop ik hard, en ben ik bezig met bible journaling. Knutselen in je bijbel, erg leuk vind ik dat.

Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder?

Ik ontwikkel me nu op een andere manier. Mijn EQ ontwikkeld zich ernorm. Een kind krijgen heeft een hele impact op een relatie/vrouw/man om papa/mama. Je bent verantwoordelijk voor iemand,Vooraan stel je het belang van je kind voor je eigen belang. En voor het belang van je partner. Je bent ook bezig met het zoeken naar een ritme. Je leert je kind kennen. En je kunt van alles lezen (krant/tijdschriften/internet) om je IQ ook bij te houden.

Waarom begon je een blog? Heb je een bepaald doel met je blog? 

Zodat ik naast het moederschap nog iets anders te doen had. Ik vind het leuk om mijn ervaringen te delen. Bovendien houd ik zo familie en vrienden gemakkelijk op de hoogte.

Door te bloggen leer ik andere moeders kennen. We krijgen er tenslotte geen handleiding bij. Dus soms is een beetje hulp/advies wel handig. Dat krijg je vaak bij je blog in de reacties. Je vindt mijn blog op Just the little things.

Hoe zie je de toekomst? 

Super mooi en fijn. Huis, boompje en kindje(s). Verder gaan met mijn blog en andere mensen blijven helpen en proberen te inspireren.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *