6 tips als je man huisman is
In nummer 10 van tijdschrift Kek Mama staat een artikel getiteld: ‘Mijn man de thuispapa: Ik werk, hij doet de rest’. Het is het verhaal van Marieke van Wijk en haar man Simon.
Huisman worden
Marieke van Wijk is achttien weken zwanger van haar tweede kind als haar man Simon plotseling zegt:
‘Misschien moet ik er maar mee stoppen.’
Tot Marieke’s verbazing heeft hij het over zijn baan.
Succesvolle tweeverdieners
Op dat moment combineren Marieke en Simon hun drukke werkzaamheden met het gezin. Omdat Marieke zzp-er is, is ze flexibeler. Met als gevolg dat het grootste deel van het huishoudelijk werk en de zorg voor hun dochter bij haar terecht komt. Maar hun leven is gevuld met stress, en niet relaxed. De belangrijkste reden om te kiezen voor fulltime zorgen is dan ook een relaxter bestaan.
De overgang van ‘werkende vader’ naar huisman
In eerste instantie moeten Marieke en Simon hun draai vinden in de nieuwe situatie. Maar al snel wennen ze aan hun nieuwe rollen die Marieke als volgt omschrijft;
‘Hij doet alles, ik niks.’
Kleine irritaties
Over het geheel genomen bevalt de combinatie kostwinner-huisman Marieke en Simon uitstekend. Het enige waar Marieke soms mee worstelt is Simons manier om het huishouden te bestieren, en zijn neiging om haar uit te leggen hoe hun kinderen ‘werken’. Zie ook Mansplaining! Daardoor voelt ze zich soms miskend in haar moederschap. Maar doordat Simon stopte met zijn betaalde werk, is het leven van hem en Marieke een stuk aangenamer geworden. Beiden zijn een stuk relaxter, waardoor ze vriendelijker met elkaar omgaan. Een prettiger, rustiger levensstijl is voor veel mensen één van de belangrijkste redenen om te kiezen voor fulltime moederen/vaderen.
6 tips als je man huisman is
- Spreek van te voren duidelijk met elkaar af wat je van elkaar verwacht. Wil je bijvoorbeeld dat hij ook achter, en onder de bank stofzuigt? Laat dan weten dat dit belangrijk voor je is. Of spreek af dat hij dat 1 keer per maand doet, als hij 1 keer per week flauwekul vindt.
- Geef je (huis)man de ruimte om de dingen op zijn manier te doen. Ook al is het knarsetandend.
- Zeur niet als dingen niet perfect gedaan zijn.
- Steek een helpende hand toe. Tuurlijk ben je moe als je van je werk komt, maar je (huis)man is waarschijnlijk ook moe. Ga dus niet met de benen omhoog op de bank liggen, maar help eventjes mee.
- Zorg dat je (huis)man tijd voor zichzelf heeft. Dat hij er eventjes in zijn eentje op uit kan.
- Zeg niet tegen je (huis)man: ‘Het is mijn geld!’ dus ik bepaal waaraan we het uitgeven als hij een nieuwe x-box wil kopen. Jullie zijn een team: jij werkt betaald buitenhuis, en hij werkt (onbetaald) binnenshuis. Het één kan niet zonder het andere.
Leestips
- Kostwinnares het verhaal van Else, wier man huisman is.
- Als je man huisman wordt
- Het boek thuisblijfvader
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.