Hoe de huisvrouw uit Nederland verdween

Uit nieuw baanbrekend onderzoek onder 1000 vrouwen blijkt dat de moderne vrouw niet meer beschikt over de basis huishoudelijke vaardigheden die onze moeders nog moeiteloos bezaten. Denk bijvoorbeeld aan het bakken van een cake, strijken, breien, jam vrouwen en kleding verstellen.

Hoe komt het dat wij een gebrek aan huishoudelijke vaardigheden hebben?

Als verklaring wordt gegeven dat de moderne vrouw van 2012 te druk is om dit soort dingen te leren. Maar moet de verklaring niet veel vroeger worden gezocht, namelijk bij hún moeder? Hier aan Het Moederfront houden we niet van 'mother bashing' maar ligt de oorzaak van de teloorgang van huishoudelijke vaardigheden niet bij de vrouwen die de huidige generatie moeders opvoedde? Kortom bij onze moeders? Hadden zij hun kennis niet moeten overdragen, zoals zij die zelf ook overgedragen kregen door hún moeders?

Het Feminisme heeft het gedaan

Maar onze moeders waren een product van de tweede feministische golf die huishouden en opvoeding zagen als zaken die vrouwen gevangen hielden in huis, en waarvan ze dus bevrijd moesten worden. Zo beschouwd is het geen wonder dat onze moeders ons geen huishoudelijke vaardigheden meer bijbrachten! 'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid,' was de boodschap die de huidige generatie veertigers meekreeg, en dat betekende dat je voor wiskunde en een baan koos. Niet voor huishoudelijke zaken!

De moderne vrouw wil het wel leren

Maar uit hetzelfde onderzoek blijkt dat een grote groep vrouwen het wel graag wíl leren! Dat verklaart wellicht de populariteit van blogs als Eenvoudig leven en de cupcaketrend.

Gelukkig vindt 4 op de 10 vrouwen alsnog soelaas bij hun moeder, door haar om advies te vragen. Het internet wordt niet genoemd als bron van informatie, maar het zou ons niets verbazen als de moderne vrouw ook veel huishoudelijke informatie op het internet vindt

Net zoals basiskennis op middelbare scholen inmiddels minder belangrijk wordt geacht dan de vaardigheden die basiskennis óp te zoeken, zo kan de moderne vrouw wellicht niet zo goed overhemden stijven, maar ópzoeken hoe ze dat moet doen, kan ze als de beste.

Zo is er wellicht toch nog hoop voor Neerlands huisvrouw.

In onderstaande tabel zie je de teloorgang van vaardigheden netjes gerangschikt naar leeftijd!

(Bron: Dailymail.co.uk)

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. Mijn vent strijkt zijn eigen overhemden, mijn kinderen strijken ook hun eigen kleren. Waarom zouden zij dat niet kunnen, waarom moet de moeder dat perse doen?

  2. Mijn vent strijkt zijn eigen overhemden, mijn kinderen strijken ook hun eigen kleren. Waarom zouden zij dat niet kunnen, waarom moet de moeder dat perse doen?

  3. Mijn moeder leerde haar vaardigheden op de huishoud school. Ik wilde een hoop graag van haar leren, maar ze kon er niet tegen als iemand op haar vingers keek. Maar om het artikel te bevestigen: Internet biedt uitkomst. Ik wilde voor mijn (toen) 4mnd oude baby een jurkje naaien. Ofschoon ik nog nooit een naaimachine had aangeraakt had ik in 3 weken tijd tussen de bedrijven door met behulp van iemands blog from scratch patronen getekend voor mijn eigen ontwerp en een jurkje gefabriceerd dat indruk maakte. Met name op mijn schoonmoeder die vroeger nog alle kleding voor de kinderen zelf maakte. Zij heeft er een paar jaar over gedaan om foutloos te leren naaien. Met iedere vraag moest ze zien of er een buurvrouw beschikbaar was, terwijl ik zonodig youtube filpjes kon herhalen. Het lijkt me dus inderdaad een stuk efficiënter om kinderen te leren hoe ze iets kunnen opzoeken, dan kunnen ze tenminste de dingen leren waar ze werkelijk gemotiveerd voor zijn.

  4. Mijn moeder leerde haar vaardigheden op de huishoud school. Ik wilde een hoop graag van haar leren, maar ze kon er niet tegen als iemand op haar vingers keek. Maar om het artikel te bevestigen: Internet biedt uitkomst. Ik wilde voor mijn (toen) 4mnd oude baby een jurkje naaien. Ofschoon ik nog nooit een naaimachine had aangeraakt had ik in 3 weken tijd tussen de bedrijven door met behulp van iemands blog from scratch patronen getekend voor mijn eigen ontwerp en een jurkje gefabriceerd dat indruk maakte. Met name op mijn schoonmoeder die vroeger nog alle kleding voor de kinderen zelf maakte. Zij heeft er een paar jaar over gedaan om foutloos te leren naaien. Met iedere vraag moest ze zien of er een buurvrouw beschikbaar was, terwijl ik zonodig youtube filpjes kon herhalen. Het lijkt me dus inderdaad een stuk efficiënter om kinderen te leren hoe ze iets kunnen opzoeken, dan kunnen ze tenminste de dingen leren waar ze werkelijk gemotiveerd voor zijn.

  5. Leuk artikel! Ik voel me als handwerkfan en mama van 4 die elke zaterdag iets lekkers bakt soms hopeloos ouderwets. Dankzij mijn moeder heb ik een universitaire studie gevolgd, dankzij de internetgeneratie heb ik leren haken (youtube), naaien (1malige workshop) en breien (bejaarde buurvrouw). Al die vaardigheden zou ik niet willen missen en ben blij dat ik als thuisblijfmoeder (sorry mam, maar kiezen in vrijheid is voor mij de ware emancipatie) vaak de tijd vindt dit allemaal te doen.

  6. Leuk artikel! Ik voel me als handwerkfan en mama van 4 die elke zaterdag iets lekkers bakt soms hopeloos ouderwets. Dankzij mijn moeder heb ik een universitaire studie gevolgd, dankzij de internetgeneratie heb ik leren haken (youtube), naaien (1malige workshop) en breien (bejaarde buurvrouw). Al die vaardigheden zou ik niet willen missen en ben blij dat ik als thuisblijfmoeder (sorry mam, maar kiezen in vrijheid is voor mij de ware emancipatie) vaak de tijd vindt dit allemaal te doen.

  7. Bloemschikken of kunnen haken maakt iemand geen goede moeder. Dit zijn dingen die door het luxe leven dat wij leiden, met voldoende winkels, hobby's zijn geworden.

    Laten we alsjeblieft niet teruggaan naar de tijd dat je dit soort dingen moet kunnen om een goede 'vrouw' te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *