Is moeder belangrijker voor de opvoeding dan vader?

Is moeder belangrijker voor de opvoeding dan vader? Dat is de vraag in de uitzending van 30 mei 2013 in het programma De kunst van het opvoeden.

Welles - nietes

Aan het woord komen twee experts: prof. dr. Dick Swaab en dr. Els Rommers docente Genderstudies. Volgens Dick Swaab zijn moeders inderdaad geschikter om op te voeden dan vaders, en is dat biologisch bepaald. Al in de baarmoeder beïnvloedt de moeder haar kind. Dat wil overigens niet zeggen dat vaders niet belangrijk zijn vindt Swaab. Vaders hebben hun eigen belangrijke rol te spelen.

Dr. Els Rommers daarentegen vindt dit flauwekul. Volgens haar is het idee dat vrouwen beter zouden kunnen opvoeden niet meer dan dat: een idee. Maar omdat iedereen dat idee gelooft, wordt je er zo erg door beïnvloed dat je je er naar gaat gedragen.

Moederschapsideologie

In Nederland wordt vaak verwezen naar de moederschapsideologie als oorzaak voor het feit dat Nederlandse vrouwen massaal kiezen voor een parttime baan om zo ook nog tijd voor hun gezin te hebben. Aan de hand van een schilderij uit 1622 van Pieter Fransz de Grebber wordt verteld hoe men vroeger naar moeders keek.

Moeders stonden in hoog aanzien, en werden gezien als een baken van rust in huis. De vrouw in het schilderij straalt inderdaad rust uit. Je vraagt je af of een dergelijke rust anno 2013 vrouwen nog gegund is, gezien de vele eisen van o.a. arbeidsparticipatie die er nu aan hen worden gesteld.

Bekijk de uitzending hier onder.

De uitzending duurt 24 minuten.

Get Microsoft Silverlight

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *