Huishoudelijke overpeinzingen

Gastpost van Anoeska van Essen

Heb je weleens het zeepbakje uit je wasmachine gehaald en schoongemaakt?

Altijd als ik een huishoudelijk apparaat schoonmaak blijf ik een soort verontwaardigde verbazing voelen. Dat jeiets dat bedoeld is om jou te helpen je huis en spullen schoon te houden moet gaan schoonmaken, dat is toch niet eerlijk? Ik denk dat ik een jaar of achttien was toen ik in de gaten kreeg dat je de borstel van de stofzuiger moet stofzuigen om alle troep die daarin blijft zitten weg te krijgen. Belachelijk! En: hoe weten andere mensen dat ze dat moeten doen? Heb ik ergens informatie gemist?

Inmiddels ben ik ruim twintig jaar verder maar ik blijf dat gevoel houden. Vandaag dus bij het schoonmaken van het zeepbakje. Maar daar houdt het niet bij op. Ik vind het ook heel tegenstrijdig dat de wasmachine, een machine die schoonmaakt en waar je schoonmaakmiddelen instopt, daar vies van wordt. Oké, in de trommel stop je vuilekleren dus dat daar misschien iets van vuil achterblijft daar kan ik nog wel inkomen. Maar het zeepbakje, daar gaat toch alleen wasmiddel en wasverzachter in? Lekker ruikende reinigingsprodukten, die ... ja, reinigen toch?

In het zeepbakje van mijn wasmachine zit een laag plakkerige viezigheid. En in de hoekjes waar je niet goed bijkunt om ze schoon te maken zit een zwartig iets waarvan ik bang ben dat het een soort schimmel is. Het ruikt ook niet naar lentebries of oceaan helaas. Schoonmaken dan maar. Alweer een vraag: als je dan toch je schoonmaakmachine moet schoonmaken, waarom maakt de fabrikant dat ding dan met van die superkleine hoekjes en rare ribbels, diepe smalle geulen, superscherpe maar belachelijk kwetsbare rasters en ga zo maar door? Is dat expres, om het onderhoud te ontmoedigen zodat de machine minder lang meegaat en je vaker een nieuwe moet kopen? Of wordt daar gewoon niet over nagedacht?

Ik ga het zeepbakje maar weer op zijn plek stoppen en een wasje draaien.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *