Thuisblijfmoeder Marijke

thuisblijfmoeder marijke

Marijke Mulder-de Leur (37) werkte na haar PABO opleiding jarenlang bij een grote verzekeringsmaatschappij. Daar klom ze op tot leidinggevende op een schadeafdeling.

Samen met haar man heeft ze een zevenjarige dochter, en een zoontje van ruim anderhalf. Marijke koos er bewust voor fulltime te blijven werken. Tot het bedrijf moest krimpen en Marijke haar baan verloor.

Nu is ze noodgedwongen fulltime moeder.

Dit is haar verhaal

Was het een moeilijke/makkelijke beslissing? 

Ik vond het niet makkelijk. De keuze is dan wel voor me gemaakt, maar ik zag er toch erg tegenop. Ik heb er jaren geleden heel bewust voor gekozen om fulltime te blijven werken na de geboorte van onze dochter. En eerlijk gezegd beviel me dat heel goed.

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 

Mijn omgeving is vooral heel positief dat ik nu zoveel meer tijd heb voor de kinderen. Balen dat ik mijn baan kwijt ben, maar fijn om lekker bij de kinderen te zijn.

Wat vind je partner ervan? Hoe stond hij in het beslissingsproces? 

Hij heeft nu meer tijd en ruimte om zijn eigen bedrijf op te zetten. Hij hoeft de oudste nu niet meer van school te halen. Daardoor kan hij langere en effectievere dagen maken.

Wat vond je partner van de constructie: kostwinner - thuisblijfmoeder? 

Met mijn ww ben ik eigenlijk nog steeds een beetje de kostwinner. Want het bedrijf van mijn man levert nog niet genoeg op om van te leven. Dat moet natuurlijk wel veranderen. Dan vind hij het prima om weer kostwinner te zijn en ik niet. Hij hoopt wel dat ik niet alleen maar thuisblijfmoeder blijf, omdat het ook heel fijn voor mij is om iets voor mezelf te hebben.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt?

Ja die is vanzelf onstaan. Ik doe weer meer in het huishouden en met de kinderen. En ook koken. In de voorliggende periode waren met name de kinderen en het koken meer van hem.

Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon? 

Nee, het wordt een hele lastige periode, financieel gezien. Voorlopig heb ik nog ww en moet ik me nog oriënteren op ander werk. Misschien is van huis uit werken een leuke en goede optie. Maar hoe? Als er nog mensen zijn met nuttige tips…..

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces? 

Ja, want ik ben meer dan alleen maar mama. Ik heb ook echt iets voor mezelf nodig. Wanneer ik weer aan de slag ga weet ik nog niet. Dat hangt af van het bedrijf van mijn man en mijn ww-uitkering.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

Elke dag  mijn dreumes uit blijven dagen, en dingen met hem te doen.

Wat is het leukst aan fulltime moederen? 

Alle mooie momentjes met beide kinderen meemaken. Betrokken zijn bij school, en mijn dreumes grote sprongen zien maken in zijn woordenschat

 Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder? 

  • Maandag, boodschappen en schoonmaakdag. We starten de dag als we dochter naar school hebben gebracht met boodschappen doen. Aan de hand van mijn weekmenu koop ik de aanbiedingen uit de folder. Daarna maken we het huis weer aan kant. De ene week boven, en de andere week de benedenverdieping. In de middag dochter naar de tennis brengen. 
  • Op dinsdag zwemmen de dreumes en ik vaak samen. Verder schoonmaken afmaken. Met een dreumes samen duurt alles wat langer dan als je het alleen doet. In de middag lekker spelen.

    ’s Avonds is het mama tijd. Dan ga ik vaak tennissen. 

  • Woensdagochtend vaak weer een boodschapje. In de middag tennist onze dochter weer, dus zitten we daar weer gezellig een uurtje. Thuis lekker spelen. 
  • Donderdag is dreumes nog naar de opvang. Tijd om te solliciteren etc. En dan ben ik ook leesmoeder op school. In de middag als er geen speelafspraken worden gemaakt, tijd voor dochter. Samen wat doen.
  • Vrijdagochtend naar de buurtmoestuin. Gezellig vrijwilliger zijn. ’s Middags bepalen de kinderen het programma, vaak is dat weer de buurtmoestuin, of spelen. 
  • Weekend! 

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 

Op zich goed, aangezien iedereen onafhankelijk zou moeten zijn. Zowel man als vrouw. Maar gezien het aantal banen en de kosten van onder andere opvang, snap ik dat steeds meer vrouwen een andere keuze maken.

Hoe voorzie je in sociale contacten, gezien het feit dat veel vrouwen overdag weg zijn? 

Ik heb zelf nog een echte thuisblijfmoeder. Ook mijn zusje is een echte thuisblijfmoeder. Ik sport met mijn beste vriendin en verder Facebook.

Hoe 'laad' je jezelf weer op?

Tennissen, lekker een boek lezen. En zelfs even alleen naar het toilet of douchen zijn goede oplaadmomentjes.

Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 

Ontwikkeling heb je zelf in de hand. Ik ken genoeg werkende mensen die zich niet of nauwelijks ontwikkelen. En die behoefte ook niet hebben. Ik vind dat dus een onzinnig argument voor arbeidaparticipatie. Als thuisblijfmoeder onwikkel ik me nu nog niet, omdat ik nog erg zoekende ben. Maar aan de andere kant: solliciteren is ook ontwikkelen, en een blog schrijven ook.

Waarom begon je een blog? Heb je een bepaald doel met je blog? 

Ik begon met een echt blog om iets voor mezelf te hebben nu ik thuis zit. Ik was vroeger al gek op schrijven in dagboeken. Later op Hyves, en toen verwaterde het. Nu heb ik meer tijd en ben ik weer gaan schrijven. Ik vind het leuk om dat in de vorm van een blog te doen. Mijn doel is leuk schrijven op dit moment. En een platform creëeren waar ik mijn ei kwijt kan. Nog geen idee hoe zich dat later verder gaat ontwikkelen.

Hoe zie je de toekomst?

Tja, spannend. De toekomst. Mijn droom voor de toekomst is dat ik samen met mijn man ons eigen bedrijf kan doen. Dat dit voldoende oplevert. Op die manier kunnen we er veel voor de kinderen zijn. Dat lijkt me een mooie combinatie. En daarnaast een leuk blog om met de wereld te delen wat wij meemaken. Dat wordt dus heel hard werken om dit te realiseren.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *