Help, mijn man gaat met pensioen!

pensioen

Thuisblijfmoeders en pensioen zijn een heikel onderwerp. Want als je fulltime voor je gezin en huishouden zorgt bouw je immers geen pensioen op.

Maar er is ook een andere kant aan pensioen, en dat wordt treffend geformuleerd in Elsevier nr. 9 van 2018:

'Help, mijn man is met pensioen.' 

Pensioen stelt huwelijk op de proef

Zeker als je partner kostwinner was, kan een pensioen een groot effect hebben op de relatie. Niet voor niets neemt het aantal echtscheidingen rondom de pensioenleeftijd toe. Zeker voor thuisblijfmoeders die gewend zijn om het huishouden grotendeels in hun eentje te draaien, kan het even wennen zijn als de partner fulltime thuis is.

Veel vrouwen voelen zich niet meer 'vrij' als hun partner hele dagen thuis 'zit'. Een schrikbeeld voor veel vrouwen is een partner die overal mee naar toe wil.

Jan Latten (hoofddemograaf CBS) zegt in de Elsevier:

'Ineens zit je samen thuis. Dat stelt je relatie op de proef.' 

Waarom is het zo lastig als een partner met pensioen gaat?

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen waarom een gepensioneerde partner een huwelijk zo op de proef stelt.

  • Partners worden op elkaar teruggeworpen.
  • Kinderen zijn het huis uit: er is geen afleiding meer.
  • Werk als toevluchtsoord is weg.
  • Werknemers ontlenen vaak een groot deel van hun identiteit aan hun werk. Als dat werk wegvalt kan dat resulteren in de vraag: 'Wie ben ik?' Iets waarmee overigens ook thuisblijfmoeders kunnen worstelen. Anno 2018 is een baan nu eenmaal een belangrijk onderdeel van de identiteit.
  • Verlies van sociale positie. Je hebt geen direct herkenbare functie meer in de maatschappij.
  • Structuren vallen weg.
  • Zeker bij kostwinnersgezinnen kan het voor irritatie zorgen als de gepensioneerde partner zich met het huishouden gaat bemoeien. Het huishouden was immers de taak van de thuisblijfmoeder.

Partner met pensioen: het proces in de relatie

Als een partner met pensioen gaat dan vinden vrouwen het de eerste maanden prima dat hij eens flink uitrust en op de bank hangt. Maar na een aan paar maanden gaan vrouwen zich zorgen maken. Deze zorg kan vervolgens overgaan in irritatie en het gevoel dat 'hij in de weg zit'. Wat je dan ziet gebeuren is dat vrouwen er op gaan aandringen dat de partner iets gaat doen.

Retired Husband Syndrome

Er is zelfs een heus woord voor de effecten van een gepensioneerde man op hun echtgenote: Retired Husband Syndrome. Vrouwen krijgen last van stress, depressie en slapeloosheid.

Tips en tricks om succesvol met pensioen te gaan

Gelukkig biedt het artikel in de Elsevier ook tips om de overgang naar het pensioen soepel te laten verlopen. Het belangrijkste advies is:
De gepensioneerde partner moet zorgen dat hij of zij iets te doen heeft overdag. Pak een oude hobby op, doe vrijwilligerswerk, ga studeren of werk nog wat langer door. Maar dóé iets.
Zie ook mijn post Mijn pensioen overwegingen.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Ik kan het me amper voorstellen dat het tijdens ons pensioen zou scheeflopen. Ik vind het eerder iets om naar uit te kijken, hoewel het natuurlijk niet te snel moet gaan. We blijven graag lang jong 🙂 De zorg voor de kinderen valt weg, maar er zijn dan nog de kleinkinderen en tal van andere leuke dingen die je pas kunt doen eens je op pensioen bent. Ik ben alvast benieuwd hoe het allemaal zal verlopen. We fantaseren er vaak over maar of de werkelijkheid zo mooi zal zijn valt af te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *