Rutte: Waar zijn de ouders?
Columnist Özcan Akyol is niet blij met Rutte’s gepeperde uitspraken naar aanleiding van de rellen onder groepen jongeren.
En hij is niet de enige.
Rutte: ‘losgeslagen tuig’ en ‘waar zijn de ouders?’
Rutte heeft het over ‘losgeslagen tuig, idioot gedrag, en stelt dat de ‘ouders niet ingrijpen’. Akyol vindt dat Rutte teveel in ‘campagnemodus,’ met zijn reactie.
Bovendien geeft Rutte aan dat hij geen zin heeft om een verklaring te zoeken voor het gedrag. Het slaat gewoon nergens op, en dient te stoppen. Rutte:
‘Ik ben geen socioloog en dat wil ik ook helemaal niet zijn. Dit is gewoon idioot gedrag waar ik geen verklaringen voor ga zoeken. Dit hoort te stoppen.’
Ook de Politie Midden-Nederland struikelt over Rutte’s woorden. Zij vinden vooral dat Rutte ouders tekort doet, want ‘er zijn veel ouders die wel degelijk wat doen.’
Rutte als de strenge vader
Rutte’s uitspraken roepen associaties bij mij op met een conference van Wim Sonneveld:
‘Mijn vader, hij ruste in vrede, maar mijn vader was een man met een paar harde handen. Die legde heus niet z´n oor op je zieltje te luisteren. Een hengst voor je harses kon je krijgen.’
Een dergelijke aanpak lijkt Rutte ook te propageren met zijn reactie.
Zijn de rellende jongeren het product van falende opvoeding?
Dit roept een interessante vraag op:
Zijn de rellende jongeren het product van een falende opvoeding?
Is het inderdaad ‘de schuld’ van de ouders, of kunnen die er ook niets aan doen? De moderne opvoeding kenmerkt zich immers vaak door het poldermodel: ouders overleggen met hun kinderen. Zijn de ouders van de rellende jongeren hun autoriteit verloren en hebben ze daarom hun kinderen niet onder controle? En welke rol speelt de zogenoemde ontvadering hierbij?
En wat te denken van de stelling van Theodor Holman in het Parool:
‘De emancipatie van de vrouw heeft geleid tot een gezagscrisis in de moeder-zoonverhouding.’
Recept voor een goede opvoeding
Het Nederlands Jeugdinstituut omschrijft opvoeden onder andere als:
- Het bieden van een verzorgende en beschermende omgeving (bijvoorbeeld affectie tonen, sensitief en adequaat op behoeftes van kind reageren)
- Het bieden van structuur (bijvoorbeeld zorgen voor regelmaat en orde, consistent handelen);
- Het overdragen van kennis en het bijbrengen van waarden en normen (bijvoorbeeld uitleg en informatie geven, eigen verantwoordelijkheid stimuleren, ongewenst gedrag ontmoedigen of negeren, goed gedrag belonen).
Maar zoals zo vaak met ‘recepten,’ wordt het resultaat niet altijd zoals je van te voren voor ogen had… En ook al heb je als ouders de opvoedboeken voor een succesvolle opvoeding gelezen, je kind(eren) niet.
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Rutte: Waar zijn de ouders? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>