Thuisblijfmoeder of huisman worden: een kwestie van keuzes maken?

Bezuinigen

Geld is vaak het grootste struikelblok voor potentiële thuisblijfmoeders en huismannen. De grote vraag is:

'Is het financieel mogelijk om rond te komen van 1 inkomen?'

Veel mensen antwoorden instinctief: 'Nee! Echt niet.' Maar bij nadere beschouwing blijkt er vaak meer mogelijk dan mensen denken. Het is niet zelden een kwestie van keuzes maken, en eventueel je levensstijl aanpassen.

In een artikel in Volkskrant vond ik een mooie omschrijving:

Er is de gewenning aan luxe die zonder een tweede inkomen niet haalbaar is. Vrouwen die weinig verdienen, zeggen: dan kunnen we niet met vakantie. Dat accepteren ze dan. Maar bij de hogere inkomens horen we regelmatig dat ze wel moeten blijven werken, omdat ze anders de hypotheek niet meer kunnen betalen. In ons vakjargon heet die materiële druk de hypotheekziekte.'

Het draait om keuzes

Heb je nu twee auto's voor de deur? Een groot huis? Het kan heel goed zijn dat je er eentje weg moet doen als één van beide fulltime thuis blijft om voor de kinderen te zorgen. Of dat je beter kunt kiezen voor een klein huis. Ging je meerdere keren per jaar op vakantie? Ook dat kan iets zijn dat financieel niet langer haalbaar is als je van 1 inkomen moet rondkomen.

Met andere woorden, de vraag is eigenlijk:

Zijn jullie bereid om jullie levensstijl aan te passen zodat één van jullie fulltime voor de kinderen kan zorgen?

Is het antwoord ja, dan ligt de weg misschien ineens wel open. Is het antwoord nee, dan is dat in ieder geval duidelijk. Niet iedereen vindt het aanvaardbaar om financieel een stapje terug te doen.

Hoewel de meeste mensen die de sprong wagen vervolgens ontdekken dat ze de tweede auto, de luxe vakanties eigenlijk helemaal niet missen. Dat zie je ook heel duidelijk terug in het boek Duur huis, nooit thuis.

6  Keuzes om te besparen en te bezuinigen

Stel dat je antwoord dus was: 'Ja, we zijn bereid om ons levensstijl aan te passen zodat we kunnen rondkomen van 1 inkomen.' Wat kun je dan doen om dit makkelijker te maken? Hieronder een overzicht van praktische stappen.

 1. Breng in kaart wat je inkomen is, en wat je vaste lasten zijn. Denk aan gas, water en licht kortom je energierekening.
 2. Probeer het uit hoe het is om te leven van 1 inkomen. Dat doe je door het salaris dat potentieel wegvalt 6 maanden lang apart om een rekening te zetten. Gedurende dat half jaar leef je dus alvast van 1 inkomen. Dat is hoe dan ook een win-win situatie. Je kunt veilig testen of je financieel uitkomt, en aan het eind heb je een fijn financieel buffertje!
 3. Bespaar op je energierekening. Volgens Milieucentraal heb je invloed op maar liefst 90% van  de kosten van je energierekening. Alleen al op je verwarming kun je potentieel 170.- per jaar aan energie besparen door hem iets lager te zetten.

  Als thuisblijfmoeder of huisman kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de was buiten te drogen in de lente en zomer. Dat scheelt weer kosten van de droger. Overstappen naar een andere energieleverancier kan ook flink wat financieel voordeel opleveren.

  Let verder op zogenoemde energievreters in je huis. Denk aan apparaten als je koelkast, wasmachine, droger etc. Er zijn zelfs leuke apps die je helpen om hun energieverbruik te verminderen. Op de site van de Rijksoverheid vind je meer informatie over je energierekening.

 4. Maak elke week een weekmenu op basis van aanbiedingen. Een weekmenu voorkomt bovendien impulsaankopen. Gebruik Scoupy om cashbacks te krijgen. 
 5. Maak gebruik van een standaard boodschappenlijstje als je boodschappen gaat doen, en houd je er ook aan. Heb je kleine kinderen en is boodschappen doen daardoor lastig? Bestel dan online je boodschappen. Voor veel mensen voorkomt dit ook nog eens zogenoemde impulsaankopen. Doe desnoods op vrijdag je virtuele karretje vol met boodschappen, maar plaats de bestelling pas een dag later. Zo kun je controleren of je wel het echt allemaal nodig hebt. 

Bonustip

Vier een kinderfeestje thuis. Dat scheelt enorm in de kosten en is nog origineel ook.

Kiezen of delen?

Zoals het Engelse spreekwoord zegt: 'You can't have your cake and eat it too.' Soms moet je keuzes maken. Zeg dus niet te snel dat thuisblijfmoeder of huisman worden voor jullie geen optie is. Onderzoek eerst zorgvuldig én oprecht de mogelijkheden en kijk wat er mogelijk is als jullie besparen op bepaalde dingen.

Want soms is het wel degelijk mogelijk mits je bereid bent je levensstijl aan te passen.

Lees ook fulltime moederen financieel haalbaar maken en Gevonden geld van Annemarie van Gaal

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

24 reacties

 1. Wij hebben geen kinderen, maar zo'n drie jaar geleden heb ik er wel bewust voor gekozen om van 32 naar 28 uur te gaan omdat ik heel sterk het gevoel had dat de balans tussen werken en vrije tijd weg was en ja, toen hebben we ook echt wel gekeken of het financieel haalbaar is en ook goed gekeken naar ons uitgavenpatroon.

 2. Goed blog! Nu ben ik ziek en was het geen keuze om thuisblijfmoeder te worden maar daarna hebben we wel bewuste keuzes gemaakt. Zo zijn we van twee lease-auto's naar een eigen auto gegaan en kopen we nu een huis wat niet heel groot is maar wel prima bij onze levenstijl past. We kopen geen onzinnige dingen, geven vooral geld uit aan 'making memories met de kids' en leven zoveel mogelijk bewust!

 3. Goed blog! Nu ben ik ziek en was het geen keuze om thuisblijfmoeder te worden maar daarna hebben we wel bewuste keuzes gemaakt. Zo zijn we van twee lease-auto's naar een eigen auto gegaan en kopen we nu een huis wat niet heel groot is maar wel prima bij onze levenstijl past. We kopen geen onzinnige dingen, geven vooral geld uit aan 'making memories met de kids' en leven zoveel mogelijk bewust!

 4. Ik ben geen moeder, maar ik geloof niet dat minder werken niet haalbaar is. Het gaat inderdaad om wat je kiest. Dure vakantie of eenvoudiger? Eten plannen of gewoon kopen? Ik kom er steeds vaker achter dat minder makkelijk kan. Daarnaast ben ik van meer niet gelukkiger. Ik word gelukkig van minder stress door werk en thuis.

 5. Ik ben geen moeder, maar ik geloof niet dat minder werken niet haalbaar is. Het gaat inderdaad om wat je kiest. Dure vakantie of eenvoudiger? Eten plannen of gewoon kopen? Ik kom er steeds vaker achter dat minder makkelijk kan. Daarnaast ben ik van meer niet gelukkiger. Ik word gelukkig van minder stress door werk en thuis.

 6. Hier hoeven we niet veel te laten sinds ik thuisblijfmoeder ben. Ik werkte in de verpleging en mijn salaris ging veelal op aan kinderopvang, wat ik extra had, daar spaarden we van. Maar dat gaat nu ook nog. Iets waar wij als eerste mee stopte toen we een sabbatical namen waren de tijdschrift abonnementen, dit was ongezien toch best een kostenpost. Als ik vertel dat ik thuisblijfmoeder ben is de eerste reactie vaak, 'ik moet er niet aan denken de hele dag thuis zijn' en niet het financieel plaatje.

 7. Het is altijd goed om te kijken wat er mogelijk is. Helaas is het niet voor iedereen een kwestie. Als alleenstaande moeder moet je gewoon zelf de kost verdienen en de kinderopvang betalen!

 8. Het is altijd goed om te kijken wat er mogelijk is. Helaas is het niet voor iedereen een kwestie. Als alleenstaande moeder moet je gewoon zelf de kost verdienen en de kinderopvang betalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *