Thuisblijfmoeders onder vuur + tegengeluid!

thuisblijfmoeders

In Engeland kiest nog maar 1 op de 5 moeders voor fulltime moederen. En de moeders die deze keuze nog wel maken, voelen zich in toenemende mate gekleineerd door moeders met een baan. Dat las ik in een artikel in de Daily Mail.

Maatschappelijke aardverschuiving in denken over moederschap

Deze verandering is tekenend voor een grote maatschappelijke verschuiving waarbij 'werkende moeders' de norm zijn, en thuisblijfmoeders buitenbeentjes.

'Where once those with a job may have felt judged for returning to work, career mothers are now so dominant that the reverse is true.'

De norm is 'een baan' geworden

Dit is feitelijk precies wat de overheid en feministes ook in Nederland willen bereiken. En volgens mij zijn ze daarin aardig geslaagd. Want ook in Nederland is het de norm geworden om op z'n minst een parttime baan te hebben in combinatie met het moederschap.

Anno 2018 staat een baan of carrière voor status en zingeving. De boodschap is dat moeders die kind en baan combineren de betere keuze maken, en bovendien meer ondersteuning en waardering verdienen dan thuisblijfmoeders.

De overheid bevestigt dit door de keuze voor fulltime zorgen en opvoeden financieel af te straffen door kostwinnergezinnen ruim 5 keer zoveel belasting te laten betalen.

Kwaliteits tijd is NIET beter dan kwantiteit!

In het artikel wordt verder de Amerikaanse psycholoog Erica Komisar genoemd. Zij is de auteur van het boek Being There. De Amerikaanse psychologe Erica Komisar zegt dat het een mythe is dat quality time beter is dan kwantiteit. Bovendien legt ze een verband tussen de toename van ADHD en Autisme diagnoses en 'lack of consistence, intimate engagement of mother's with their children.'

Oorsponkelijke doel van feminisme was vrijheid

Het zal je vast niet verrassen dat Komisar onmiddelijk tot vrouwenvijand nr. 1 werd gebombardeerd door feministes. Komisar reageerde hierop door fijntjes te wijzen op het oorspronkelijke doel van het feminisme: keuzevrijheid.

'The feminist movement is all about choice, yet people won’t accept that some women will choose to stay home with their children, rather than carve out a professional role a man could be proud of. My book says that, yes, women can be high-fliers and, yes, they can be great mothers — but not both at the same time.’

Een andere opvallende uitspraak van een thuisblijfmoeder vond ik deze:

‘I am sad that there is a whole generation that has lost out on this. Mothers used to sacrifice themselves for their children — but, today, children are sacrificed for their mothers.'

Meer weten?

Lees hier het hele artikel in de Daily Mail, met bovendien portretten van Engelse thuisblijfmoeders en lees Erica's Komisars boek Being there.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Interessant om te lezen. Ik herken het ook. Zou het liefst thuis blijven, maar ook als ik dat opmerk krijg ik van andere moeders vaak te horen dat zij dat niet zouden willen. Want financiële onafhankelijkheid, maar de meeste vinden het vooral fijn om er even uit te zijn en ‘vokwassen gesprekken te hebben’, wat mij ook prima lukt met kind erbij.
    Dat laatste citaat vind ik erg mooi, een nadenker!

  2. Interessant om te lezen. Ik herken het ook. Zou het liefst thuis blijven, maar ook als ik dat opmerk krijg ik van andere moeders vaak te horen dat zij dat niet zouden willen. Want financiële onafhankelijkheid, maar de meeste vinden het vooral fijn om er even uit te zijn en ‘vokwassen gesprekken te hebben’, wat mij ook prima lukt met kind erbij.
    Dat laatste citaat vind ik erg mooi, een nadenker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *