Nederlandse vrouw grijpt naar pillen

In haar boek Vinexvrouwen schreef Naima El Bezaz al nonchalant over het pilgebruik van haar collega-moeders. En in de populaire serie Desperate Housewives slikt één van de moeders de Ritalin van haar zoon om alle werk af te krijgen.

Mama magazine: 300.000 vrouwen grijpen naar pillen

Volgens Mama magazine grijpen in Nederland zo'n 300.000 vrouwen naar pillen, twee keer zoveel als mannen! De oorzaak? Kinderen die op onmogelijke tijden naar allerlei clubjes moeten, een veeleisende man, een zware baan en een druk sociaal leven.

Een moeder: 'Af en toe denk ik aan stoppen , vooral als mijn drang naar een pil zo groot wordt dat ik ‘m verkruimel en opsnuif. Daar ben ik wel bezorgd om, maar de andere kant geloof ik niet dat het echt kwaad kan. Mijn zoon slikt het immers ook.'

Om de vier huizen een pilverslaafde

Dorien Reintjes, verslavingsdeskundige van de Stichting Vrouwen en Medicijngebruik, denkt dat hetaantal nog groter is. Zij zegt dat in een gemiddelde straat om de vier huizen een pilverslaafde woont!

Emancipatie?

Het is schokkend dat vrouwen zo onder druk staan, dat ze pillen grijpen om het vol te houden.
Is dit nu het resultaat van emancipate die enkel gedefinieerd wordt als arbeidsparticipatie?

Mommy's Little Helper


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. ik kijk van dat pillen gebruik niet raar op. als vrouw die alles wil, werken, kinderen en huishouden enz moet je wel ergens je energie vandaan halen. ik denk wel dat dit een van de gevolgen van emancipatie is.

 2. ik kijk van dat pillen gebruik niet raar op. als vrouw die alles wil, werken, kinderen en huishouden enz moet je wel ergens je energie vandaan halen. ik denk wel dat dit een van de gevolgen van emancipatie is.

 3. Het is een illusie te denken dat je structureel je grenzen kunt overschrijden. En dat je elk gevoel dat daaruit voortkomt letterlijk weg zou kunnen slikken. Menslief wordt verstandig.

 4. Zie om me heen veelal de druk die mensen zichzelf opleggen.
  Wanneer je naast je baan elke dag door de buurtsuper wilt en geen huishoudelijke hulp, maak je het jezelf gewoon moeilijk.
  Daarnaast worden vaak van huis, tuin en kind prestigeprojecten gemaakt.
  Wanneer je iets wilt moet je prioriteiten stellen. Dat geld niet alleen voor vrouwen met baan en kinderen maar ook voor vrouwen met een groter gezin.

 5. Zie om me heen veelal de druk die mensen zichzelf opleggen.
  Wanneer je naast je baan elke dag door de buurtsuper wilt en geen huishoudelijke hulp, maak je het jezelf gewoon moeilijk.
  Daarnaast worden vaak van huis, tuin en kind prestigeprojecten gemaakt.
  Wanneer je iets wilt moet je prioriteiten stellen. Dat geld niet alleen voor vrouwen met baan en kinderen maar ook voor vrouwen met een groter gezin.

 6. Ik slik slaaptabletten en zo nu en dan een kalmeringstablet.
  Ik ben een thuisblijfmoeder met lieve kinderen en een 'melancholieke' Asperger.
  5 jaar geleden ben ik ingestort en kwam bij een psych terecht die nuchter concludeerde dat ik de kar alleen moet trekken. Ik trek die kar nog steeds maar met behulp van deze tabletten kan ik gelukkig weer slapen en houd ik de paniek onder controle.
  Ik ga voortdurend over grenzen en ik verleg ze ook steeds meer. En ik ben ook verstandig, ik houd het gezin namelijk zo goed als het kan bij elkaar.
  Maar zijn mijn kuikens groot, dan stapt deze moeder ook op en wil ze alleen nog maar voor zichzelf zorgen.
  Dus, ook niet buitenshuis werkende moeders kunnen het zwaar hebben en een pilletje nodig hebben.
  Laten we in godsnaam stoppen met elkaar aan te vallen. Dat doet heel erg pijn.

 7. Ik slik slaaptabletten en zo nu en dan een kalmeringstablet.
  Ik ben een thuisblijfmoeder met lieve kinderen en een 'melancholieke' Asperger.
  5 jaar geleden ben ik ingestort en kwam bij een psych terecht die nuchter concludeerde dat ik de kar alleen moet trekken. Ik trek die kar nog steeds maar met behulp van deze tabletten kan ik gelukkig weer slapen en houd ik de paniek onder controle.
  Ik ga voortdurend over grenzen en ik verleg ze ook steeds meer. En ik ben ook verstandig, ik houd het gezin namelijk zo goed als het kan bij elkaar.
  Maar zijn mijn kuikens groot, dan stapt deze moeder ook op en wil ze alleen nog maar voor zichzelf zorgen.
  Dus, ook niet buitenshuis werkende moeders kunnen het zwaar hebben en een pilletje nodig hebben.
  Laten we in godsnaam stoppen met elkaar aan te vallen. Dat doet heel erg pijn.

 8. Haha toen de Stones 'Mother's Little Helpers' zongen ging dat juist over depressieve huisvrouwen die de verveling en eentonigheid met valium en sherry te lijf gingen...

 9. Blijkbaar is gebrek aan keuzevrijheid, en een maatschappij die bepaalt hoe je je leven moet leiden, reden om naar pillen te grijpen.

  In de jaren zestig werden vrouwen in een keurslijf van verplicht fulltime moederen geperst, en na de 'bevrijding' door de tweede feministische golf, worden vrouwen in een keurslijf van verplicht buitenshuis werken geperst.

  Daar worden vrouwen duidelijk niet gelukkig van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *