|

Moederschap = vakmanschap

Nederlandse vrouwen hebben vaak zogenoemde 'kleine' banen omdat ze óók zelf voor hun kinderen willen zorgen. En dat is een doorn in het oog van de traditionele feministes, die emancipatie definiëren als financiële onafhankelijkheid oftewel Een Baan.


Nederland is kampioen deeltijdwerken

Jarenlang werd er geredeneerd dat als er maar meer kinderopvang zou komen, Nederlandse vrouwen vanzelf buitenshuis zouden gaan werken. Inmiddels is het kwartje gevallen dat veel Nederlandse vrouwen best buitenshuis willen werken, maar óók binnenshuis. Nederland wordt dan ook wel kampioen deeltijdwerken genoemd.


De Moederschapsideologie

Dit is volgens de tradtionele feministes allemaal de schuld van de zgn. Moederschapsideologie. Kenmerkend voor deze ideologie is dat vrouwen denken dat hun kind het beste door henzelf verzorgd kan worden. Dus nu moeten vrouwen worden 'voorgelicht' dat ze buitenshuis móéten werken.

Moederschap = kortste route naar armoede

Het streven van de traditionele feministes dat vrouwen financieel onafhankelijk moeten zijn is loffelijk.

Op dit moment is het moederschap namelijk een van de grootste risicofactoren voor armoede op latere leeftijd. 

'Moeder worden' is dan ook niet meer vanzelfsprekend. Steeds meer Nederlandse vrouwen kiezen er voor geen kinderen te krijgen. Meer dan de helft geeft als reden op dat de combinatie baan-kind te moeilijk is. De overheid zit met de handen in het haar, want Nederland vergrijst in hoog tempo.

Vrouwen moeten kinderen krijgen én ze moeten buitenshuis werken

Vrouwen hebben een dubbele taak: kinderen krijgen om de vergrijzing tegen te gaan, en deelnemen aan het arbeidsproces, ook weer vanwege de vergrijzing. Maar is het zo gek dat vrouwen ervoor terugschrikken om Moeder te worden?

Moeder worden is maatschappelijk gezien de kortste route naar carrierebreuk, een pensioengat en verlies van status.

In de afgelopen deceninnia hebben vrouwen veel meer keuzemogelijkheden gekregen. Maar het werk dat moeders (thuis) doen wordt niet gewaardeerd door de maatschappij. Sterker nog: fulltime moederen wordt niet als werk gezien. In een maatschappij die bepaald wordt door individualisme en economische overwegingen is een herwaardering van zorg en opvoeding nodig.

Wanneer krijgt het moederschap de waardering die het verdient, en worden vrouwen niet meer gestraft voor hun verlangen zelf voor hun kind(eren) te zorgen?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Dus eigenlijk wordt er gezegd: het gezin is niet (meer) het belangrijkste, maar wel die goed betaalde baan met zoveel mogelijk uren, kunst en vliegwerk met opvang, hoop gestress met halen en brengen, laat thuis, oh ik moet nog koken, bla bla met alle gevolgen van dien. Vind het niet gek dat het aantal echtscheidingen toeneemnt, de een wil niet onder doen voor de ander. Dus je telt niet mee als je kiest voor de zogenaamde "kleinere" baan omdat je meer bij je kindjes wil zijn? Vind het een rare redenatie. Mensen die hun zogenaamde topbaan boven hun kinderen verkiezen, die zouden zich moeten schamen! Gelukkig doen wij wat bij ons past, en niet hoe "de maatschappij" of anderen het zouden willen zien. Want dan zou ik erg ongelukkig zijn..

  2. Dus eigenlijk wordt er gezegd: het gezin is niet (meer) het belangrijkste, maar wel die goed betaalde baan met zoveel mogelijk uren, kunst en vliegwerk met opvang, hoop gestress met halen en brengen, laat thuis, oh ik moet nog koken, bla bla met alle gevolgen van dien. Vind het niet gek dat het aantal echtscheidingen toeneemnt, de een wil niet onder doen voor de ander. Dus je telt niet mee als je kiest voor de zogenaamde "kleinere" baan omdat je meer bij je kindjes wil zijn? Vind het een rare redenatie. Mensen die hun zogenaamde topbaan boven hun kinderen verkiezen, die zouden zich moeten schamen! Gelukkig doen wij wat bij ons past, en niet hoe "de maatschappij" of anderen het zouden willen zien. Want dan zou ik erg ongelukkig zijn..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *