|

De Kinderkamer: hoe maak je die zo duurzaam mogelijk voor de toekomst van je kind?

ecologische v erf

In haar boek de Groene Mama geeft Karli van der Heide tips om 'groener' te leven.

Daarmee bedoelt ze leven op een manier die de wereld niet onnodig belast. Volgens Unicef is de klimaatcrisis een heuse kinderrechten crisis!

Unicef:

'Kinderen hebben nog een heel leven voor zich, dus we moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat ze de rest van hun leven de gevolgen moeten dragen. Als we nu actie ondernemen kunnen we voorkomen dat het erger wordt.'

In theorie is iedereen bereid om zijn of haar steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Maar hoe breng je het dagelijks in praktijk?

In deze post nemen we een heel praktisch voorbeeld: De kinderkamer!

Hoe maak je de kinderkamer zo duurzaam mogelijk?

Karli van der Heide geeft in de Groene Mama tips voor een 'groene babykamer'!

1. Kijk wat echt nodig is

Deze stap wordt vaak vergeten! Als je zwanger bent gaat er een wereld voor je open. Verkopers en fabrikanten hebben allerlei leuke producten verzonnen, waarvan ze graag willen dat je die koopt.
En het is vaak ook leuk om ze te kopen. Maar zijn ze ook echt nodig? Als je je bewust bent van de toekomst van je kind en dat de wereld nog langer mee moet, dan is je antwoord waarschijnlijk: 'Nee, eigenlijk niet.'
Zo concludeerde Karli dat een box bij hen niet nodig was, omdat ze hun kinderen altijd in een draagdoek droegen.

2. Gebruik ecologische verf

Begin met zogenoemde ecologische verf. Dat is verf die is gemaakt uit verfresten of uit herwinbare grondstoffen. En dan kun je denken aan verf op basis van lijnzaadolie, verf of basis van leempoeder of kalkverf. Je kunt ecologische verf herkennen aan het volgende keurmerk:
Sikkens verf heeft diverse  mooie kleuren met dit label. In een huis met kleine kinderen is het handig als je muren met een vochtige doek kunt schoonmaken. Een goede verfbasis hiervoor is bijvoorbeeld Sikkens alphacryl pure mat sf.

3. Koop tweedehands meubeltjes

In plaats van naar een enorme meubelzaak met kindermeubels te gaan, kun je ervoor kiezen om het ledikantje, de commode etc. tweedehands te kopen. Zelf gebruikte ik het ledikant en de commode waarop ik zelf als baby ook heb gelegen.

4. Geen tweedehands matras, maar wel van duurzaam materiaal

Karli raadt af om matrassen tweedehands te kopen, en dat ben ik helemaal met haar eens! Maar je kunt bijvoorbeeld wel kiezen voor een kindermatrasje van bijvoorbeeld kokosvezels, natuurrubber, biologische katoen, wol of linnen.

5. Huur babyspullen in plaats van dat je ze koopt

Veel babyspullen kun je huren in plaats van kopen. Op die manier worden ze meerdere malen gebruikt en vaak heb je ze ook maar voor een korte periode nodig. Babyloop zegt op hun website dat je 70% goedkoper uit bent dan met kopen.

Samenvattend

Het aller milieuvriendelijkst is om je baby gewoon lekker bij jullie op de kamer te laten slapen, schrijft Karli, en ik ben het daar van harte mee eens. Maar niet iedereen kan daar goed tegen. Sommige ouders doen dan echt geen oog meer dicht, en dat is natuurlijk ook niet handig.
Dus wil jij toch echt liever een echte babykamer? Richt die dan in met bovenstaande tips zodat het milieu niet onnodig belast wordt. Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Begin al eens met een verantwoorde, milieuvriendelijke verf!

Leestips

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *