Het Stripboekensyndroom

'Vergif. Eén der meest schokkende details die de dagbladen ons bericht hebben over de tragische gebeurtenis in Enkhuizen, waar een 15-jarige jongen zijn zestienjarig vriendinnetje met dolksteken om het leven bracht, is wel de mededeling dat dit meisje verzot was op beeldromans.'

Thans is reeds het ontstellende vermoeden gerechtvaardigd dat deze tragedie mede haar oorzaak vond in het vergif dat door beeldromans in twee jonge geesten is gedruppeld.'

Dit krantenartikel komt uit het blad Ons Vrije Nederland dat verscheen van 1940 tot 1945. Het is dus al 60 jaar oud.

Maar vervang de term beeldromans met games of internet, en het artikel zou zo uit 2014 kunnen komen.

Het Stripboekensyndroom

In 1948 riep F.J.T. Rutten, destijds minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, schoolbesturen en leerkrachten op om de verspreiding van stripverhalen zoveel mogelijk tegen te gaan.

Hij schreef onder andere: 'Stripverhalen hebben over het algemeen een sensationeel karakter zonder enige andere waarde.'

Van strips word je leeslui!

Veel geschrokken ouders verboden hun kinderen voortaan strips te lezen. Niet alleen zouden strips immoraliteit in de hand werken, ze zouden ook nog eens leesluiheid veroorzaken!

Nu glimlachen we om deze theorieën. Sterker nog, menig ouder is al lang blij als zijn of haar kind überhaupt leest! Een strip is beter dan niets!

Anno 2014 zorgen over games en internet

Net zoals 60 jaar geleden ouders zich zorgen maakten over strips, zo maken we ons anno 2014 zorgen over games en internetgebruik.

J/M, het 'vaktijdschrift' voor ouders kwam recent met een test waarmee ouders kunnen checken of hun kind misschien 'gameverslaafd' is. En Professor Manfred Spitzer schreef een angstwekkend boek over de negatieve gevolgen op de hersenen van onze kinderen door teveel computergebruik.

Zou het kunnen dat volgende generaties over een jaar of 60 glimlachen over onze zorgen als het gaat om gamen en internettten? 


Lijden wij aan het Stripboekensyndroom?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *