Thuisblijfmoeder Godelieve

Godelieve

Meestal komen in de rubriek Thuisblijfmoeders jonge moeders aan het woord. Maar dit keer een interview met Godelieve (54) die inmiddels twee volwassen zoons heeft van 22 en 26 jaar.

Zij biedt ons een kijkje in leven van een ervaren thuisblijfmoeder! Ook vertelt zij over haar ervaringen toen ze wilde herintreden. Zijn de waarschuwingen terecht?

Godelieve is 33 jaar getrouwd, en werkte voor haar huwelijk in vijf winkels.

Was het destijds een makkelijke/moeilijke beslissing om fulltime te moederen? 

Die beslissing maakte ik al eerder. Namelijk toen ik ging trouwen, en voor mijn moeder zorgde die terminale kanker had. Na haar overlijden volgde ik mijn man naar het noorden van het land. Hij wilde dat ik thuis bleef. Dat was destijds nog gebruikelijk. Toen er kinderen kwamen was ik dus al thuis en werd ik huismoeder.

Heb je advies gevraagd? 

Nee, dat kwam niet ter sprake.
Ik vond het heel gewoon om bij de kinderen thuis te zijn, en daar hebben zij en ik mooie herinneringen aan.

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 

Heel normaal. Ze hadden het waarschijnlijk eerder als een probleem gezien als ik er anders over dacht.
Vanaf dat ik zwanger was van de tweede zoon kon ik van de ene op de andere dag niet veel meer vanwege een ernstige bekkeninstabiliteit. Na de bevalling kwamen daar nog een aantal medische problemen bovenop. Ik ben lichamelijk ook nooit meer de oude geworden.

Wat vond je partner ervan? 

Mijn man verwachtte niet anders. Er viel weinig te beslissen. Die beslissing was al jaren daarvoor genomen.

De constructie kostwinner-thuisblijfmoeder was op dat moment bovendien heel gewoon. Ik was lang niet de enige thuisblijfmoeder. De meeste moeders bleven thuis bij hun kinderen.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt? 

Vanaf de zwangerschap van de tweede heeft mijn man wat taken van me overgenomen, zoals stofzuigen omdat dat te zwaar is voor me.

Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon? 

Nee, helemaal niet. Ik ben wel nadat de jongens wat groter waren een poosje demonstratrice geweest voor Tupperware maar dat was zelfs te zwaar voor me. (Zie ook Tupperware koekjesdoos)

Wat vond je er van dat je financieel afhankelijk was van je partner? 

Op dat moment was die verdeling heel normaal, en daar werd verder ook nooit echt over gesproken.

Op je blog las ik dat je geprobeerd hebt te herintreden, maar dat dit moeizaam verliep. Zou je hier wat over kunnen vertellen?

Toen mijn man vier jaar geleden ineens min of meer gedwongen met pensioen ging probeerde ik een baantje te zoeken, om het plotseling gedaalde gezinsinkomen een beetje aan te vullen. Ik ben in alle uitzendbureaus in de wijde omgeving geweest. De meesten zeiden ronduit: 'We hebben je niets te bieden.' Een aantal beloofden me te bellen maar dat is nooit gebeurd.
Doordat ik niet veel meer kan, zou ik ook geen zwaar lichamelijk werk kunnen doen. Mijn gezin heeft me er op een gegeven moment mee laten ophouden om verder te zoeken.

Eén van de waarschuwingen voor vrouwen is dat als je een periode fulltime moedert je het daarna wel kunt schudden op de arbeidsmarkt. Wat vind jij van deze waarschuwing?

Als ik nu jong was, zou ik waarschijnlijk eerst zijn gaan werken na mijn huwelijk. Maar als er kinderen komen zou ik voor mijn kinderen kiezen. Ik bewonder mensen die een carrière kunnen combineren met het opvoeden van kinderen. Maar ik zou er alleen voor kiezen als het niet anders kon, en er goed voor de kinderen gezorgd werd tijdens mijn afwezigheid.

Wat was je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

Mijn grootste uitdaging was om het zo goed mogelijk te doen, en er altijd voor mijn jongens te zijn. Ook wilde ik mijn kinderen de kans bieden zich op elk gebied te ontwikkelen. Ik beantwoordde elke vraag, ook als het er veel waren.

Wat was het leukst aan fulltime moederen? 

Ik zou zeggen alles! Ik heb van elk moment genoten, en ik voelde me rijk om twee van die mooie mensen te zien opgroeien en hun moeder te mogen zijn. Nog steeds eigenlijk!

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 

Een beetje ver doorgeslagen! Moeders die thuisblijven voor hun kinderen doen belangrijk werk. Helaas wordt dat onderschat. Het doet me zeer als moeders zich moeten verontschuldigen als ze voor hun kinderen kiezen.

Hoe voorzag je in sociale contacten? 

In mijn tijd (ik klink nu oud) waren er meer moeders die thuis bleven voor de kinderen. We hadden contact en hielpen elkaar met op elkaars kinderen passen


Hoe 'laadde' je jezelf weer op? 

Door veel te lezen, een heerlijke vorm van ontspanning en nog leerzaam ook.

Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaarde jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 

Ik zorgde dat ik van allerlei zaken op de hoogte bleef, en ook leerde ik veel van mijn kinderen. Zeker toen ze wat ouder werden. Maar ik deed dit niet niet met het doel van arbeidsparticipatie.

Je hebt een blog: waarom ben je dit begonnen? 

Een paar jaar geleden ontdekte ik blogs. En op een gegeven moment begon ik er een aantal te volgen. Na verloop van tijd kreeg ik zin om er zelf een te beginnen. Schrijven vond ik altijd al leuk om te doen. Ik heb lang geaarzeld vanwege mijn leeftijd. Mijn kinderen overtuigden mij dat ik mensen juist iets te bieden had door mijn ervaring. In juli dit jaar begon ik met bloggen, en in die korte tijd heb ik veel mensen mogen plezieren met mijn schrijfsels. Ik heb er veel plezier in en ik heb veel leuke en lieve mensen leren kennen door mijn blog Liever Voordelig.

Hoe zie je de toekomst? 

Op financieel gebied niet echt rooskleurig. Dat komt voornamelijk door gewijzigde wetgeving. Mijn man heeft bijna 45 jaar voor hetzelfde bedrijf gewerkt. Desondanks hebben we een inkomen onder het minimum. Het duurt nog bijna 15 jaar voor ik ook AOW krijg.
 Maar ik blijf meestal vrij positief en creatief. We zijn inmiddels gewend aan heel zuinig leven.

Wat zou je moderne vrouwen adviseren?
Dat is een moeilijke vraag zeg! 

Ik wilde eerst antwoorden dat ze goed moeten kijken hoe hun oude dag geregeld is. Maar meteen realiseerde ik me dat mijn man ook altijd gedacht had een goed pensioen te zullen ontvangen. Dat zou ook zo geweest zijn onder de ‘oude regels’ maar in een paar jaar tijd is alles veranderd.

Het hebben van een eigen inkomen is toch iets om over na te denken.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

7 reacties

 1. Ik kan alleen maar bewonderen fulltime moeder, al ben ik het niet. Ik vind moederschap heel belangrijk, maar ik hou het niet vol zonder ook werk voor mezelf te hebben. Ik heb geprobeerd 3 maanden en mislukt, ik vind combinatie heerlijk. Daarom heb ik ook zo respect voor moeder die thuis blijft. Eigenlijk respect voor alle goede moeders. Dat Godelieve daarna werk niet kunnen vinden vind ik jammer tegenwoordig als je 30 bent, ben je al te oud voor de ardbeidsmarkt.

 2. Mijn moeder was vroeger bijna altijd thuis en als kind vond ik dat erg fijn. In de hedendaagse hectische tijd is het lastiger voor moeders om die keuze te maken. Er wordt vaak op ze neergekeken en ook financieel is het niet voor iedereen mogelijk. Ik heb daarom groot respect voor moeders die er toch heel bewust kiezen om fulltime thuismoeder te zijn. Mijn man en ik hebben er destijds voor gekozen om beide parttime te werken en voor onze dochter te zorgen. Waardoor wij maar 1 dag in de week opvang voor haar nodig hadden.

 3. Weet iemand waar Godelieve gebleven is? Ze had twee blogs: LieverVoordelig en LieverGezellig, maar ineens waren de blogs weg. Ik nam contact op met ene Marga die haar nog wel eens belde, maar haar blog was kort na mijn reactie ook verdwenen.

  groetjes,
  Monique

 4. Weet iemand waar Godelieve gebleven is? Ze had twee blogs: LieverVoordelig en LieverGezellig, maar ineens waren de blogs weg. Ik nam contact op met ene Marga die haar nog wel eens belde, maar haar blog was kort na mijn reactie ook verdwenen.

  groetjes,
  Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *