Duitse thuisblijfouders krijgen vanaf 2013 opvoedingsgeld

'Financiële steun is een blijk van waardering voor de rol van de moeder en huisvrouw,' dat vindt de conservatieve Beierse zusterpartij van Merkels CDU. En omdat Merkel hun steun niet kan missen, heeft ze ingestemd met het controversiële 'kinderverzorgingsgeld', door tegenstanders ook wel aanrechtpremie genoemd.

Dit betekent dat Duitse ouders die hun kind thuis verzorgen en opvoeden, in plaats van het naar een kinderdagverblijf te brengen, vanaf volgend jaar 100 euro per maand krijgen. Vanaf augustus 2014 wordt dit 150 euro. Het bedrag wordt maandelijks uitgekeerd tot het kind drie jaar oud is.

Tegenstanders Kindergeld

Tegenstanders van dit Kindergeld zeggen dat het vrouwen ontmoedigt om buitenshuis te gaan werken, en dat het bovendien een gevaar is voor de integratie van buitenlandse gezinnen, doordat de kinderen niet met andere bevolkingsgroepen in contact zullen komen als ze niet naar de crèche gaan.

Mag overheid een dergelijk voorkeursbeleid voeren?

Overigens is 100 euro een schijntje vergeleken bij het bedrag dat de overheid kwijt is aan kinderen die wél naar de crèche gaan. En je kunt vraagtekens zetten bij een overheid die bepaalde levenskeuzes beloont, en andere negeert/afstraft.

Prof. mr. Jeurissen zei in het Weekblad fiscaal recht van mei 2010 hier over het volgende:

‘In een rechtsstaat dient de overheid de binnen een gezin, de private rechtssfeer bij uitstek, gemaakte afspraken over de onderlinge verdeling van taken en over het zich al dan niet beschikbaar stellen voor de arbeidsmarkt te respecteren. Zij moet daaraan dus ook geen nadelige financiële consequenties verbinden.’

Meer lezen

Duitse crisis over 'kindergeld'

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *