Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Thuisblijfmoeder

De overheid wil dat vrouwen financieel onafhankelijk zijn, oftewel economisch zelfstandig. Zes op de 10 vrouwen is dat inmiddels. Maar zo'n  4 op de 10 vrouwen verdient minder dan 950,- netto per maand en voldoet dus niet aan de norm van financiële onafhankelijkheid. Rijksoverheid:

'Omdat 950 euro per maand niet genoeg is om met kinderen zelfstandig van te leven, hanteert de overheid sinds begin 2018 een tweede maat voor het meten van de vordering van het emancipatiebeleid: financiële onafhankelijkheid (TK 2017/2018). Daarbij gaat het om een inkomen uit eigen arbeid van ten minste het wettelijk minimumloon: 1.615,80 per maand.'

Het Sociaal Cultureel Planbureau zocht naar antwoorden op vragen als: 'Wat is er aan de hand met deze vrouwen?! Willen ze niet? Kunnen ze niet?' Hieronder een aantal uitkomsten van hun onderzoek.

Sociaal Cultureel Planbureau: Was will das Niederländische Weib?

  • Van de vrouwen die alleen wonen voelt drie op de vier een financiële noodzaak om te werken. Gaan vrouwen samenwonen, dan voelt de helft nog maar die noodzaak. Zeker als ze kinderen hebben.
  • Het inkomen van de vrouw wordt vooral bij anderhalfverdieners gezien als voor 'erbij', 'een extraatje'. Vooral de mannen vinden dat de vrouw wat werk betreft ‘haar hart moet volgen’ en niet voor het geld (meer) hoeft te werken. Ze blijven ook graag thuis voor de kinderen. 
  • Bij tweeverdieners ligt de situatie vaak anders. Zij zijn vaker hoogopgeleid zijn en vinden zowel werk en carrière belangrijk en leuk. Kinderen een aantal dagen naar de opvang brengen, vinden deze vrouwen geen probleem. De behoefte om economisch zelfstandig te zijn is voor deze vrouwen ook groter. 
  • Vrouwen zien rekening houden met een scheiding, als een gebrek aan vertrouwen in hun huwelijk. 

Wil je als vrouw graag economisch zelfstandig zijn? Dan adviseert het SCP om meer uren buitenshuis te gaan werken.

Herken jij je in de vier punten die het SCP noemt?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Ik blijf graag economisch zelfstandig ja. Ik moet er niet aan denken dat ik niet mijn eigen beslissingen zou kunnen nemen. Het mooie is dat ik hem nu af en toe zakgeld geef om koekjes te kopen voor op zn werk:p En dat terwijl hij meer verdient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *