Thuisblijfmoeder: de 6 grootste voordelen

thuisblijfmoeder, fulltime moederen

Fulltime moederen. Thuisblijfmoeder zijn.

Het is een keuze die veel vrouwen nog steeds durven te maken. Hieronder een overzicht van de 6 grootste voordelen van thuisblijfmoeder zijn, oftewel fulltime moederen.

6 van de grootste voordelen van fulltime moederen

 1. Met stip op nummer 1: je hoeft niets te missen van je kind. Niet het eerste stapje, het eerste woordje etc. Dit voordeel komt ook keer op keer terug in de interviews met thuisblijfmoeders.
 2. Rust in huis. Ook dit wordt vaak genoemd door vrouwen die fulltime moederen. Geen hectiek om je kind op tijd naar de kinderopvang te brengen, en zelf op tijd op het werk te verschijnen.
 3. Duidelijke taakverdeling. Hoewel traditionele feministes doen alsof het huishouden minderwaardig werk is, kan een (t)huis niet zonder. Hoewel het uiteraard prima is om de taken te verdelen, kan een duidelijke taakverdeling rust en duidelijkheid opleveren en onderlinge irritaties verminderen. Het is het principe van 2 kapiteins op 1 schip: dat geeft vaak gedoe. Beiden hebben hun eigen aanpak. Door het werk te verdelen in binnenshuis en buitenshuis zijn zowel de thuisblijfmoeder/huisman als de kostwinner kapitein op hún schip.
 4. Feitelijk ben je als thuisblijfmoeder zelfstandig ondernemer: je runt je eigen bedrijf. Dat betekent een zekere mate van vrijheid. Je kunt tot op zekere hoogte zelf je tijd en dag indelen, binnen de grenzen van het schoolsysteem en de grillen van je kind(eren). Heb je bijvoorbeeld een doorwaakte nacht gehad? Dan kun je ervoor kiezen om die dag rustig aan te doen.
 5. Ruimte voor nieuwe dingen. Er zijn allerlei leuke en interessante dingen om te doen en te ontdekken als je thuisblijfmoeder bent. Zo kun je een cursus ontwikkelingspsychologie doen via de LOI of NTI, een blog beginnen, nieuwe hobby's oppakken, vrijwilligerswerk doen etc. De mogelijkheden zijn eindeloos.
 6. Je bent er voor je kind. Geen schuldgevoel of je er wel voldoende bent voor je kind. Geen geschipper tussen betaald werk en je gezin. Geen verhalen over dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Je bént er. 

Conclusie

Niet iedereen durft het aan om fulltime te zorgen voor huis en gezin. Velen zijn bang dat ze er 'saai' van worden, en zich niet meer zullen ontwikkelen. Of dat ze er een stomme moeder van zullen worden.
Maar voor wie wel het lef heeft om thuisblijfmoeder te worden, en durft af te wijken van het platgetreden pad, gaat er een wereld open!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

18 reacties

 1. Terugkijkend op mijn leven als "thuisblijfmoeder"kan ik constateren dat daardoor de invulling van mijn leven zeer gevarieerd was. Naast het thuisblijfmoederschap had ik tijd voor hobby,s, tijd voor het meedoen aan cursussen, aandacht geven aan mensen die dat nodig hadden. Kortom, ik kijk er met veel voldoening op terug. Zou niet willen ruilen hoewel ik uiteraard de voordelen zie van deze tijd. Maar daarbij blijf ik me afvragen "vrouw, wat wil jij eigenlijk zelf het allerliefste, waar ligt je hart"? En wat laat je je opdringen ? Wees je dat bewust en durf keuzes te maken!

 2. Terugkijkend op mijn leven als "thuisblijfmoeder"kan ik constateren dat daardoor de invulling van mijn leven zeer gevarieerd was. Naast het thuisblijfmoederschap had ik tijd voor hobby,s, tijd voor het meedoen aan cursussen, aandacht geven aan mensen die dat nodig hadden. Kortom, ik kijk er met veel voldoening op terug. Zou niet willen ruilen hoewel ik uiteraard de voordelen zie van deze tijd. Maar daarbij blijf ik me afvragen "vrouw, wat wil jij eigenlijk zelf het allerliefste, waar ligt je hart"? En wat laat je je opdringen ? Wees je dat bewust en durf keuzes te maken!

 3. Ik vind het heel fijn dat ik zowel thuisblijfmoeder als ondernemer ben. Voor mij echt het beste van twee werelden. Mijn man en ik werken beiden parttime en met twee kapiteins vaart ons schip het beste.

 4. Ik vind het heel fijn dat ik zowel thuisblijfmoeder als ondernemer ben. Voor mij echt het beste van twee werelden. Mijn man en ik werken beiden parttime en met twee kapiteins vaart ons schip het beste.

 5. Het brengt veel rust in de tent, wat doorslaggevend kan zijn als je partner lange dagen maakt of onregelmatig werk heeft. En je kunt meer dingen in en rond huis oppakken, klussen en zo. Ikzelf (parttime blijven werken) heb me minder op klussen gericht maar wel altijd huishouden er bij gedaan, vermoedelijk vooral omdat ik het voorbeeld van mijn moeder had over wat er allemaal bij een huishouden komt kijken. Ik doe nog altijd veel in het huishouden en heb aardigheid aan handwerken en koken. Maar wel eens te weinig tijd om helemaal niks te doen (dus ook geen tv of scherm), en dat schijnt heel heilzaam te zijn voor de hersenen. Noot aan zelf: nu afloggen

 6. Het brengt veel rust in de tent, wat doorslaggevend kan zijn als je partner lange dagen maakt of onregelmatig werk heeft. En je kunt meer dingen in en rond huis oppakken, klussen en zo. Ikzelf (parttime blijven werken) heb me minder op klussen gericht maar wel altijd huishouden er bij gedaan, vermoedelijk vooral omdat ik het voorbeeld van mijn moeder had over wat er allemaal bij een huishouden komt kijken. Ik doe nog altijd veel in het huishouden en heb aardigheid aan handwerken en koken. Maar wel eens te weinig tijd om helemaal niks te doen (dus ook geen tv of scherm), en dat schijnt heel heilzaam te zijn voor de hersenen. Noot aan zelf: nu afloggen

 7. Ik was thuisblijfmoeder, maar het was niet echt een wens. Een gedwongen keuze meer. Met een gehandicapt kind kan je soms niet anders dan zelf de zorg doen omdat de zorg te ingewikkeld geworden is om anderen te laten doen.Een avondje de deur uit om een cursus te volgen of te sporten zit er dan ook niet in.
  Het is zelfs zo dat je bij je zwaar gehandicapte kind in het ziekenhuis moet blijven omdat verpleging de intensieve zorg anders niet aan kan.
  https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/verpleegkundige-ouders-moeten-in-ziekenhuis-verplicht-24-uur-per-dag-bij-hun-kind-blijven

 8. Ik was thuisblijfmoeder, maar het was niet echt een wens. Een gedwongen keuze meer. Met een gehandicapt kind kan je soms niet anders dan zelf de zorg doen omdat de zorg te ingewikkeld geworden is om anderen te laten doen.Een avondje de deur uit om een cursus te volgen of te sporten zit er dan ook niet in.
  Het is zelfs zo dat je bij je zwaar gehandicapte kind in het ziekenhuis moet blijven omdat verpleging de intensieve zorg anders niet aan kan.
  https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/verpleegkundige-ouders-moeten-in-ziekenhuis-verplicht-24-uur-per-dag-bij-hun-kind-blijven

 9. Voor iedereen die twijfelt: doen! Het is geweldig, daar kan geen tweede salaris tegenop. Maar helaas is niet iedereen in de positie. Wat helemaal fijn is natuurlijk als je een baan thuis kunt combineren met moederen.

 10. Voor iedereen die twijfelt: doen! Het is geweldig, daar kan geen tweede salaris tegenop. Maar helaas is niet iedereen in de positie. Wat helemaal fijn is natuurlijk als je een baan thuis kunt combineren met moederen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *