De rollen omgedraaid: kostwinnaressen en huismannen

In Amerika verdient ondertussen een kwart van de getrouwde vrouwen meer dan hun partner, en steeds meer vrouwen zijn de belangrijkste kostwinner.

Huisman: rust in huis

Een voorbeeld van een stel dat de rollen omdraaide zijn de Amerikaanse Jonathan Heisey-Grove en zijn vrouw Dawn. Jonathan verloor zijn baan en daarmee ook de plek op de bijbehorende bedrijfscrèche. Hij bleef daarom eerst maar even thuis, om de kosten van kinderopvang uit te sparen. En toen gebeurde er iets: hun leven werd rustiger, hun zoontje was niet langer overprikkeld en overstuur, en iedereen voelde zich gelukkiger. Nu is Jonathan een overtuigd huisman. Maar zijn vrouw Dawn betaalt de prijs: zij heeft vaak het gevoel dat ze iets mist.

De rollen omgedraaid: een nieuwe dynamiek

Het is dus niet alleen maar rozegeur en maneschijn. Ruilen van (traditionele) rol kan problemen creëren in een relatie: sommige huismannen raken gedeprimeerd en gaan aan zichzelf twijfelen. En er zijn kostwinnende moeders die wrok voelen t.o.v. hun partner. Lees hier meer over in het artikel The Breadwinner Complex: Are Women Apologizing For Earning More Than Their Husbands?

Huwelijken onder druk

Sommige huwelijken lopen zelfs op de klippen, wanneer de traditionele rollen worden omgedraaid. Echtparen waarbij de vrouw meer verdient zijn minder tevreden over hun relatie en scheiden vaker. Nog opvallender is dat vrouwen, als ze een hoger inkomen hebben dan hun man, juist meer in het huishouden gaan doen en meer met de kinderen!

'Our analysis of the time use data suggests that gender identity considerations may lead a woman who seems threatening to her husband because she earns more than he does to engage in a larger share of home production activities, particularly household chores.' (Bron)

Is dit ons voorland?

Aangezien vaak wordt gezegd dat de ontwikkelingen in Amerika voorspellend zijn voor Nederland, is het een interessant fenomeen dat daar steeds meer vrouwen de rol van (enige) kostwinner op zich nemen.

De vraag is alleen: is dat een belofte voor de toekomst? Of vervloeken we over een tijdje, zoals cabaretier Hans Lebbis voorspelde, de feministes die arbeidsparticipatie heilig verklaarden?

Stay-At-Home Dads, Breadwinner Moms And Making It All Work

In onderstaande Amerikaanse radio uitzending vertellen Jonathan en Dawn over hun ervaringen als huisman en kostwinner.

Radio uitzending, 16 mei, 2013.
Duur: 7:47


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *