Campagne: Samen uit, samen thuis

Minister Henk Kamp wil dat vrouwen de arbeidsmarkt op gaan, en verklaarde in het radioprogramma Dit is de dag:

'We kunnen de werkkracht van onze vrouwen niet missen in onze samenleving. En bovendien: 1 op de 3 relaties komt vroegtijdig tot een eind, dus het is verstandig als vrouwen blijven werken nadat ze kinderen krijgen.'

Daarbij vergeet Kamp gemakshalve dat relaties júíst eerder in echtscheiding eindigen wannéér beide partners buitenshuis werken. Als Thuisblijfmoeder heb je feitelijk een lager risico op echtscheiding, en dan hebben we het nog niet eens over vertrouwen hebben in je partner en relatie.

En uiteraard kan de werkkracht van vrouwen niet gemist kan worden in onze samenleving, maar sinds wanneer mag die werkkracht alleen worden ingezet voor betáálde arbeid?

Campagne Samen uit, samen thuis

Vanochtend gaf Henk Kamp de aftrap van de campagne van de Nederlandse Vrouwenraad 'Samen uit, samen thuis'. De campagne heeft tot doel:

'Bevorderen van blijvende arbeidsparticipatie van vrouwen, actief burgerschap en het voorkomen van achterstand in de ontwikkeling van vrouwen bij moederschap.'

Hoewel minister Henk Kamp nog wat sputtert over keuzevrijheid, is de Nederlandse Vrouwenraad duidelijk: vrouwen moeten fulltime aan de betaalde arbeid.

Kinderen naar de opvang, en mama aan het 'werk'

De algehele minachting voor het werk van zorg en opvoeding die spreekt uit deze campagne, is helaas kenmerkend voor het huidige overheidsbeleid. De zorg voor kinderen wordt geofferd op het altaar van de economie, en kinderen en moederschap zijn lastige hinderpalen voor arbeidsparticipatie.

Maar feitelijk is er slechts één plek waar zowel mannen als vrouwen niet gemist kunnen worden, en dat is thuis, in hun gezin.

Vergelijkbare berichten

10 reacties

 1. Verschrikkelijk! Wanneer je werkt omdat je het leuk vind, prima, maar hier wordt deze campagne alleen maar neergezet om meer belastingen te ontvangen van meer werkende vrouwen! Waar bemoeien ze zich mee?!

 2. Verschrikkelijk! Wanneer je werkt omdat je het leuk vind, prima, maar hier wordt deze campagne alleen maar neergezet om meer belastingen te ontvangen van meer werkende vrouwen! Waar bemoeien ze zich mee?!

 3. Die werkrkacht van vrouwen is gewoon nodig: in de zorg, in het onderwijs, etc. Stel dat al die moeders die nu een betaalde baan zouden hebben (zo'n 4 miljoen vrouwen), ontslag zouden nemen, om fulltime thuis te zijn. Dat zou een ramp zijn voor de maatschappij. Enerzijds omdat er dan ontzettend veel minder belastinggeld binnenkomt, en er dus enorm bezuinigd zal moeten worden op onderwijs, zorg e.d., maar anderzijds omdat er gewoon een ernstig tekort zal zijn aan werknemers...

  Het is ook wel eens goed om je in te zetten voor de hele samenleving in plaats van alleen maar voor je gezin.

  groeten
  Sophie

 4. Die werkrkacht van vrouwen is gewoon nodig: in de zorg, in het onderwijs, etc. Stel dat al die moeders die nu een betaalde baan zouden hebben (zo'n 4 miljoen vrouwen), ontslag zouden nemen, om fulltime thuis te zijn. Dat zou een ramp zijn voor de maatschappij. Enerzijds omdat er dan ontzettend veel minder belastinggeld binnenkomt, en er dus enorm bezuinigd zal moeten worden op onderwijs, zorg e.d., maar anderzijds omdat er gewoon een ernstig tekort zal zijn aan werknemers...

  Het is ook wel eens goed om je in te zetten voor de hele samenleving in plaats van alleen maar voor je gezin.

  groeten
  Sophie

 5. Vrouwen die fulltime zorgen en opvoeden, leveren wel degelijk een bijdrage aan de samenleving. Zij investeren letterlijk en figuurlijk in de toekomst van de maatschappij.

  Bovendien zegt hier niemand dat alle vrouwen ontslag moeten nemen. Hun arbeidskracht is onmisbaar: zowel thuis als buitenshuis.

  Het Moederfront bestrijdt alleen de heiligverklaring van betaald werk als de enige weg naar zelfontplooiing, en als enige manier om je nuttig te maken voor de maatschappij.

 6. Helemaal met Nicole eens! Er zijn genoeg vrouwen die carriere willen maken en zich het beste voelen in de combinatie werk-thuis. Er zijn ook vrouwen die via het gezin een zeer belangrijke functie vervullen! Maar een overheid hoeft zich daar niet tegenaan te bemoeien, behalve de mogelijkheden te verbeteren om een carriere te kunnen combineren, zonder de vrouwen die thuis blijven voor hun gezin te benadelen en dat gebeurd nu wel. Die keuzevrijheid moet er ook zijn en dat heet emancipatie, toch?

 7. En als het nou nog zo was dat er allerbei banen voor het oprapen lagen. Maar dat is niet zo. Zeker in de regio waar ik woon is er niks anders dan slechts call-center werk te vinden. Daar moet je echt voor voelen. Moeten we dan alle vrouwen uit huis jagen, hun kinderen de crèche in, zodat die moeders meer mensen thuis telefonisch kunnen gaan 'lastig vallen' ? Er is weinig werk, ik heb HBO maar werk nu thuis omdat er geen 'passende' banen zijn waarbij deeltijd mogelijk is. Het is of 36/40 uur werken, of niks. Nou dan het laatste, en ben ik thuis als gastouder begonnen. Tot ieders tevredenheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *