Sire campagne: Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?

Het doet bijna denken aan een 1 april grap. Een filmpje met ravottende jongens die griezelige stunts uithalen met een fiets, en woest in bomen klimmen.

En dan de aankondiging van een onverwoestbare broek die 15 keer sterker is dan... staal!

'DSM Dyneema en de denimfabrikant Soorty ontwikkelden een onverwoestbare broek: Broekie. Met deze broek krijgen jongens de ruimte om te leren door te proberen.'

Maar het is de nieuwe campagne van Sire: Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?

Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?

Met het doel van de campagne is niets mis: Sire wil met deze campagne mensen tot nadenken stemmen over hoe ze met jongens omgaan. De vraag 'Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?' is bedoeld als een soort wake-up-call.

Feminisering

Het idee achter de campagnj is dat door de veranderingen in de maatschappij, die vooral gunstig zijn voor meisjes en vrouwen, jongens het moeilijk hebben. Wiskunde sommen worden bijvoorbeeld verpakt in verhaaltjes en het huidige onderwijssysteem doet een beroep op vaardigheden die jongens minder of pas later ontwikkelen.

Maar de kritiek die de campagne oproept is weinig verrassend.

Kritiek op de Sire campagne over jongens

Hier onder een bloemlezing van kritiekpunten die de campagne oproept:
 • De campagne leidt tot stereotypering en clichébeelden.
 • De campagne is een vervelend staaltje hokjesdenken
 • De campagne lijkt wel een oproep tot terugkeer van de jaren 50
 • Komt er nu ook een campagne met de vraag of meisjes nog wel genoeg meisjes zijn? En zo ja wat is dan 'genoeg meisje'?
 • De verschillen tussen jongens onderling zijn groter dan de verschillen tussen meisjes en jongens. Daar doet deze campagne geen recht aan.
 • Niet alle jongens houden van ravotten, experimenteren en wild spelen.
 • Ook meisjes leren door experimenteren en doen.
 • De campagne benadrukt onnodig verschillen tussen meisjes en jongens.
 • De campagne scheert alle jongens over één kam.

De Sire campagne zelf bekijken?

Naast de tv-commercial is er een bioscoopversie van een minuut. Verder wordt print, radio, outdoor, online (video), social en PR ingezet.

Op de speciale website www.laatjijjouwjongengenoegjongenzijn.nl/ kun je filmpjes van experts bekijken, en bovendien kans maken op die onverwoestbare broek.

Test of jij jouw jongen genoeg vrij laat: mijn resultaten

Op de site van de campagne vind je een test die je kunt doen om te kijken of jij jouw jongen voldoende vrijheid geeft.

Ik maakte de test twee keer. De eerste keer antwoordde ik sociaal wenselijk en kreeg ik dit resultaat:

laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?

Vervolgens deed ik de test nog een keer en koos telkens het antwoord waarbij ik jongens weinig ruimte gaf. En dat leverde dit resultaat op:

laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?

Wat me opviel toen ik de sociaal wenselijke antwoorden gaf, telkens ruim 90% van de mensen het met mij eens was. Bij de negatievere antwoorden lag dat percentage rond de 15%.


Je zou dus kunnen concluderen dat we, in ieder geval in theorie, met z'n allen jongens wel degelijk genoeg ruimte willen geven.

Conclusie over de Sire campagne

De Sire campagne Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn? is nu al effectief, want hij doet stof opwaaien. Mensen praten er al dan niet verontwaardigd over. Dus het doel om de discussie over hoe we met jongens omgaan aan te wakkeren wordt bereikt.

De test die je kunt doen op de campagne site laat bovendien zien dat een meerderheid, in ieder geval in theorie, vindt dat jongens ruimte nodig hebben.

Lees ook:

Wat vind jij van deze Sire campagne en het idee dat jongens te weinig jongen kunnen zijn?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

28 reacties

 1. Tenenkrommend. Maar ik vind wel dat ze een terecht punt maken. Alleen de reacties zijn zo voorspelbaar. En dan die voice over, een zware maar slecht articulerende stem, ik vind het een beetje zielig. Precies passend bij het beeld dat geschetst wordt: mannelijk, maar wel een beetje geknakt.

 2. Tenenkrommend. Maar ik vind wel dat ze een terecht punt maken. Alleen de reacties zijn zo voorspelbaar. En dan die voice over, een zware maar slecht articulerende stem, ik vind het een beetje zielig. Precies passend bij het beeld dat geschetst wordt: mannelijk, maar wel een beetje geknakt.

 3. Was er niet een tijdje terug een campagne over dat we onze kinderen meer vrij moesten laten? en dat je kinderen zag die samen met een kok met een mes mochten snijden. En met een piloot van een hoog ding af mochten springen? Ik weet het niet hoor, hoe ik daarin zit. Ik vind veel dingen snel te eng. Daarbij hebben we een meisje. Maar al met al doet De Man wel veel klauter- en springdingen met haar. Dus ja...

 4. Was er niet een tijdje terug een campagne over dat we onze kinderen meer vrij moesten laten? en dat je kinderen zag die samen met een kok met een mes mochten snijden. En met een piloot van een hoog ding af mochten springen? Ik weet het niet hoor, hoe ik daarin zit. Ik vind veel dingen snel te eng. Daarbij hebben we een meisje. Maar al met al doet De Man wel veel klauter- en springdingen met haar. Dus ja...

 5. Eerlijk gezegd sta ik hier best positief tegenover. Nu heb ik geen jongen en weet ik ook niet of ze 'meer jongen' zouden moeten zijn. Volgens mij is het in de opvoeding belangrijk te kijken naar je kind en te zien waar hij of zij behoefte aan heeft. En generaliseren mag best als je mensen tot nadenken en discussiëren wil aanzetten, wat volgens mij redelijk gelukt is.

 6. Eerlijk gezegd sta ik hier best positief tegenover. Nu heb ik geen jongen en weet ik ook niet of ze 'meer jongen' zouden moeten zijn. Volgens mij is het in de opvoeding belangrijk te kijken naar je kind en te zien waar hij of zij behoefte aan heeft. En generaliseren mag best als je mensen tot nadenken en discussiëren wil aanzetten, wat volgens mij redelijk gelukt is.

 7. Weer zo'n discussie waarbij ik blij ben dat ik geen kinderen heb. Maar ik vind het in het algemeen dat kinderen teveel betutteld worden, dat ze niet genoeg ruimte krijgen om eigen dingen te ontdekken en fouten te maken.
  Dus ik vind het wel goed dat hier aandacht aan wordt besteed, maar die focus op alleen jongens, dat is dus ook betuttelend.

 8. Weer zo'n discussie waarbij ik blij ben dat ik geen kinderen heb. Maar ik vind het in het algemeen dat kinderen teveel betutteld worden, dat ze niet genoeg ruimte krijgen om eigen dingen te ontdekken en fouten te maken.
  Dus ik vind het wel goed dat hier aandacht aan wordt besteed, maar die focus op alleen jongens, dat is dus ook betuttelend.

 9. Ik heb dus een jongen van 14 die helemaal niet van wilde dingen houdt! Heeft ie nooit gedaan als kleuter al niet, in tegenstelling tot mijzelf! Ik was een echt boender meisje, bomen klimmen, fikkie stoken, ik had zo in het spotje gepast! ..Misschien is spotje een eyeopener voor een algemene trend ofzo? In ieder geval maakt het een buzz en praat iedereen erover. Maar ik ben toch echt van mening dat je ieder kind moet beoordelen op zijn eigen karakter en behoeftes, jongen of meisje.

 10. Ik heb dus een jongen van 14 die helemaal niet van wilde dingen houdt! Heeft ie nooit gedaan als kleuter al niet, in tegenstelling tot mijzelf! Ik was een echt boender meisje, bomen klimmen, fikkie stoken, ik had zo in het spotje gepast! ..Misschien is spotje een eyeopener voor een algemene trend ofzo? In ieder geval maakt het een buzz en praat iedereen erover. Maar ik ben toch echt van mening dat je ieder kind moet beoordelen op zijn eigen karakter en behoeftes, jongen of meisje.

 11. Ik zag er afgelopen week wat van in het nieuws. Een hele discussie en dat de jongens een grovere motoriek hebben en dus eerder voor bepaalde spellen zouden kiezen. ik vind het weer een discussie om niks, lekker laten waarom perse de focus op de jongen?

 12. Ik zag er afgelopen week wat van in het nieuws. Een hele discussie en dat de jongens een grovere motoriek hebben en dus eerder voor bepaalde spellen zouden kiezen. ik vind het weer een discussie om niks, lekker laten waarom perse de focus op de jongen?

 13. Ik begrijp wat ze bedoelen met de campagne, maar ik had het liever wat algemener gezien. Als ze het gericht hadden op alle kinderen was het waarschijnlijk beter opgevat. Laat kinderen kind zijn. Ook meisjes mogen wild buiten spelen.

 14. Ik begrijp wat ze bedoelen met de campagne, maar ik had het liever wat algemener gezien. Als ze het gericht hadden op alle kinderen was het waarschijnlijk beter opgevat. Laat kinderen kind zijn. Ook meisjes mogen wild buiten spelen.

 15. Ik heb de hele campagne niet gevoerd, misschien ook omdat mijn jongen inmiddels 18 is 😉 In elk geval vind ik dat jongens wel de ruimte moeten krijgen om zich goed te ontwikkelen, net als meisjes. Zelf was ik een stoer meisje en was ik degene die wilde dingen deed (liep niet altijd goed af, maar dat terzijde). Stereotype behandeling is daarom not done in mijn ogen

 16. Ik heb de hele campagne niet gevoerd, misschien ook omdat mijn jongen inmiddels 18 is 😉 In elk geval vind ik dat jongens wel de ruimte moeten krijgen om zich goed te ontwikkelen, net als meisjes. Zelf was ik een stoer meisje en was ik degene die wilde dingen deed (liep niet altijd goed af, maar dat terzijde). Stereotype behandeling is daarom not done in mijn ogen

 17. Ik snap het wel. Ik denk dat de maatschappij jongens te veel in het gareel wil houden en anders zijn ze meteen te druk. Het is goed om er met zijn alle even bij stil te staan en hopelijk komen er meer meesters in de onderbouw

 18. Ik snap het wel. Ik denk dat de maatschappij jongens te veel in het gareel wil houden en anders zijn ze meteen te druk. Het is goed om er met zijn alle even bij stil te staan en hopelijk komen er meer meesters in de onderbouw

 19. Ach, van mij mogen jongens en meisjes lekker in bomen klimmen en onder schrammen weer thuiskomen... Maar dat is gemakkelijk gezegd als je geen kinderen hebt.. 😉

 20. Ach, van mij mogen jongens en meisjes lekker in bomen klimmen en onder schrammen weer thuiskomen... Maar dat is gemakkelijk gezegd als je geen kinderen hebt.. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *