Echtscheiding en de Thuisblijfmoeder

echtscheiding

We kunnen mensen op de maan laten lopen, zestigjarigen zwanger maken maar een huwelijk in stand houden wordt tegenwoordig gepresenteerd als iets dat vrijwel onmogelijk is.

'Pas op voor financiële afhankelijkheid'

Vandaar dat ouders die ervoor kiezen om een periode fulltime te zorgen voor hun kinderen, worden gewaarschuwd voor de financiële risico's die ze lopen met deze keuze. Want als huisman of thuisblijfmoeder heb je immers geen eigen inkomen en bouw je geen pensioen op. Zorg en opvoeding zijn onbetaalde arbeid. En dat kan financieel kwetsbaar maken in geval van echtscheiding.

Daarom wordt graag de statistiek dat één op de drie huwelijken eindigt in echtscheiding van stal gehaald. Waarbij voor het gemak niet wordt gezegd dat twee op de drie huwelijken dus wel degelijk de eindstreep halen.

Wat kun je nou doen als thuisblijfmoeder/huisman om de risico's van een periode fulltime zorgen en opvoeden te beperken?

1. Investeer in de relatie met je partner

Niet voor niets luidt de trouwbelofte: 'Tot de dood ons scheidt.' Het is de moeite waard om te investeren in de relatie met je partner. Ook in barre en slechte tijden.

Psychiater Bram Bakker zegt hier over het volgende:


'Naar mijn idee is het allerbelangrijkste dat je de problemen die jou en je relatie in de
weg zitten probeert te doorstaan. Het uithoudingsvermogen dat daarvoor nodig is, lijkt
een steeds schaarser wordend goed of men lijkt het er tegenwoordig steeds minder
voor over te hebben, maar het is onmisbaar als je wilt groeien binnen een relatie.'

Zorg dat je contact houdt met je partner, en steek tijd en moeite in je relatie.

2. Vul het denkbeeldige gat in je cv

Als je een periode fulltime zorgt voor je kinderen dan wordt dit gezien als een gat in je cv. Als een periode waarin je 'niets doet'. Het is bizar, maar een tekens des tijds. Aangezien het werk dat je thuis doet dus niet meetelt, kun je het vermeende gat vullen met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, studie en het bijhouden van je vakliteratuur.

Mocht je huwelijk nou inderdaad dat ene op de drie huwelijken zijn dat dat in een scheiding uitmondt, dan zijn je kansen op de arbeidsmarkt groter als je cv en vakkennis op orde zijn.

3. Werk vanuit huis

Veel moeders starten hun eigen bedrijf en runnen dat vanuit huis. Het grote voordeel van eigen baas zijn is dat je flexibel bent en je werktijden makkelijk op je kinderen kunt afstemmen.

4. Blijf sparen indien mogelijk

Als het financieel haalbaar is van één inkomen, is het goed om te blijven sparen. Je zou hiervoor bijvoorbeeld het bedrag van de Algemene Heffingskorting kunnen gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om geld te storten in een lijfrente bij een bank. Meer informatie hier over vind je op de site van de Belastingdienst.

Eerste hulp bij echtscheiding

Stel nou dat je huwelijk toch strandt. Welke stappen kun je dan zetten om de scheiding in gang te zetten?  Dan kun je of je nou thuisblijfmoeder bent of niet, wel wat hulp gebruiken. Je kunt onder andere een echtscheidingsbemiddelaar inschakelen. Die kan dan bijvoorbeeld ook bemiddelen tussen jou en je toekomstige ex over de financiën, zodat je na de scheiding niet berooid achterblijft.

Stel jezelf de volgende vragen

 • Hoeveel geld is er nodig om maandelijks rond te komen?
 • Zou je partneralimentatie wensen?
 • Hoeveel spaargeld zou je moeten hebben om het 6 maanden uit te houden zonder inkomen?
 • Wie blijft in het huis wonen en is dat financieel haalbaar?
 • Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden?
 • Als je een baan nodig hebt om rond te komen, hoeveel tijd heb je dan om die te vinden?
 • Heb je een 'support system' om je heen? Mensen op wie je terug kunt vallen?

Een bemiddelaar op het gebied van echtscheiding kan je helpen de antwoorden te vinden op deze vragen.

Conclusie over echtscheiding en thuisblijfmoeders

Gelukkig blijft twee op de drie huwelijken in stand. Maar mocht jouw huwelijk die ene op de drie zijn dat strandt, dan ben je als thuisblijfmoeder/huisman financieel toch wat kwetsbaarder dan wanneer je al die tijd een eigen inkomen had. Dan kun je dus wel wat hulp gebruiken. Je kunt dan onder andere een echtscheidingsbemiddelaar inschakelen. Die kan dan bijvoorbeeld ook bemiddelen tussen jou en je toekomstige ex over de financiën, zodat je na de scheiding niet berooid achterblijft.

Leestip

Lees ook het verhaal van Monique. Zij was thuisblijfmoeder en werd door echtscheiding een alleenstaande moeder.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Ik heb daar vaak over nagedacht. Ik heb mijn goede job opgegeven om huismoeder te worden negen jaar geleden. Financieel is dit nog steeds haalbaar voor ons, maar wat als...
  Daarom probeer ik inderdaad te sparen zodat ik het in het slechtste geval even zou kunnen redden zonder inkomen.

 2. Ik heb daar vaak over nagedacht. Ik heb mijn goede job opgegeven om huismoeder te worden negen jaar geleden. Financieel is dit nog steeds haalbaar voor ons, maar wat als...
  Daarom probeer ik inderdaad te sparen zodat ik het in het slechtste geval even zou kunnen redden zonder inkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *