Dat is mijn moeder niet!

Daniëlle de Groene, tekstschrijver, werd verliefd op een man 'met bagage' zoals dat heet.

De inkt op zijn scheidingspapieren was bij wijze van spreken nog nat, toen ze elkaar ontmoetten. En zo werd Daniëlle stiefmoeder van een jongen en een meisje.

Ervaringen van een stiefmoeder

In haar boek Dat is mijn moeder niet! schrijft ze over haar ervaringen als stiefmoeder. En ze doet dat op een aangename en integere manier. 'Dat is mijn moeder niet' biedt daardoor een evenwichtig beeld van de dingen waarmee je als stiefmoeder te maken krijgt. Ook de effecten van het leven in twee gezinnen op de kinderen beschrijft Daniëlle in alle openheid. Zo beschrijft ze dat de kinderen soms zelfs andere stemmen hebben in het 'andere gezin'.

Daniëlle durft haar eigen onzekerheden in de ogen te zien, en stelt dingen niet mooier voor dan ze zijn. Maar ook niet slechter. Het is allemaal 'ontzettend grijs' schrijft ze.

'Het zijn niet helemaal wel mijn kinderen en ook niet helemaal niet. Het is niet zwart-wit, het is helemaal grijs.'

Over eigen ego heen kunnen stappen

Je eigen ego opzij kunnen zetten lijkt een belangrijke vaardigheid in samengestelde gezinnen. Zowel voor de stiefmoeder als de biologische moeder. Zo moet Daniëlle mee naar de Bijenkorf om samen met haar stiefdochter een cadeautje voor moederdag te kopen voor de biologische moeder. En de biologische moeder moet Daniëlle ruimte en vertrouwen geven in haar rol als stiefmoeder.

Beide vrouwen slagen hier in. Dat maakt 'Dat is mijn moeder niet' een inspirerend voorbeeld hoe het ook kan. Hier geen volwassenen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, of elkaar proberen te kwetsen over de ruggen van hun kinderen.

Biologische en stiefmoeder: tot elkaar veroordeeld

De biologische en stiefmoeder kunnen niet om elkaar heen, lijkt het.

'De moeder van mijn stiefkinderen is de vrouw met wie ik het meeste contact heb, meer dan mijn moeder, mijn zus of mijn goede vriendinnen bij elkaar. We bellen, mailen, sms'en en whatsappen er lustig op los.'

En als Daniëlle is bevallen van haar eerste kind, brengt de biologische moeder de (stief)kinderen naar het ziekenhuis om de baby te bewonderen.

'Ik had me van tevoren nooit gerealiseerd hoeveel intieme momenten ik met haar zou delen,' schrijft Daniëlle hier over.

Maar toch is er ook een stukje ongemak. En Daniëlle ervaart het als een opluchting als het 'andere gezin' verhuisd uit dezelfde buurt.

Dit is kenmerkend voor het hele boek. Wat dat betreft had het ook 50 tinten grijs kunnen heten!

Praktische informatie

Dat is mijn moeder niet! is voor 14,95 te koop bij bol.com. Het is goed en aangenaam geschreven in een prettige schrijfstijl. Interessant leesvoer, of je nou stiefmoeder bent of niet.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *