Anneleen Bonte: zelf zorgen? Dan verdien je 0,0 en hebt geen rechten

Anneleen de Bonte

De Belgische Anneleen De Bonte is huisarts. Ze wil een gezonder financieel systeem, en zet zich in voor een duurzaam pensioenfonds.

Op de site Zwijgen is geen optie vind je een videofragment met Anneleen de Bonte waarin ze een bekende, en intrigerende paradox benoemt:

Zorgtaken tellen alleen mee als je ze voor een ander doet, tegen betaling.

Menig thuisblijfmoeder zal dit verschijnsel kunnen beamen!

Luister zelf

Anneleen de Bonte

Hieronder het transcript van het betreffende fragment:

'Stel dat gij als vrouw een kindje hebt van twee, en uw moeder woont nog in huis en die heeft wat verzorging nodig. En je hebt ook nog een buurvrouw waar ge wat boodschappen voor doet. En een beetje een oogje in het zeil houdt, want die is niet goed te been.
Als gij beslist om zelf voor dat kind te zorgen en voor je moeder en voor die buurvrouw... Dan verdien 0,0 en heb je geen pensioen en geen rechten. Je hebt niks.
Als gij uw kind naar de crèche brengt, uw moeder naar het rusthuis en uw buurvrouw dan ook, of  naar een serviceflat en u gaat zelf bij familiehulp in het gezin van iemand anders juist dezelfde dingen doen dan verschijnt gij al die keren in het Bruto Nationaal Product. Want dan heeft u bijgedragen aan de crèche en het rusthuis.  En je krijgt zelf ook nog wat pensioen en je hebt eigenlijk... '

Ondertussen hebben mensen een gevoel van verscheurdheid, omdat ze dat eigenlijk zo niet willen.'

Feminisme het schoothondje van het kapitalisme

Anneleen de Bontes observatie deed me denken aan een artikel van filosofie professor Nancy Fraser in The Guardian. Ze uit daarin haar zorgen dat het feminisme is verworden tot het schoothondje van het kapitalisme:

'Where feminists once criticised a society that promoted careerism, they now advise women to lean in. A movement that once prioritised social solidarity now celebrates female entrepreneurs. A perspective that once valorised care and interdependence now encourages individual advancement and meritocracy.'

Wat vind jij van Anneleen de Bontes uitspraken?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *