Boekbespreking: Van den Berg stort in

Van den Berg stort in!!
Van den Berg stort in!!
Marjan van den Berg
Door een giftige cocktail van deprimerende mediaberichten over de kwaliteit van het onderwijs, en vijf kinderen die dit onderwijs 'genieten', is mijn vertrouwen in het Nederlands schoolsysteem niet meer wat het geweest is. Vooral de term 'afvoerputje van de maatschappij' met betrekking tot het VMBO is erg bij mij blijven hangen. En laten daar nou juist twee van mijn kinderen terecht zijn gekomen.

Gelukkig biedt Marjan van den Berg met haar boek 'Van den Berg stort in', door middel van een serie columns over haar werk als docent op het VMBO, licht in de duisternis. Ze biedt de lezer een kijkje achter de schermen, en dan blijkt het VMBO zo gek nog niet. Toegegeven, er zitten etterbakjes tussen, maar ook heel veel lieve, betrokken pubers.

En zoals van den Berg zegt: '

'Oké, de kans dat ze dokter worden is niet groot. Maar als mijn wc verstopt zit door al dat beschreven pleepapier (stigmatiserende teksten journalisten), dan bel ik dus met Gerry. Die heeft een eigen loodgietersbedrijf'.

De kracht van dit boek is dat Van den Berg beide kanten van het onderwijsvak belicht, de mooie en de minder mooie, en vervolgens in breed maatschappelijk perspectief plaatst. Daarbij schuwt ze stevige kritiek op het huidige onderwijs niet, bijvoorbeeld over het studiehuis:

'Wat wil dat studiehuis namelijk? Dat kinderen zelfstandig aan de slag gaan. Leraren worden begeleiders en wegwijzers. Leerlingen worden zo nieuwsgierig gemaakt dat ze zelfstandig op speurtocht gaan naar kennis en wijsheid.... Tja, dat verzin je toch alleen als je nog in sprookjes gelooft.'

Daarnaast biedt het ook een intrigerende blik in de wereld van de moderne puber en met termen, als dissen, faja, doekoe en goedoe.

Dit boek is verplichte kost voor iedere ouder met een kind op het VMBO, en al die ouders die denken dat het VMBO het afvoerputje van de maatschappij is.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *