Als het leven pijn doet: durf het te ondergaan

Door de vele verhalen van mensen met een burn-out die tegenkom loopt een rode draad:

Ze hebben het allemaal over een moment waarop ze simpelweg niet meer (verder) konden.

Ik doe niet meer mee. Het heeft geen zin.

In zijn boek Als de liefde voorbij is schrijft Jan Drost over dit fenomeen. Hij heeft het weliswaar over depressie, maar zijn beschrijving is denk ik ook van toepassing op een burn-out:

'Als de machteloosheid onmiskenbaar duidelijk in beeld komt. Als je er, alleen in de woonkamer, neergevallen op de bank, met open ogen naar zit te staren. Daar hangt ze, de Waarheid, recht voor je, allesoverheersend. Het enige mogelijke antwoord hierop is: verlamming. Apathie. Ik kan niets. Dus ik doet niets. Ik doe niet meer mee, het heeft geen zin.'

Drost heeft het hier over een heilzame depressie.

Luister naar je lichaam, en zet niet het geluid uit

Vervolgens stelt hij de vraag wat er gebeurt als je in die omstandigheden naar de huisarts gaat, en die je schrijft je antidepressiva voor, terwijl je depressie/burn-out niet zonder reden is.

'Wat gebeurt er met ons als we iets in ons lichaam stoppen om zo minder te zijn wat we op dat moment zijn? Als het lichaam niet liegt, moeten we ook niet proberen het te laten liegen.'

Met andere woorden, als ons lichaam en geest reageert op bepaalde gebeurtenissen, moet je daar dan niet ruimte aan geven? Hoe pijnlijk het is ook is? Drost schrijft dat het zaak is om zo goed mogelijk door de pijnlijke periode heen te komen, en er niet onderuit proberen te komen.

Zo beschouwd is bij de pakken neer gaan zitten, het begin van het herstel.

Mijn gedachten hierover...

Tegelijkertijd zullen er denk ik dat er momenten in het leven zijn die dermate pijnlijk zijn, dat je misschien in ieder geval tijdelijk 'een kruk' nodig hebt om overeind te blijven. In zo'n geval is het denk ik geen ontkenning van wat er gebeurt en je reactie, maar een manier om te overleven. Zodat je daarna wel degelijk de situaties en gebeurtenissen onder ogen kunt zien.

Praktische informatie

Als de liefde voorbij is gaat over liefdesdriet, maar het is tegelijkertijd meer dan dat. Dus ook als je geen liefdesverdriet hebt, is dit boek interessant : )

Het is voor 19,99 verkrijgbaar bij Bol.com.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *