Schoolpleinmoeders; Lief, leed en luizen: review
'Meester Mark,' auteur van onder andere Meester Mark vraagt door heeft een nieuwe boek: Schoolpleinmoeders. Met als ondertitel: Lief, leed en luizen.
Schoolpleinmoeders
In zijn eerdere boeken schreef Mark van der Werf vanuit zijn ervaringen als leerkracht. Maar voor Schoolpleinmoeders liep hij van augustus 2017 tot juli 2018 met diverse ouders mee. In schoolpleinmoeders delen ouders hun gedachten en ervaringen met basisscholen.
Mark van der Werf vertelt de verhalen van basisschool ouders in de vorm van anekdotes.
Dat maakt dat het boek her en der bijna als een roman leest. Een roman met een snufje Streekroman, en soms ook een vleugje Jip en Janneke en Dikkie Dik.
Schoolpleinmoeders leest zo nu en dan als een boek voor kleuters, met korte simpele zinnetjes.
Schoolpleinmoeders: wat kun je ervan verwachten
Schoolpleinmoeders bestaat dus uit verhalen van ouders met kinderen op de basisschool, in anekdotische vorm verteld. In verschillende alinea's beschrijft Mark van der Werd diverse ouders als waren het personages in een roman.
Ter illustratie een passage uit Schoolpleinmoeders:
'Vandaag is het zover. Op tafel liggen een roze brooddoos, een plak ontbijtkoek en een roze drinkbeker met siroop. Claudia stopt ze in de rugzak die ze pas op de kop tikte bij de negenmaandenbeurs. Snel voelt ze nog even aan de onderkant van de schoolspulletjes, waar ze naamlabeltjes heeft geplakt. (...) Haar dochter draagt een wit giletje van schapenwol, een blauwe spijkerbroek en lichtroze gympen.'
Schoolpleinmoeders: rode draad
Omdat Schoolpleinmoeders dus bijna als een streekroman leest, vond ik het lastig om er een rode draad in te ontdekken. Maar er is bijvoorbeeld een duidelijke tijdspanne: als lezer kijk je als het ware een jaar mee in het leven van basisschool ouders.
En zo nu dan doet Mark van der Werf wat algemene, informatieve uitspraken. Zoals dat alle moeders moe zijn omdat ze zoveel ballen tegelijkertijd in de lucht moeten houden. Of dat ouders anno 2018 mondiger zijn geworden, soms zelfs brutaal.
Ook schrijft hij dat hulpmoeders schaars zijn geworden, doordat tegenwoordig de meeste vrouwen een parttime baan hebben. De beste manier om ze aan het werk op school te krijgen is door ze te strikken als ze zwak en onzeker zijn: in groep 1 dus.
Dingen die mij opvielen in Schoolpleinmoeders
Een aantal dingen viel mij op:
- Er is ontzettend veel gedoe op de basisschool. Er worden voortdurend dingen verzonnen, of georganiseerd waar dan vervolgens hulp bij nodig is om het uit te voeren.
- Er is veel onrust op school. Zo vertelt Doris Overdijk dat ze graag even de klas instapt tijdens de rekenles. 'Dat kan hier gewoon.'
- Heel veel ouders helpen blijkbaar hun kinderen met werkstukken. Zo zegt moeder Katinka Meindert: 'Laat dat maar aan mij over. Dan levert het tenminste een goed cijfer op.'
- Mark van der Werf schrijft dat ouders dolgraag mee willen op schoolreisjes! Ook als ze verder niet veel willen helpen op school.
- Sommige moeders zijn niet van school weg te slaan. Het lijkt wel alsof ze er wonen. Dit zijn de moeders die zich opwerpen voor allerlei klusjes en van alles organiseren.
- De jonge, nieuwe juf op de Zalmplaatsschool van moeder Cynthia die geen hulpmoeders nodig heeft! Ze lost alles in haar eentje op.
Mijn conclusie over Schoolpleinmoeders
Ik vond Schoolpleinmoeders een wonderlijk boek. Enerzijds is het een soort kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd. Anderzijds heeft Mark van der Werf de resultaten in een soort romanvorm gegoten.
Een onderzoeksverslag is het niet. Maar een goed geschreven roman ook niet.
Tijdens het lezen vroeg ik me bovendien regelmatig af wat het bijdroeg om te beschrijven dat Claudia's dochter een wit giletje droeg. Is het een sfeerschets? Is het bedoeld om lezers het gevoel te geven dat ze Claudia en haar dochter kennen? Wil Mark van der Werf zo herkenning oproepen?
Voor wie is Schoolpleinmoeders de moeite waard?
Tsja, voor wie is Schoolpleinmoeders leuk om te lezen? Ik denk dat het wellicht veel herkenning zal bieden voor andere ouders. En als je nog geen kind op de basisschool hebt is het misschien leuk om als het ware een kijkje te krijgen binnen de schoolmuren.
Wil je praktische informatie? Kies dan liever voor De Schoolfabriek
Maar voor praktische informatie over de basisschool kun je dan beter kiezen voor het boek De Schoolfabriek. Dat boek hinkt niet op twee gedachten. Het is een informatief boek over de basisschoolleeftijd, waarbij persoonlijke verhalen de informatie ondersteunen.
Last but not least is Schoolpleinmoeders op z'n minst een interessant tijdsdocument over het basisschool leven anno 2018.
Praktische informatie over Schoolpleinmoeders
Schoolpleinmoeders is voor 16,95 te koop bij bol.com. Je kunt bij bol.com een inkijkexemplaar bekijken. Je vindt daar onder andere de titels van de hoofdstukken en de bladzijde van het eerste hoofdstuk.
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Schoolpleinmoeders; Lief, leed en luizen: review — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>