7 Lifehacks voor thuisblijfmoeders en huismannen

life hacks voor het huishouden

Als thuisblijfmoeder of huisman ben je in de regel verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het huishouden.

Dat betekent onder andere de was doen, schoonmaken, voorraadbeheer, en boodschappen doen.

Dat is voor de meeste thuisblijfouders geen punt, zij zijn overdag immers thuis. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat huishoudelijk werk een belangrijk en soms ontmoedigend kenmerk heeft:

Huishoudelijk werk is nooit klaar, en komt altijd weer terug.

Daarom een post met daarin zogenoemde huishoudelijke hacks om het huishoudelijk werk makkelijker te maken.

9 Life hacks die huishoudelijk werk makkelijker maken

  1. Koop een robot stofzuiger! Nu denk je misschien: 'Dat vind ik overdreven en alleen voor luie mensen!' Dat vond ik ook altijd. Tot ik dus een robot stofzuiger kocht. Dankzij de robot stofzuiger is mijn huis schoner dan ooit, met minder moeite. En ze hoeven niet duur te zijn. De mijne kostte 219,- bij bol.com en is het geld meer dan waard.
  2. Heb je horizontale jaloezieën voor de ramen hangen? Die verzamelen graag stof. Met een Swiffer veeg je ze makkelijk schoon. Heb je geen Swiffer, dan werkt een sok ook prima. Je kunt ook een handige jaloezieën borstel kopen. Bij AliExpress heb je die al voor maar 1,50:
  3. Koop een kruimeldief! Kinderen kruimelen wat af. Natuurlijk kun je de kruimels opvegen met een doekje, maar veel makkelijker en sneller is even met de kruimeldief over de tafel of vloer. Ik zou de mijne niet meer kunnen missen! Een kruimeldief is bovendien een behoud voor je handen, omdat je niet telkens een doekje staat uit te spoelen.
  4. Zorg dat je baking soda in huis hebt. Dat is geschikt om mee te bakken, schoon te maken en om scheikundige experimenten te doen met je kinderen! En stel dat je kind op je vloerbedekking heeft gebraakt. Met baking soda krijg je de geur er uit! Strooi wat baking soda op de plek waar het braaksel lag, laat een nachtje intrekken en zuig het daarna op.
  5. Plan tijd voor je zelf in in je huishoudschema. Nou denk je misschien: wat is dat nou voor rare huishoudelijke hack! Maar dit is essentieel, en misschien wel de belangrijkste huishoudelijke hack van allemaal. Jij bent als thuisblijfmoeder/huisman de motor van het huishouden. Die moet je dus goed onderhouden. Nou is tijd voor jezelf maken misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar spreek desnoods met je partner af dat je 1 avond per week iets voor jezelf doet. Dankzij deze hack werk je daarna weer efficiënter!Zorg voor routines en ritmes.
  6. Organiseer je huishouden zo dat het een goed geoliede machine is. Op die manier hoef je niet elke dag opnieuw het wiel uit te vinden en maak je je leven makkelijker. Denk maar aan het systeem van vroeger: maandag is wasdag, dinsdag is strijkdag enz. Ze hadden dat nog niet zo gek bekeken.
  7. Moet je de bedden verschonen? Nodig je kinderen uit om een tijd op het matras te komen springen. Dit schijnt uitstekend te werken om allerlei stof eruit te krijgen.
  8. Bespaar op kinderverjaardagen: vier een kinderfeestje thuis.
  9. Houd de box in ere. Zie ook Baby in box.

Bonus hack: Word gratis lid van FlyLady! Zij helpt je om je huishouden op orde te krijgen met babysteps!

Tot slot

Als je zorgt voor het huishouden, dan zorg je voor je gezin. Onderschat nooit de waarde van een schoon en opgeruimd huis. Zoals Monique Wortelboer schreef: 'Huishouden is de zorg voor het leven.'

In deze post las je 7 life hacks om het huishoudelijk werk te stroomlijnen en makkelijker te maken.

Leestips

Aanvullende life hacks zijn welkom in de comments!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *