Het belang van de juiste eettafel: heb jij aan deze 9 punten gedacht?

eettafel

Kun jij je het leven voorstellen zonder eettafel?

Eettafels zijn veel meer dan een plek om te eten.

De eettafel is een ontmoetingsplek geworden

Tegenwoordig is een eettafel ook een ontmoetingsplek geworden. Een plek waar je elkaar als gezin ontmoet. Waar je samen eet, samen een kopje thee drinkt, dingen deelt, knutselt, studeert en werkt.

Onze eettafel

In onze keuken staat een lange smalle eettafel van 2 meter 50. Je ziet hem op de foto bovenaan deze post! Hij is 80 centimeter breed. Voor onze keuken is hij perfect. Als hij breder zou zijn, zou er te weinig loopruimte overblijven in onze keuken.

Onze eettafel komt nog uit het ouderlijk huis van mijn vader. Mijn opa heeft deze tafel ooit op maat laten maken. Mijn vader groeide namelijk op in een gezin met 13 kinderen! Dan is een lange tafel wel zo handig.

Naast de herinneringen van mijn vader, hebben wij als gezin inmiddels onze eigen herinneringen gemaakt aan deze tafel. We hebben er vele maaltijden aan gegeten, kinderfeestjes en Kerstmissen gevierd, en nog veel meer. Het is een tafel met veel sentimentele waarde!

Hoe eettafel kiezen? 9 criteria!

Een goede eettafel kiezen is best heel belangrijk vind ik. Juist omdat zo'n tafel zo'n belangrijke plek in een gezin is. Hoe weet je nou welke tafel geschikt is voor jouw huis? Hieronder een lijst met aandachtspunten:

  1. Hoeveel mensen moeten er aan kunnen zitten? Met andere woorden: hoe groot moet de eettafel zijn?
  2. Welke vorm wil je? Wil je rechthoekig, vierkant, rond of ovaal? Het voordeel van een ronde tafel is het gezellige effect, en dat niemand zich kan stoten aan scherpe hoeken. Een nadeel van een ronde tafel is dat je hem niet tegen een muur kunt zetten. Hij neemt daardoor relatief veel ruimte in. Een vierkante tafel is heel geschikt als je weinig ruimte hebt.
  3. Waar ga je hem neerzetten? In de keuken? Of in de woonkamer?
  4. Hoe groot mag hij zijn? Reken minimaal 65 centimeter ruimte om je stoel naar achteren te kunnen schuiven en op te staan van tafel.
  5. Moet er nog loopruimte zijn? En zo ja, aan welke kant heb je de loopruimte nodig? En hoeveel? Interieurontwerper Danielle Verhelst adviseert 120 centimeter loopruimte!
  6. Zet je hem los in de ruimte, of tegen een muur aan?
  7. Wil je een uitschuifbare tafel die je groter kunt maken als het nodig is?
  8. Hoe dik wil je het tafelblad hebben? Dit is belangrijk, want het maakt de afstand tussen een stoel en de bovenkant van de tafel groter. Tafels zijn gemiddeld tussen de 75 en 80 centimeter hoog. Als je een heel dik tafelblad hebt komt dat er dus nog bij. Het is belangrijk hiermee rekening te houden in verband met je stoelen!
  9. Welk materiaal wil je voor je tafel? Hout, marmer, laminaat, glas?

Eettafel inspiratie!

Hieronder een aantal mooie eettafels als inspiratie!
eettafel
ronde eettafel
eettafel van glas
eettafel

Waarom kleed onder tafel?

De belangrijkste reden om voor een vloerkleed onder je eettafel te kiezen is het gezellige effect. Een vloerkleed maakt bovendien een eenheid van je eettafel en de stoelen.
Maar niet alle vloerkleden zijn geschikt voor onder de eettafel. Kies bijvoorbeeld liever niet voor een zogenoemd hoogpolig vloerkleed, maar voor laagpolig. Die kun je tenminste goed stofzuigen.

Hoogpolig versus laagpolig

Hieronder zie je een hoogpolig vloerkleed. Deze is heerlijk onder je voeten maar niet zo geschikt voor onder een eettafel:
hoogpolig vloerkleed
Wel geschikt voor onder je eettafel is bijvoorbeeld dit laagpolige vloerkleed van OTTO:
waarom vloerkleed onder tafel

Vloerkleed onder eettafel: Go big, or go home

Als je kiest voor een vloerkleed onder tafel dan is de vuistregel: 'Go big, or go home!' Ga er dan ook vol voor, en kies voor een flink formaat vloerkleed. Een klein kleed valt namelijk helemaal weg onder een grote tafel. Bovendien is het mooi als zowel je eettafel als je stoelen óp het vloerkleed staan.

Tot slot

Eten met het bord op schoot wordt standaard afgeraden. Veel beter is om bewust plaats te nemen aan je eettafel en je maaltijd met aandacht te eten. Beschouw de maaltijd aan tafel als een mooi moment om contact te maken met je gezin.

Leestips

Wat voor soort eettafel heb jij? En hoe belangrijk is je tafel voor je? Vertel het in de comments!
 
Geraadpleegde bronnen onder andere: OTTO, Styled by Sabine, Interieurontwerper Danielle Verhelst

Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *