4 wijze lessen die je kunt leren van... je huishouden!

huishoudelijke lessen

Ondanks het stereotype beeld dat je als thuisblijfmoeder stilstaat in je ontwikkeling, biedt het juist vele kansen voor nieuwe inzichten en leermomenten!

Zelfs simpele huishoudelijke taken en spullen kunnen jou wijze lessen leren. Ontdek nu wat je bijvoorbeeld kunt leren van je dekbedovertrek!

4 wijze lessen van het huishouden

1. Zorg voor routine en structuur

Als iets eindeloos is en nooit ophoudt, dan is het aan jou om er structuur in aan te brengen. Dat doe je met bijvoorbeeld een huishoudschema. In een huishoudschema worden huishoudelijke taken over 6 dagen verdeeld. Heb je de taken van bijvoorbeeld de maandag gedaan? Dan ben je dus klaar met je huishouden van die dag. Gun het jezelf om 'klaar' te zijn. Als jij het niet doet, doet niemand het. Zeker je kinderen niet.

2. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier

Er zijn allerlei verschillende manieren om je huishouden te organiseren. Wat voor de één werkt, hoeft niet een succes te zijn voor de ander. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de tips om je dekbed verschonen makkelijker te maken.

Het advies is om wekelijks je dekbed te verschonen. Dat wil zeggen dat je het dekbedovertrek, kussenslopen en hoeslaken op 60 graden wast. Zeker als je een tweepersoons dekbed hebt, is dat nog een hele klus, die bovendien lichamelijke inspanning vraagt.

Uitdagingen bij het verschonen van een dekbed zijn zoal:

  • Het dekbed in het dekbedovertrek krijgen.
  • De punten van het dekbed netjes in de uiteinden van het overtrek plaatsen.
  • Het dekbed goed verdelen binnenin de hoes.
  • Als je strepen of blokken op je dekbedhoes hebt: het dekbedovertrek zo positioneren dat de strepen recht zijn.
Niet iedereen wast het beddengoed wekelijks, en niet iedereen wast het op 60 graden. Daarnaast zijn er allerlei slimme trucjes om het verschonen van een dekbed makkelijker te maken. Bijvoorbeeld de zogenoemde Burrito methode. Op het blog van Smulderstextiel.nl vind je nog veel meer handige tips om je bed op te maken.

3. Het hoeft niet perfect te zijn

Nog een belangrijke les van het huishouden is dat het niet perfect hoeft te zijn. Als je naar perfectie streeft in je huishouden, dan is de kans groot dat je een slaaf wordt van je huis. Er is immers altijd wel íets te doen.
De Amerikaanse Flylady heeft een mooie les wat dit betreft:

'Imperfect cleaning is still cleaning. It is better than nothing.'

Perfectie kan verlammend werken. Als je het idee hebt dat je bij het stofzuigen alle hoeken uitgebreid moet doen, zakt de moed je misschien in de schoenen. Het hoeft niet perfect. Iets is beter dan niets.

Hetzelfde geldt voor jou als moeder. Ik las ooit ergens dat je hoogstwaarschijnlijk een goede moeder bent als je jezelf afvraagt: 'Doe ik het wel goed als moeder?'

Alleen al omdat je de vraag stelt : )

4. Durf dingen los te laten

Hoe meer spullen je hebt, hoe meer je moet schoonhouden en opruimen. Daarom kan het goed zijn om regelmatig kritisch te kijken naar je spullen. Heb je bijvoorbeeld echt 7 verschillende dekbedovertrekken nodig, en 20 vaatdoekjes? 

Loslaten is vaak moeilijk.

Zeker als het om je kinderen gaat. Dan voelt het soms als een sprong in het diepe. Maar loslaten kan opluchten en biedt bovendien nieuwe ruimte.

Tot slot

Iedere (thuisblijf)moeder is weer anders. Leer van elkaar, maar geef het ook gerust toe als iets niet werkt voor jou.
Welke lessen heb jij geleerd van jouw huishouden?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *