De wereld als je persoonlijke pretpark: als het maar niet Saai wordt!

Aarde als pretpark

Het is officieel: heel Nederland heeft nu Zomervakantie. En dus moet er beleefd, ervaren en bovenal genoten worden. Uitjes met kinderen zijn een must.

Massaal trekken mensen er op uit om hun bucket list te verwezenlijken en om vermaakt te worden.

Zelfs in deze tijden van corona.

De wereld is hun pretpark.

Pretparkgeneratie

In zijn boek De pretparkgeneratie verwijst Arjan van der Leij naar Michiel van Erps documentaire 'Pretpark Nederland' uit 2006.

In deze documentaire krijg je als kijker een kijkje achter de schermen van de entertainmentindustrie: de mensen die hun best doen om ons te vermaken, en te verleiden ons geld uit te geven aan hun amusement en belevingen. De mensen achter bijvoorbeeld de Efteling. Lees ook Goedkoop naar de Efteling!

De ernst waarmee de heren achter de entertainmentindustrie hun amusement 'in de markt zetten' doet soms bijna komisch aan. 'Méént hij dat nou echt??' denk je als kijker. Vooral de meneer van Batavia Stad is bijna aandoenlijk in zijn er ernst om het publiek tevreden te stellen.

Vrije tijd als verworven recht

Volgens van der Leij staat vrije tijd in onze tijd gelijk aan 'geamuseerd worden'.


'Door de individualisering en de toenemende vrije tijd en welvaart hebben genot en geluk steeds meer ruimte gekregen. Vrije tijd, daarvoor nog een schaars begrip, is heilig verklaard. (…) 

Het idee vatte steeds meer post dat een groot deel van de tijd ervoor is om iets 'leuks' te doen, iets voor de 'lol', iets wat een 'kick' geeft. Niet 's morgens vissen en 's middags jagen, maar 's morgens naar het tropisch zwemparadijs en 's middags naar het safaripark.' (Uit De Pretparkgeneratie)

Entertainization

Entertainization noemt van der Leij het vermaak dat overal wordt aangeboden. Alles om te voorkomen dat er te weinig gebeurt en het 'saai' is. Om die saaiheid te voorkomen worden bijvoorbeeld musea steeds interactiever, want alleen maar naar een schilderij kijken is saai. Ook de koopzondag is een voorbeeld van entertainization. Niet langer zijn zondagen lange, landerige dagen: je gaat gewoon 'shoppen'!

Entertainization van kinderen

Die entertainization zie je ook terug in de opvoeding. Zo worden kinderfeestjes steeds ludieker en vrije tijd volgepland met Leuke activiteiten. Want ouders willen niet die fatale woorden: 'Ik vind het saai' of 'Ik verveel me' horen van hun kind.


En vervolgens wordt de Belevenis gedeeld op social media met hashtags als Genieten en I'm so blessed. Zodat iedereen kan zien hoe leuk het leven is van degene die deelt.

Sylvia Witteman: portret van een moeder

In haar boek 'Staatsieportet van een stofzuiger' schetst columniste Sylvia Witteman een prachtig beeld van een moeder die de vakantie van haar kinderen helemaal volboekt met uitjes.

Zie ook: Kinderfeestje thuis en Ik verveel me wat kan ik doen?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *