Oliver James gooit knuppel in hoenderhok

Oliver James' nieuwste boek How not to f**ck them up is in Engeland weinig enthousiast ontvangen door vrouwen.

Oliver James, die klinisch psycholoog is, zegt daarin namelijk dat moeders thuis moeten blijven zolang hun kind jonger is dan drie, omdat kinderopvang schadelijk is voor jonge kinderen.

Ook vindt hij dat als het niet goed gaat met je kind, het jouw schuld is. Zo erkent hij dat hij als kind ondeugend was, maar dat dit niet zijn 'f**cking schuld' was, maar die van zijn ouders.

Tactieken die vrouwen gebruiken om baan en moederschap te combineren:

In een artikel in The Guardian beschrijft Oliver James vier manieren waarop vrouwen hun moederrol, en werkneemsterrol proberen te combineren.

  1. Blanking: ontkennen dat er andere mogelijkheden zijn. 
  2. Separate lives: als je thuis bent je identiteit als werkneemster ontkennen, en op je werk je identiteit als moeder ontkennen.
  3. Reframing: Zeggen dat het feit dat jij buitenshuis werkt juist goed is voor het kind, en dat je bovendien een betere moeder bent als je werkt. Deze tactiek wordt veel gebruikt door parttimers.
Kinderen hebben geen behoefte aan de crèche maar aan een ouder

Het probleem met reframing is volgens Oliver James, dat het geen recht doet aan de behoeftes van baby's en peuters. Veel moeders gebruiken als argument dat de crèche zo gezellig is voor het kind, en dat hij daar sociaal van wordt.

Maar volgens Oliver James is er overweldigend bewijs dat kinderen tot hun derde alleen behoefte hebben aan de zorg van een volwassene die ze heel goed kent. En wat betreft vriendjes: pas in het dérde levensjaar beginnen kinderen enigszins samen te spelen, en zelfs dan nog zien ze andere kinderen vaak als een bedreiging en pakken ze graag elkaars speelgoed af.

Oliver James concludeert aan het eind van zijn betoog dat mannen zich net zo verantwoordelijk moeten gaan voelen voor de soort van zorg die hun kind krijgt als vrouwen.

Daarmee klinkt hij sympathieker en realistischer dan de publiciteit rondom zijn boek 'How not to f**ck them up' doet vermoeden. Maar zoals ze zeggen: 'Slechte publiciteit is beter dan geen publiciteit!'

Ook op de Engelse website Mumsnet zijn ze 'not amused' over dit boek, hetgeen wel blijkt uit dit citaat van een boze moeder:

'Oliver James needs to fuck the fuck off and when he gets there should fuck off ...'

Ik ben benieuwd of dit boek op de Nederlandse markt wordt uitgebracht! De boodschap staat namelijk haaks op het overheidsbeleid van arbeidsparticipatie über alles.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *